Spis treści:
- Czy masło jest zdrowe?
- Papierek po maśle - jak wykorzystać w kuchni
- Do jakich odpadów wyrzucać papier po maśle?
Masło to produkt spożywczy, który używa się w kuchni na co dzień - do smarowania czy smażenia. Gdy kostka się skończy, najczęściej zwinięty papierek, w którym była zapakowana, trafia prosto do kosza. Tymczasem można go jeszcze wykorzystać, zwłaszcza że efekty będą bardzo przyjemne dla podniebienia. Dowiedz się, jak wykorzystać w kuchni papierek po maśle.
Sprawdź także: Co zrobić na obiad w Środę Popielcową? Co można, a czego nie powinno się jeść
Czy masło jest zdrowe?
Masło to świetny dodatek do kanapek, który nadaje im aksamitności. Użyte podczas smażenia podkręca smak dania. Dlaczego warto jeść masło? Choć jest wysokokaloryczne (w 100 gramach kryje się ok. 740 kcal), to zawiera dużo wartościowych substancji odżywczych. Należą do nich m.in. zdrowe kwasy tłuszczowe, które działają antynowotworowe, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i dodają energii.
Czy masło jest zdrowe? To skarbnica ważnych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Dostarcza witaminę D, która odpowiada za właściwą budowę kości i zapobiega rozwojowi osteoporozy. Zawiera także witaminę A, odpowiadającą za regenerację skóry oraz poprawę widzenia. Masło warto jeść też ze względu na witaminę K - ma właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzakrzepowe. Z kolei obecność fosfolipidów, w tym lecytyny i sfingomieliny, wspierają poprawę koncentracji i pamięci.
Choć niektórzy zastanawiają się, czy masło jest zdrowe, trzeba odpowiedzieć, że warto je jeść. Spożywaną dzienną porcję powinny ograniczyć jedynie osoby w grupie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, cierpiące na zaburzenia lipidowe (ze względu na wyższą zawartość cholesterolu) lub będące na diecie odchudzającej.
Papierek po maśle - jak wykorzystać w kuchni
Cała kostka już zużyta, więc opakowanie trafia od razu do kosza? To najczęstszy scenariusz w polskich domach. Tymczasem okazuje się, że papierek po maśle można jeszcze wykorzystać w kuchni. Do czego się przyda? Użyj go zamiast papieru do pieczenia. Co to oznacza?
Po prostu wewnętrzną stroną opakowania, na której znajdują się jeszcze resztki produktu spożywczego, wysmaruj tortownicę, formę na muffinki, naczynie żaroodporne lub blachę piekarnika. Zdziwisz się, jak dużo tłuszczu pozostaje na takim papierku po maśle. Takie rozwiązanie najlepiej sprawdza się, gdy do ciasta zużyjesz całą kostkę, a potem papierkiem wysmarujesz foremkę, w której je upieczesz.
Jeśli nie planujesz w najbliższym czasie robić ciasta lub wytrawnej zapiekanki, możesz też zamrozić opakowanie. Trzeba złożyć je na pół (tłustą stroną do wewnątrz) i włożyć do zamrażarki. Potem wystarczy wyjąć, gdy będzie potrzebne. To daje pewność, że nic w twojej kuchni się nie zmarnuje.
Do jakich odpadów wyrzucać papier po maśle?
Gdy już wykorzystasz natłuszczone opakowanie do wysmarowania blachy czy naczynia żaroodpornego, w końcu może trafić do kosza. Do jakich odpadów wyrzucać papier po maśle? Zasad segregowania resztek spożywczych jest naprawdę wiele, więc mało kto wszystkie je zna.
Masło to jeden z produktów, które używamy na co dzień, więc akurat warto zapamiętać, gdzie powinniśmy wyrzucać foliowy papierek. Ze względu na to, że jest on zabrudzony resztkami tłuszczu, nie nadaje się do segregacji i musi trafić do kontenera na odpady zmieszane. Podobnie należy postąpić m.in. w przypadku kartonu po pizzy, zużytego papieru śniadaniowego czy papieru do pieczenia.
Źródło: Smaker.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Właściwości czarnej maliny. Bogactwo przeciwutleniaczy i żelaza »
Z taką pomidorową nie ma żartów. Jeden składnik wyniesie ją na poziom restauracyjny »
Jak wyczyścić silikon w łazience? Czarne zacieki rozpłyną się w oczach »