Szparagi to bardzo zdrowe warzywa, znajdziesz w nich witaminę A, te z grupy B, C, E i K, nie brakuje w nich również substancji mineralnych, potasu, magnezu, wapnia, selenu, fosforu, manganu, cynku, czy żelaza. Zawierają błonnik pokarmowy, który wspiera pracę jelit i reguluje prawidłowy poziom cukru i cholesterolu we krwi. Szparagi wzmacniają odporność, działają przeciwnowotworowo i antyoksydacyjnie, chronią organizm przed wolnymi rodnikami i przedwczesnym starzeniem. Korzystnie wpływają również na pracę układu krwionośnego, w tym serca, moczowego i pokarmowego. Dlatego warto włączyć je do swojej diety. Okazuje się, że szparagi możemy wykorzystać w całość. Zdrewniałe końcówki, które często lądują w koszu, mogą posłużyć nam, jako dodatek smakowy do niektórych dań.

Sprawdź także: Sałatki ze szparagami. Top 5 szybkich i prostych przepisów
Co z robić ze zdrewniałych końcówek szparagów?
Zastanawiasz się, czy można jeść zdrewniałe końcówki szparagów? Co prawda, w odróżnieniu od górnych części warzywa, nie jada się ich bezpośrednio, jednak można dodać je do kilku smacznych dań. Jeżeli nie lubisz marnować jedzenia, te sprytne patenty, z pewnością przypadną ci do gustu.
Przede wszystkim rewelacyjnie sprawdzą się do przygotowania banalnie prostego bulionu warzywnego. Na blaszce ułóż końcówki szparagów, dodaj marchew, pietruszkę, kawałek pora, cebulę, odrobinę oliwy, soli i wszystko upiecz. Wystarczy pół godziny w 200 stopniach. Do garnka wrzuć upieczone warzywa, dodaj dwa litry wody, łyżeczkę soli, ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i liście laurowe. Gotuj do momentu, aż zacznie wrzeć, następnie zmniejsz grzanie i odczekaj jeszcze kilkanaście minut. Teraz wystarczy przecedzić uzyskany wywar i gotowe. Na takim bulionie możesz przygotować swoją ulubioną zupę.
Zdrewniałe końcówki nadadzą się bardzo dobrze również na zupę krem. Do garnka wlej łyżkę oliwy, podsmaż na niej dwa ząbki czosnku oraz poszatkowaną cebulę. Końcówki szparagów wrzuć do garnka, dodaj również różyczki brokuła, zalej wszystko wodą lub bulionem i gotuj, aż do miękkości. Dodaj zahartowaną śmietankę, dopraw wszystko solą i pieprzem. Następnie, kiedy zupa przestygnie, wystarczy wszystko dokładnie zblendować. Do takiej zupy krem możesz dodać również groszek lub cukinię.
Zobacz także:
Błędy, które powoli niszczą twoją zmywarkę. O czym musisz pamiętać? »
Magda Gessler dorzuca to do masy na mielone. Genialny patent na soczyste kotlety »
Nigdy nie łącz aspiryny z tymi lekami. Wiele osób popełnia ten błąd »