Obiad z makaronem w roli głównej

Zapiekany lub gotowany. Tradycyjny, z razowej mąki, sojowej lub ryżowy. Dania z makaronem nie są drogie, za to szybkie i łatwe w przygotowaniu.

Fot. 123RF/Picsel

Zastanawiałeś się kiedyś dlaczego Włosi są zawsze pełni energii, optymizmu i dobrego humoru?

Jeśli pomyślałeś o ich strefie klimatycznej, pięknych krajobrazach czy znakomicie rozwiniętym transporcie drogowym, to zapewne się nie mylisz.

Jest jednak prostsza i bardziej prozaiczna przyczyna - otóż na znakomite samopoczucie Włochów wpływa ich dieta bogata w różnego rodzaju makarony.

Statystyczny Włoch w ciągu roku zjada aż 28 kg makaronu. Mieszkaniec Wenezueli 13, a Tunezji 12 kg. Przeciętny Polak zaś spożywa do 10 paczek makaronu rocznie, co daje w przybliżeniu około 5 kg - to wciąż za mało, bo dobroczynne właściwości makaronu są niezliczone.

Czy makaron jest zdrowy?

Wiele osób uważa, że jak ognia powinny unikać go wszystkie osoby na diecie. Wynika to z powszechnego mniemania, że jest to potrawa niezwykle tucząca. Jak się okazuje, wcale tak nie jest. Dobrze ugotowany makaron, podany ze zdrowym, lekkim sosem, w żaden sposób nie zaszkodzi naszej sylwetce.

Mało tego! Dzięki niemu możemy dostarczyć naszemu organizmowi wiele cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nim między innymi: potas, fosfor, żelazo, miedź, cynk oraz mangan. Ponadto, makaron jest źródłem witamin B1 i B3 - odpowiedzialnych za poprawę pamięci i wspomaganie układu nerwowego - a także witaminy PP, która poprawia metabolizm oraz stan włosów i paznokci.

Aby przygotowane przez nas danie miało jeszcze mniej kalorii, możemy wykorzystać w nim makaron razowy lub ryżowy. Powinniśmy również zrezygnować z sosów tworzonych na bazie masła lub śmietany. Smaczną alternatywą dla nich będzie prosty sos pomidorowy, pesto lub świeże warzywa.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Na co zwracać uwagę w czasie gotowania makaronu?

Aby ugotować zdrowy i smaczny makaron, wystarczy trzymać się kilku prostych zasad. 100 gramów makaronu powinniśmy gotować w litrze wody - w tym celu najlepiej jest wykorzystać duży, szeroki garnek. Do wody nie dodajemy oliwy - nie wpływa to znacząco na smak dania, ani nie zapobiega sklejaniu się makaronu, może za to utrudnić wchłanianie się sosu.

Makaron wrzucamy tylko i wyłącznie do wrzącej i osolonej wody. Czas, jaki jest potrzebny na jego ugotowanie, zależy od rodzaju pasty. Świeży makaron gotujemy zaledwie 3-4 minuty, natomiast ten suszony, od 8 do 12 minut. Nieco więcej czasu potrzebuje makaron z pełnego ziarna.

Po odcedzeniu nie powinniśmy przelewać makaronu zimną wodą. W ten sposób spłukujemy z niego skrobię, przez co sos będzie z niego spływać. Jedynym wyjątkiem jest przeznaczenie makaronu na sałatkę - wówczas możemy przelać go wodą.

Makaron powinniśmy odcedzać kiedy jest al dente, czyli lekko twardy. Jeżeli ma być jeszcze podgrzewany na patelni z sosem, powinniśmy to zrobić chwilę wcześniej. Pamiętajmy również, aby nie przesadzić z ilością sosu - makaron powinien być nim tylko lekko pokryty, nie może w nim pływać.

Przepisy z makaronem w roli głównej

Jeśli chcecie przygotować szybki obiad, makaron będzie doskonałym rozwiązaniem. Brakuje wam pomysłów? Skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników.

 

1. Świderki z kurczakiem w sosie grzybowo-serowym

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


2. Klasyczna lazania

Fot. Pelen_brzuszek na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


3. Spaghetti aglio olio

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


4. Carbonara

Fot. Anka1803 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


5. Makaron z krewetkami

Fot. AlePysznie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


6. Penne alla vodkau

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


7. Makaron z oscypkiem

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


8. Makaron z tuńczykiem

Fot. FitSweet na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.


9. Spaghetti California

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Przywołuje smaki dzieciństwa. Jest niskokaloryczna, ale najzdrowiej jeść ją z jajkiem

Zupa szczawiowa to dla wielu osób smak z dzieciństwa. Jedni wspominają ją nostalgią, inni najchętniej zapomnieliby o jej istnieniu. Dziś spróbujemy...

0
Informacje Napój kolagenowy to hit. W stawach przestanie trzeszczeć, skóra odzyska dawny blask

Regularne picie napojów kolagenowych odżywia skórę, włosy i paznokcie oraz pozytywnie wpływa na zdrowie ludzkiego organizmu. Odkryj, jak działają t...

3
Informacje Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Wystarczy zastosować prostą zasadę

Choć niemal we wszystkich polskich domach to często przyrządzana potrawa, nie każdy wie, jak smażyć mielone, żeby wyszły miękkie i soczyste. Dla ni...

1
Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0