Dania jednogarnkowe

Polska kuchnia od zawsze była kreatywna. Babcie uczyły, żeby nie wyrzucać resztek, które mogą się jeszcze przydać. Dziś koncepcje niemarnowania żywności nazywa się zero waste lub less waste. Obie warto stosować, aby na gotowaniu oszczędzić. Odkryj, jak wykorzystać papierek po maśle, zanim trafi do kosza.

Nie wyrzucaj papierka po maśle. Jeszcze może się przydać | Fot. Smaker.pl

Spis treści:

Masło to produkt spożywczy, który używa się w kuchni na co dzień - do smarowania czy smażenia. Gdy kostka się skończy, najczęściej zwinięty papierek, w którym była zapakowana, trafia prosto do kosza. Tymczasem można go jeszcze wykorzystać, zwłaszcza że efekty będą bardzo przyjemne dla podniebienia. Dowiedz się, jak wykorzystać w kuchni papierek po maśle.

Sprawdź także: Co zrobić na obiad w Środę Popielcową? Co można, a czego nie powinno się jeść

Czy masło jest zdrowe?

Masło to świetny dodatek do kanapek, który nadaje im aksamitności. Użyte podczas smażenia podkręca smak dania. Dlaczego warto jeść masło? Choć jest wysokokaloryczne (w 100 gramach kryje się ok. 740 kcal), to zawiera dużo wartościowych substancji odżywczych. Należą do nich m.in. zdrowe kwasy tłuszczowe, które działają antynowotworowe, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i dodają energii.

Czy masło jest zdrowe? To skarbnica ważnych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Dostarcza witaminę D, która odpowiada za właściwą budowę kości i zapobiega rozwojowi osteoporozy. Zawiera także witaminę A, odpowiadającą za regenerację skóry oraz poprawę widzenia. Masło warto jeść też ze względu na witaminę K - ma właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzakrzepowe. Z kolei obecność fosfolipidów, w tym lecytyny i sfingomieliny, wspierają poprawę koncentracji i pamięci. 

Choć niektórzy zastanawiają się, czy masło jest zdrowe, trzeba odpowiedzieć, że warto je jeść. Spożywaną dzienną porcję powinny ograniczyć jedynie osoby w grupie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, cierpiące na zaburzenia lipidowe (ze względu na wyższą zawartość cholesterolu) lub będące na diecie odchudzającej. 

Papierek po maśle - jak wykorzystać w kuchni

Cała kostka już zużyta, więc opakowanie trafia od razu do kosza? To najczęstszy scenariusz w polskich domach. Tymczasem okazuje się, że papierek po maśle można jeszcze wykorzystać w kuchni. Do czego się przyda? Użyj go zamiast papieru do pieczenia. Co to oznacza?

Po prostu wewnętrzną stroną opakowania, na której znajdują się jeszcze resztki produktu spożywczego, wysmaruj tortownicę, formę na muffinki, naczynie żaroodporne lub blachę piekarnika. Zdziwisz się, jak dużo tłuszczu pozostaje na takim papierku po maśle. Takie rozwiązanie najlepiej sprawdza się, gdy do ciasta zużyjesz całą kostkę, a potem papierkiem wysmarujesz foremkę, w której je upieczesz.

Jeśli nie planujesz w najbliższym czasie robić ciasta lub wytrawnej zapiekanki, możesz też zamrozić opakowanie. Trzeba złożyć je na pół (tłustą stroną do wewnątrz) i włożyć do zamrażarki. Potem wystarczy wyjąć, gdy będzie potrzebne. To daje pewność, że nic w twojej kuchni się nie zmarnuje. 

Do jakich odpadów wyrzucać papier po maśle?

Gdy już wykorzystasz natłuszczone opakowanie do wysmarowania blachy czy naczynia żaroodpornego, w końcu może trafić do kosza. Do jakich odpadów wyrzucać papier po maśle? Zasad segregowania resztek spożywczych jest naprawdę wiele, więc mało kto wszystkie je zna.

Masło to jeden z produktów, które używamy na co dzień, więc akurat warto zapamiętać, gdzie powinniśmy wyrzucać foliowy papierek. Ze względu na to, że jest on zabrudzony resztkami tłuszczu, nie nadaje się do segregacji i musi trafić do kontenera na odpady zmieszane. Podobnie należy postąpić m.in. w przypadku kartonu po pizzy, zużytego papieru śniadaniowego czy papieru do pieczenia. 

Źródło: Smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Właściwości czarnej maliny. Bogactwo przeciwutleniaczy i żelaza »

Z taką pomidorową nie ma żartów. Jeden składnik wyniesie ją na poziom restauracyjny »

Jak wyczyścić silikon w łazience? Czarne zacieki rozpłyną się w oczach »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Pieczywo Bułki wrocławskie

Dzisiaj pieczywo bułka wrocławska, pyszna, puszysta w środku a z zewnątrz o c...

Odsłon: 16

60 min
0
30 min
3
30 min
4
Desery Deser włoski tiramisu.

Bardzo smaczny Włoski deser tiramisu. Deser na bazie ubitej śmietany i serka...

Odsłon: 221

15 min
4
Sałatki Modra kapusta na ciepło

Czerwona kapusta na ciepło z jabłkami jest doskonałym dodatkiem do kaczki, g...

Odsłon: 378

30 min
7

Polecane artykuły

Informacje Nie tylko frytki, gofry i najlepsze na świecie czekoladki. Ciekawe potrawy kuchni belgijskiej

Belgia kojarzy ci się głównie z moules et frites? Nic w tym dziwnego – w końcu to jej narodowe danie. Wiedz jednak, że słynie ona również z wielu i...

2
Informacje Smaczne sałatki z kurczakiem. Idealne na imprezę i do pracy

Sałatka z kurczakiem to nie tylko pyszny, ale i zdrowy sposób na szybki posiłek. Idealnie sprawdzi się zarówno na lunch do pracy, jak i na rodzinny...

7
Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8