Norwegian Seafood Export Council

Norweska Rada ds. Eksportu Produktów Rybnych - NSEC jest organizacją powołaną w 1991 roku przez Norweskie Ministerstwo ds. Rybołówstwa w celu zwiększania świadomości konsumentów dotyczącej norweskich ryb i owoców morza, zarówno w Norwegii, jak i na świecie. Rada działa jako ciało doradcze ministerstwa i finansowana jest przez norweski przemysł ze środków pochodzących z podatku eksportowego.

Nadrzędnym zadaniem Rady jest umacnianie pozycji Norwegii jako eksportera ryb poprzez działania zmierzające do zwiększenia popytu na norweskie produkty rybne. Do statutowych działań NSEC należą: wydawanie licencji dla eksporterów, udostępnianie wszelkich niezbędnych informacji dla przemysłu oraz przygotowanie kampanii marketingowych o zasięgu krajowym i międzynarodowym. W zakresie kompetencji Rady leży również budowanie i utrzymanie pozytywnego wizerunku norweskich ryb i owoców morza poprzez prowadzenie proaktywnej polityki informacyjnej oraz tworzenie odpowiednich programów.

NSEC prowadzi działania na rynkach kilkunastu państw. Główna siedziba oraz biura administracyjne znajdują się w Tromso, w Norwegii. Rada posiada również oddziały regionalne m.in. w: Niemczech (Hamburg), Francji (Paryż), Włoszech (Mediolan), Hiszpanii (Madryt), Rosji (Moskwa), Brazylii (Rio de Janeiro), Japonii (Tokio), Singapurze i Chinach (Pekin).

W Polsce NSEC prowadzi działania marketingowe od 1997 roku, stawiając sobie za cel zwiększanie świadomości Polaków na temat walorów zdrowotnych norweskich ryb i korzyści wynikających z ich konsumpcji. Wraz z początkiem tego roku koordynacje nad działaniami prowadzanymi w Polsce przejął oddział w Hamburgu, który zajmuje się również rynkami: niemieckim, belgijskim oraz holenderskim.

NSEC koncentruje swoją działalność na pięciu obszarach:

Marketing

Celem działań marketingowych, podejmowanych przez Radę, jest zwiększenie popytu na produkty rybne z Norwegii. NSEC tworzy kampanie marketingowe wspierające sprzedaż produktów, a także wspiera indywidualne działania promocyjne norweskich eksporterów. Dla poszczególnych kategorii produktów stworzone zostały zespoły doradcze, zapewniające kontakty z branżą.

Analiza Rynku

Rada zapewnia eksporterom i firmom z branży dostęp do szczegółowych badań, analiz rynkowych oraz informacji niezbędnych dla podejmowania decyzji o ekspansji, a także prowadzenia działalności na danym rynku. W tym celu NSEC ściśle współpracuje z innymi uczestnikami rynku, organizacjami, lokalnymi i norweskimi władzami oraz międzynarodowymi instytutami badawczymi.

Dostęp do rynków zbytu

Jednym z podstawowych zadań NSEC jest zapewnienie norweskim podmiotom takich samych warunków na danym rynku, jakimi dysponuje lokalna konkurencja. Specjalny system zapewnia informacje na temat kwot importu, stawek celnych i warunków handlu na danym obszarze.

Public Relations

NSEC jako agencja marketingowa norweskiego przemysłu rybnego, stawia sobie za cel ochronę i budowanie jego pozytywnego wizerunku. Podejmuje wszelkie niezbędne kroki w przypadku kryzysu lub innych zdarzeń, mogących negatywnie wpłynąć na postrzeganie norweskich ryb i owoców morza - zarówno w kraju, jak i za granicą.

Zarządzanie kryzysowe

NSEC stara się zapobiegać ewentualnym kryzysom. W przypadku zdarzeń, mogących negatywnie wpłynąć na postrzeganie norweskich ryb i owoców morza przygotowuje plany mające na celu ochronę interesów norweskich eksporterów. Co więcej, Rada udostępnia niezbędne informacje oraz współpracuje z organizacjami międzynarodowymi, instytucjami i jednostkami badawczymi oraz władzami - zarówno norweskimi, jak i lokalnymi.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 85

30 min
8
Dodatki brokuły z masłem orzechowym

Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...

Odsłon: 42

30 min
3
60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

21
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

8
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25