Obalamy popularne mity na temat jajek

Jajko jest symbolem życia, siły, miłości i płodności. Jadamy je na co dzień - na twardo, na miękko, w kanapce, sadzone, jako omlet czy w domowych wypiekach. Czego o nim nie wiemy?

Mit: Jajka należy myć zanim włożymy je do lodówki

Niektórzy, przed włożeniem jajek do lodówki, myją je pod bieżącą wodą, licząc na to, iż w ten sposób pozbędą się bakterii. Trudno o większy błąd. W ten sposób nie tylko niszczymy naturalną barierę ochronną jajek, ale również możemy bardzo łatwo uszkodzić ich skorupki, ułatwiając drobnoustrojom dostanie się do środka.

Zielonkawa obwódka, która pojawia się w jajkach, które były gotowane dłużej niż 10 minut jest nieestetyczna. Ale całkowicie bezpieczna. Jeśli chcecie uniknąć podania bliskim jajek, których żółtka są suche, nieprzyjemnie pachnące i szare, zwróćcie szczególną uwagę na czas ich gotowania. Zwykle przyjmuje się, że idealne jajka na twardo powinniśmy gotować nie dłużej niż 8-9 minut.

Nie zapominajcie o jeszcze jednym, niezwykle istotnym szczególe - nawet po wyjęciu z wrzątku jajka w dalszym ciągu się gotują, dlatego chcąc uniknąć ich przegotowania, warto zafundować im lodowatą kąpiel. Co więcej, w ten sposób możecie również ułatwić sobie ich obieranie.

Pobierz aplikację smaker

Śpieszymy uspokoić wszystkich wielbicieli jajek - biała wstążka pojawiająca się w jajkach nadaje się do spożycia i z pewnością nie jest małym kurczakiem, którego właśnie pozbawiliśmy życia.

Być może pamiętacie z lekcji biologii nazwę chalaza lub skrętka - tak właśnie fachowo nazywa się owa biała wstążka. Jest to struktura, którą znajdziemy niemal w każdym jaju, gdyż odpowiada ona za ustabilizowanie żółtka oraz umocowanie go w bezpiecznej pozycji w centrum jaja. Chalaza z jednej strony jest przymocowana do żółtka, z drugiej zaś łączy się z błoną pergaminową, która otacza białko.

Warto wiedzieć, że obecność chalazy w jajkach nie jest skazą, a wręcz atutem . Ponieważ skrętki zanikają z czasem, świadczą o tym, że mamy do czynienia ze świeżym produktem, który nie spędził zbyt dużo czasu w transporcie lub na sklepowej półce. Im większe i bardziej widoczne skrętki, tym świeższe jest nasze jajko.

W jajku jest rzeczywiście sporo cholesterolu, bo aż ok. 200 mg (tylko w samym żółtku). U większości ludzi dużo jajek w diecie wcale nie przekłada się jednak bezpośrednio na podniesienie poziomu cholesterolu we krwi. Z 200 mg zaledwie kilka pojawia się we krwi.

Według najnowszych badań ilość jajek w diecie nie podnosi zbytnio poziomu cholesterolu we krwi ani nie wpływa na ryzyko chorób serca. Naukowcy podejrzewają, że ma to związek z innymi składnikami, które są zawarte w jajkach i które regulują pracę wątroby. Na podniesienie cholesterolu znacznie większy wpływ ma tłusta dieta i brak aktywności fizycznej niż regularne spożywanie jajek.

Pobierz aplikację smaker

Ze względu na zawartość bardzo dużej ilości witamin i składników odżywczych, jajka nazywane są naturalną multiwitaminą oraz jednym z najzdrowszych naturalnych produktów znanych człowiekowi. Co najważniejsze substancje zawarte w jajkach, są bardzo łatwo przyswajalne, przez co nasz organizm może z nich korzystać w bardzo efektywny sposób. Jedno jajko zawiera m.in. witaminę D, A, K, oraz witaminy z grupy B. Znajdziemy w nim także bardzo duże ilości selenu, który chroni czerwone krwinki i błony komórkowe przed szkodliwym wpływem wolnych rodników oraz poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego i tarczycy. Poza selenem, w jajkach znajdziemy również fosfor oraz, niezbędny kobietom w ciąży, kwas foliowy.

Jajka są prawdziwym sprzymierzeńcem każdej osoby, która chce zrzucić zbędne kilogramy. Zawierają niedużo kalorii (jedno jajko na twardo to ok. 75 kcal) oraz bardzo mało tłuszczów nasyconych. Tak jak już wspominaliśmy wcześniej, jajka zawierają za to bardzo dużo substancji odżywczych, których nasz organizm bardzo potrzebuje w czasie diety. Dzięki nim dłużej czujemy się najedzeni i nie mamy ochoty sięgać po przekąski między posiłkami. Badania potwierdziły, że zjadanie jajek na śniadanie może przyczynić się do znaczącej utraty tkanki tłuszczowej. Temat ten został wielokrotnie zbadany i efekt był zawsze podobny - osoby zjadające rano jajka, chudły szybciej i więcej niż osoby, które na śniadanie zjadały inny posiłek o takiej samej wartości kalorycznej.

Pobierz aplikację smaker

Ciemniejsze, niemal brązowe skorupki nie różnią się wartościami zdrowotnymi od tych białych, nie są też lepszej ani gorszej jakości. Zależą od genów konkretnej kury. Na Wielkanoc polecamy jednak te białe - łatwiej będzie je farbować!

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Szparagi w cieście francuskim

Szukasz pomysłu na szparagi, jednak nie chcesz ich potraktować jako składnik...

Odsłon: 1883

30 min
4
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Sałatki Sałatka z ryżem i warzywami

Szybka smaczna sałatka na różne okazje jak również jako dodatek do grilla.

Odsłon: 24

30 min
0
60 min
0
Zupy Zupa ryżanka

Lubicie proste a zarazem smaczne szybkie w przygotowaniu zupy?

Odsłon: 121

15 min
2
30 min
2
Desery Ciasto w 5 minut

Oto najlepszy dowód na to, że smaczny deser wcale nie musi być czasochłonny i...

Odsłon: 2387

15 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje 453. odcinek programu Ewa Gotuje

W sobotę 21 maja Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami przepisem na wyśmienity chłodnik pomidorowy z pieczonymi burakami, który w prosty sposób mo...

0
Ewa gotuje Wiosenne smaki w kuchni Ewy Wachowicz

Koniec maja to idealny moment na sięgnięcie do lekkich wiosennych potraw. W 453. odcinku programu „Ewa gotuje”, Ewa Wachowicz zdradziła przepisy na...

0
Informacje Dlaczego warto mieć miód w kuchni?

20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół. Pszczoły to pożyteczne owady, które dają bogactwa, z których korzystasz na co dzień. Najbardziej popular...

0
Informacje Trzy sposoby gotowania bobu. Sprawdź, jak robić to dobrze

Pyszne warzywo, którego nie może zabraknąć latem w naszej kuchni. Jak ugotować ziarna bobu, aby w pełni cieszyć się ich smakiem? Sprawdźcie!

0