Najlepsze ciasta na lato - przepisy

Polacy coraz częściej deklarują chęć prawidłowego odżywiania się i dbania o aktywność fizyczną. Poprawia się świadomość naszego społeczeństwa w zakresie zdrowego stylu życia. Nieodłącznym jego elementem jest odpowiednio zbilansowana dieta, która nie wymaga dużego wysiłku, zwłaszcza w sezonie wakacyjnym, gdy wszystkie warzywniaki, bazarki czy sklepy wypełnione są polskimi warzywami i owocami.

Na przestrzeni ostatnich lat znacznie wzrosła jakość oraz ilość upraw w Polsce. Krajowe gospodarstwa są dziś nowocześnie wyposażone, a producenci czerpią z nowinek, kształcą się i wdrażają innowacyjne metody upraw. Jesteśmy w gronie czołowych eksporterów w UE i liczącym się na świecie producentem warzyw i owoców. Polskie jabłka, czarna porzeczka, maliny, borówka wysoka czy truskawki podbijają światowe rynki. Co drugie jabłko wyeksportowane z UE pochodzi z polskiego sadu. Jesteśmy też największym eksporterem soku jabłkowego w Europie. Uznanie za granicą znajdują polskie pomidory, marchew, cebule, warzywa kapustne czy buraki.


Najważniejsze instytuty naukowe zgodnie twierdzą, że warzywa (min. 300g) i owoce ( min. 100g) powinny stanowić podstawę codziennego jadłospisu. Zawarte w nich witaminy m.in. z grupy B, C, A, K, PP oraz substancje mineralne jak sód, potas, żelazo, wapń, cynk czy fosfor wspierają szereg funkcji organizmu, np. pracę układu trawiennego, nerwowego czy sercowo - naczyniowego. Niskokaloryczne i lekkostrawne warzywa i owoce pożądane są w każdej diecie - zapobiegają otyłości, zmniejszają ryzyko nowotworów, opóźniają procesy starzenia się, poprawiają wygląd, a także dają energię na cały dzień. Surowe, mrożone, suszone czy przetworzone polskie owoce i warzywa powinny towarzyszyć nam cały rok.


Wartą podkreślenia jest postawa patriotyzmu konsumenckiego, której przedstawiciele zwracają szczególną uwagę na wysokiej jakości produkty wytwarzane lokalnie lub pochodzące z lokalnych surowców, w tym produkty ekologiczne. W przeciwieństwie do produktów importowanych krajowe owoce i warzywa charakteryzuje naturalny proces dojrzewania, który sprawia, że są smaczniejsze oraz mają więcej wartości odżywczych. Polskie uprawy posiadają szereg regulacji prawnych i poddawane są regularnym kontrolom m.in. pod względem stosowania pestycydów. Wybierając polskie owoce i warzywa stawiamy na jakość, smak i walory zdrowotne, które doceniane są na całym świecie.


Sfinansowano z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

 

 

Materiały promocyjne

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Ciasto Rafaello na biszkopcie z białą czekoladą

Proponuję dziś przepis na pyszne ciasto Rafaello, na biszkopcie, z delikatnym...

Odsłon: 34862

>60 min
26
Przekąski Tortilla z chili

Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...

Odsłon: 750

30 min
5
Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 6102

60 min
17
Dania główne Pieczarkowce

Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...

Odsłon: 15064

30 min
18
Dania główne Naleśniki

Podstawowy i bardzo prosty przepis ;)

Odsłon: 17132

15 min
55