Natura w dalszym ciągu ma przed nami jeszcze całkiem sporo tajemnic. Poza popularnymi produktami o prozdrowotnych właściwościach, wciąż dowiadujemy się o nowych, które również doskonale wpływają na nasze zdrowie. Wiele z nich było doskonale znanych już naszym babciom, jednak na przestrzeni lat nieco o nich zapomnieliśmy. Warto odświeżyć sobie tę wiedzę, gdyż w tych mało znanych produktach możemy znaleźć remedium na wiele poważnych schorzeń. Które z nich zdecydujecie się wprowadzić do swojej diety?
1. Siara (kolostrum)
Siara, nazywana również kolostrum, znajduje się w mleku matek tuż po porodzie. Właściwości tej substancji zaskoczyły większość naukowców. Już od dziesięcioleciu siarę uznaje się za najbardziej odżywczą substancję, jaką do tej pory poznał człowiek. Wpływa ona w niezwykły sposób na naszą odporność, wzmacniając ją i odbudowując. Warto wiedzieć, że substancja ta występuje w mleku wielu ssaków. Do spożywania najczęściej poleca się spożywanie siary pozyskanej z mleka krowiego, gdyż zawiera ona aż 40 razy więcej czynników stymulujących niż mleko kobiet. Kolostrum wykorzystuje się przy leczeniu stwardnienia rozsianego, reumatyzmu oraz toczenia. Dowiedziono również, że substancja ta wpływa odmładzająco na skórę.
Zobacz też: Jak zrobić domowy jogurt? Kliknij!
W większości przypadków, to czym zwierzęta odżywiają swoje dzieci, jest niezwykle zdrowe i bogate w substancje odżywcze. W ten sposób młode mają zostać wzmocnione, aby jak najwięcej z nich mogło przetrwać i przedłużyć gatunek. Przykładem na to, jest chociażby opisywana wcześniej siara. Jak się okazuje, pszczoły mają również swój odpowiednik tej substancji. Jest nią pyłek pszczeli, który stanowi pokarm młodych pszczół. Znajdziemy w nim bardzo dużą ilość łatwo przyswajalnego białka, witamin, minerałów oraz odżywczych enzymów. Pyłek pszczeli doskonale odżywia i oczyszcza nasz organizm, a dodatkowo jest skutecznym sposobem na walkę z niedoborami najważniejszych substancji odżywczych. Substancja ta jest polecana również wszystkim osobom, które przechodzą rekonwalescencję np. po operacji lub chemioterapii. Zaleca się ją, ponieważ pomaga ona zwiększyć masę ciała oraz poprawić apetyt. Wiele osób twierdzi również, iż pyłek może być pomocny w terapii różnego rodzaju uzależnień.
Zobacz też: Jaki miód wybrać? Kliknij!
Płatki drożdżowe powstają w wyniku specjalnego procesu fermentacji i suszenia. Nie są one aktywne, dzięki czemu bez przeszkód możemy stosować je na surowo. Wprowadzając do jadłospisu ten produkt, zyskujemy kolejne źródło łatwo przyswajalnego białka. Nie dziwi więc fakt, że po płatki drożdżowe bardzo często sięgają osoby, które wyeliminowały ze swojej diety mięso. Płatki zawierają niewiele tłuszczu, za to znajdziemy w nich wiele witamin z grupy B, a także cynk, selen, chrom, magnez i fosfor. Spożywanie płatków drożdżowych pomoże nam zadbać o kondycję naszej skóry, włosów i paznokci.
Zobacz też: 10 superproduktów na zdrowe i piękne włosy. Kliknij!
Szukacie dobrego źródła witaminy C? Rokitnik będzie doskonałym wyborem, gdyż jest to owoc, który obok dzikiej róży, zawiera w sobie największą ilość tej substancji. Ze względu na swoje właściwości, ma on zastosowanie zarówno w kuchni jak i w kosmetyce. Rokitnik jest prawdziwą bombą witaminową - znajdziemy w nim aż 190 substancji bioaktywnych, które bardzo pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Wśród nich znajdują się m.in.: witaminy A, B, C, D, E, K i P, żelazo, bor, krzem, mangan, potas, nienasycone kwasy tłuszczowe, antyoksydanty oraz aminokwasy. Zawarte w rokitniku sterole roślinne pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Rokitnik pomoże osobom zmagającym się z zapaleniami stawów, wrzodami oraz zgagą. Dodatkowo, roślina ta zabezpiecza nas przed promieniowaniem oraz toksycznym działaniem lekarstw, a także wieloma poważnymi chorobami skóry.
Zobacz też: 7 sposobów na poprawę odporności. Kliknij!
Nazwa tego produktu brzmi nieco egzotycznie i tajemniczo, jednak powinniśmy się z nim zapoznać, gdyż jego właściwości są naprawdę zaskakujące. Karob pochodzi z Bliskiego Wschodu i jest to po prostu suszony i sproszkowany strąk drzewa karobowego. Jego wygląd przypomina kakao, ale to tylko pozory, gdyż jest to produkt zdecydowanie zdrowszy. Chociaż jest słodki, zawiera bardzo mało tłuszczu, dlatego poleca się go wszystkim osobom na diecie. Ponadto, jest to doskonałe źródło białka, wapnia, witamin z grupy B oraz fosforu. Co ważne, karob bardzo pozytywnie wpływa na nasz układ krwionośny i trawienny, doskonale regulując metabolizm oraz poziom cholesterolu we krwi. Z powodzeniem możemy zastępować nim kakao w większości przepisów. Warto jednak pamiętać, iż karobu należy dodawać o połowę mniej niż kakao.
Do pobrania: Darmowy e-book z najsmaczniejszymi, pomidorowymi przepisami. Kliknij!
Tekst: Sylwia Cisowska/Smaker.pl