Ewa_Gotuje

Odkryj smak polskich owoców i warzyw

Polacy coraz częściej deklarują chęć prawidłowego odżywiania się i dbania o aktywność fizyczną. Poprawia się świadomość naszego społeczeństwa w zakresie zdrowego stylu życia. Nieodłącznym jego elementem jest odpowiednio zbilansowana dieta, która nie wymaga dużego wysiłku, zwłaszcza w sezonie wakacyjnym, gdy wszystkie warzywniaki, bazarki czy sklepy wypełnione są polskimi warzywami i owocami.

Na przestrzeni ostatnich lat znacznie wzrosła jakość oraz ilość upraw w Polsce. Krajowe gospodarstwa są dziś nowocześnie wyposażone, a producenci czerpią z nowinek, kształcą się i wdrażają innowacyjne metody upraw. Jesteśmy w gronie czołowych eksporterów w UE i liczącym się na świecie producentem warzyw i owoców. Polskie jabłka, czarna porzeczka, maliny, borówka wysoka czy truskawki podbijają światowe rynki. Co drugie jabłko wyeksportowane z UE pochodzi z polskiego sadu. Jesteśmy też największym eksporterem soku jabłkowego w Europie. Uznanie za granicą znajdują polskie pomidory, marchew, cebule, warzywa kapustne czy buraki.


Najważniejsze instytuty naukowe zgodnie twierdzą, że warzywa (min. 300g) i owoce ( min. 100g) powinny stanowić podstawę codziennego jadłospisu. Zawarte w nich witaminy m.in. z grupy B, C, A, K, PP oraz substancje mineralne jak sód, potas, żelazo, wapń, cynk czy fosfor wspierają szereg funkcji organizmu, np. pracę układu trawiennego, nerwowego czy sercowo - naczyniowego. Niskokaloryczne i lekkostrawne warzywa i owoce pożądane są w każdej diecie - zapobiegają otyłości, zmniejszają ryzyko nowotworów, opóźniają procesy starzenia się, poprawiają wygląd, a także dają energię na cały dzień. Surowe, mrożone, suszone czy przetworzone polskie owoce i warzywa powinny towarzyszyć nam cały rok.


Wartą podkreślenia jest postawa patriotyzmu konsumenckiego, której przedstawiciele zwracają szczególną uwagę na wysokiej jakości produkty wytwarzane lokalnie lub pochodzące z lokalnych surowców, w tym produkty ekologiczne. W przeciwieństwie do produktów importowanych krajowe owoce i warzywa charakteryzuje naturalny proces dojrzewania, który sprawia, że są smaczniejsze oraz mają więcej wartości odżywczych. Polskie uprawy posiadają szereg regulacji prawnych i poddawane są regularnym kontrolom m.in. pod względem stosowania pestycydów. Wybierając polskie owoce i warzywa stawiamy na jakość, smak i walory zdrowotne, które doceniane są na całym świecie.


Sfinansowano z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

 

 

Materiały promocyjne

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
6
30 min
13
Desery Ciasto bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia przygotowane na 1 maja. Ciasto na spodzie z podłużnych b...

Odsłon: 514

60 min
10
Ciasta Ciasto malinowa fantazja bez pieczenia

Proste, pyszne ciasto budyniowe bez pieczenia, z malinami i galaretką wiśniow...

Odsłon: 138

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

0
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

0
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

4
Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

3