Dania jednogarnkowe

Zasad segregacji śmieci jest naprawdę wiele i trudno je wszystkie zapamiętać. Nawet to, gdzie wyrzucać opakowania z masła i margaryny, z których przecież korzysta się na co dzień. Odkryj dwa czynniki wpływające na to, do którego kosza trafią te odpady spożywcze.

Gdzie wyrzucać opakowania z masła i margaryny? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Niektórzy przywieszają wszystkie zasady wyrzucania śmieci na lodówce, inni za każdym razem sprawdzają w internecie, do którego kosza włożyć dany rodzaj odpadów spożywczych. Choć reguł dotyczących segregowania resztek jest sporo, dla dobra planety i naszego życia na niej, zdecydowanie warto nauczyć się ekologicznych zachowań. Wyrzucając określone śmieci wielokrotnie, w końcu zapamiętasz, gdzie co ma trafić. Dobrym przykładem mogą być opakowania z masła i margaryny, które często lądują w koszu. W którym pojemniku powinny się znaleźć? To nie jest tak oczywiste.

Czynniki wpływające na to, gdzie wyrzucać opakowania z masła i margaryny

Zastanawiasz się, gdzie wyrzucać opakowania z masła i margaryny? Odpowiedź na to pytanie nie jest tak prosta, jak się wydaje. Zależy to przede wszystkim od tego, z czego są one wykonane, a także - czy są one zanieczyszczone pozostałościami danego produktu. Zwykle są one sprzedawane w opakowaniach składających się z papieru, w tym papieru woskowanego lub łączonego z folią aluminiową.

Sprawdź także: Gdzie wyrzucać oleje, oliwę i tłuszcze roślinne? Pod żadnym pozorem nie wylewaj do zlewu

Gdzie wyrzucać opakowania z masła i margaryny?

Masło typu osełka to pokarm umieszczany w tworzywie zwanym ekofolią, z kolei jego kremowy wariant nierzadko trafia do plastiku. Dobrym pomysłem jest przyjrzenie się informacjom zawartym na etykiecie, ponieważ to tam najczęściej widnieje podpowiedź dotycząca segregacji opakowań. Chociaż papier z reguły umieszczamy w niebieskich pojemnikach przeznaczonych na to tworzywo, to ten po maśle jest bardzo często zatłuszczony, dlatego nie powinniśmy go tam wyrzucać - nawet jeśli do jego produkcji użyto papieru woskowanego lub alufolii.

To właśnie ze względu na zabrudzenie związkami organicznymi opakowanie z masła i margaryny powinno wylądować w koszu przeznaczonym na odpady zmieszane. Jak wygląda proces obróbki tej frakcji śmieci? Otóż trafiają one do miejsca mechaniczno-biologicznego przetwarzania odpadów (instalacji MBP), gdzie oddzielane są elementy nadające się do recyclingu od tych, które zostaną wykorzystane do produkcji paliwa alternatywnego RDF. Ciekawostką jest również fakt, iż mogą one zostać użyte w spalarni. W tym wypadku końcowym produktem jest energia elektryczna wytworzona w bezpiecznych dla naszego środowiska piecach.

Jeśli kupujesz artykuł w plastikowym pudełku (np. margarynę) i oczyszczasz go po zużyciu, wyrzuć go do żółtego pojemnika na metale i tworzywa sztuczne.

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »

Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »

W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
4
Ciasta Biszkopt z owocami i kremem śmietankowym

Wymyśliłam sobie że przygotuję biszkopt coś w rodzaju torcika z prażonymi jab...

Odsłon: 19

60 min
0

Polecane artykuły

Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5
Informacje Co zrobić na obiad z karkówki? Takich przepisów nie masz w swoim notatniku

Karkówka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w polskich domach, uwielbiane za swoją soczystość i wszechstronność. Wiele osób ma swoje ulub...

18