Co zrobić na obiad w Środę Popielcową? Co można, a czego nie powinno się jeść

Popielec to ważne święto dla chrześcijan. W tym dniu obowiązują specjalne zasady, m.in. wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. Co można jeść w Środę Popielcową, a czego trzeba unikać? Sprawdź kilka pomysłów na postny obiad, który dostarczy niezbędnych składników organizmowi.

Co można jeść w Środę Popielcową? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Środa Popielcowa to w kalendarzu katolickim pierwszy dzień wielkiego postu. Przypada na 46 dni (40 - wyłączając soboty i niedziele) przed Wielkanocą. Popielec to dla chrześcijan dzień pokuty, w którym ograniczają liczbę spożywanych posiłków i ich rodzaj. Dowiedz się, dlaczego pościmy i co można jeść w Środę Popielcową.

Sprawdź także: Wrzuć do gorącej kawy zamiast cukru. Wydzieli się hormon szczęścia, serce też podziękuje

Środa Popielcowa - dlaczego pościmy?

Wielu katolików, choć stosuje się do wskazówek kościelnych, nie wie, dlaczego pościmy w Środę Popielcową. To dzień, który rozpoczyna okres Wielkiego Postu, trwającego 40 dni - aż do świąt Wielkiej Nocy. Dla wiernych ma być to czas pokuty i wewnętrznego nawrócenia. Katolicy wstrzymują się wtedy od hucznego świętowania. Podczas Popielca stosują natomiast tzw. post ścisły.

Nawiązuje to do historii biblijnej o Chrystusie, który udał się na pustynię, zaraz po przyjęciu chrztu z rąk świętego Jana. Zanim rozpoczął swoją działalność, przez 40 dni pościł i był kuszony przez szatana. Na wzór swojego Stwórcy, chrześcijanie, którzy chcą być gotowi na zmartwychwstanie Zbawiciela, powinni oddać się pokucie - jedną z jej form jest właśnie post.

W pierwszych wiekach chrześcijaństwa poszczono tylko przez 40 godzin - w Wielki Piątek i Wielką Sobotę. Kilkutygodniowy okres postu, będący jednocześnie czasem refleksji i duchowej pracy nad sobą, rozpowszechnił się najprawdopodobniej w IV wieku. Obecna forma postu, gdzie Środa Popielcowa wyznacza jego początek, ukształtowała się na przełomie VI i VII wieku.

Czego nie jeść w Środę Popielcową?

Popielec to dzień pokuty i wyrzeczeń. Obowiązują wtedy dwie specjalne zasady, które powinny być stosowane przez chrześcijan. Ograniczenie liczby posiłków to tzw. post ilościowy, a wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych to post jakościowy. Co ważne, dzieci do 14 roku życia oraz seniorzy powyżej 60 roku życia nie muszą trzymać się zasad postu ilościowego. Dyspensa obowiązuje też wiernych, którzy nie mają możliwości wyboru pokarmu (np. dieta podyktowana jest ich chorobą).

Czego nie jeść w Środę Popielcową? Dzieci powyżej 14. roku życia oraz dorośli nie mogą w tym dniu spożywać mięsa. W żadnym z jedzonych posiłków nie powinno więc być m.in. drobiu, wieprzowiny, wołowiny, domowych wędlin, kiełbas czy konserw. Niektórzy nie uznają nawet zup przygotowanych na mięsnym wywarze.

Co można jeść w Środę Popielcową?

Choć wielu osobom wydaje się, że ścisły post oznacza głodówkę, to wcale tak nie jest. Może ona przecież doprowadzić do utraty zdrowia, a to z kolei - według kościoła katolickiego - będzie grzechem. Przygotuj więc spokojnie trzy posiłki, które podasz na śniadanie, obiad i kolację.

Co można jeść w Środę Popielcową, żeby dostosować się do panujących w tym dniu reguł? Osoby w wieku od 18 do 60 lat powinny ograniczyć liczbę posiłków do dwóch lekkich i jednego pożywnego w ciągu dnia. W praktyce ścisły post oznacza, że wystarczy zaserwować lekkie śniadanie i kolację, a na obiad przygotować potrawę odpowiednio sycącą. Skoro nie wolno jeść mięsa, co można jeść w Środę Popielcową? Dozwolone jest spożywanie jaj, nabiału, zboża, kasz, a nawet ryb.

Co na obiad w Środę Popielcową

Lista składników, które można podać w Popielec, wcale nie jest krótka. Ważne jedynie, żeby ograniczyć liczbę posiłków do trzech, w tym dwóch lekkich. Co na obiad w Środę Popielcową zaserwować bliskim, żeby spełnić warunki tego święta, ale jednocześnie dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych? Zdecyduj się na którąś z trzech pysznych propozycji na postne potrawy. Wszystkie są oczywiście jarskie - w pierwszej królują jajka i pieczarki, w drugiej - pieczona ryba, a w trzeciej - kasza. 

1. Kotlety jajeczne z pieczarkami

 Kotlety jajeczne z pieczarkami Zobacz przepis

Kotlety jajeczne z pieczarkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Takie pulpety, niczym z czasów PRL-u, są sycące i nie zawierają mięsa. Podane z łyżką śmietany będą idealnym jarskim obiadem. Połączenie jajek z pieczarkami jest nie tylko pełne smaku, ale też dodaje energii.

Dorsz z piekarnika

 Dorsz z piekarnika Zobacz przepis

Dorsz z piekarnika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pamiętasz, co można jeść w Środę Popielcową? Wśród takich produktów są ryby. Filety z dorsza w aromatycznych przyprawach, pieczone w piekarniku, są świetną alternatywą dla dań mięsnych. W dodatku docenisz je za błyskawiczne przygotowanie. Aby potrawa była pyszna i świeża, zwróć uwagę na wygląd ryby i jej skórki, która powinna być błyszcząca.

Zupa warzywna z cieciorką i kaszą

 Zupa warzywna z cieciorką i kaszą Zobacz przepis

Zupa warzywna z cieciorką i kaszą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Co na obiad w Środę Popielcową? Miłośnicy zup powinni przygotować pożywną jarzynową z dodatkiem kaszy i cieciorki. To bogate źródło witamin, białka i błonnika pokarmowego. Mimo że danie jest postne, to wciąż dostarcza wartościowych składników. Dzięki temu nie osłabniesz w ciągu dnia.



Źródło: Smaker.pl, dzieje.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Właściwości czarnej maliny. Bogactwo przeciwutleniaczy i żelaza »

Z taką pomidorową nie ma żartów. Jeden składnik wyniesie ją na poziom restauracyjny »

Jak wyczyścić silikon w łazience? Czarne zacieki rozpłyną się w oczach »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3
Ciasta Otwarte jagodzianki Strzelczyka

Jeśli marzycie o idealnych jagodziankach, puszystych z dużą ilością owoców i...

Odsłon: 43

60 min
1
Ciasta Wilgotne ciasto cytrynowe z borówkami

Wyjątkowo wilgotne i puszyste ciasto cytrynowe z borówkami, to prawdziwy hit...

Odsłon: 103

15 min
1
15 min
1
Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 190

30 min
9

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

23
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

312
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25