Najlepsze przepisy na ogórki

Odkryj smak polskich owoców i warzyw

Polacy coraz częściej deklarują chęć prawidłowego odżywiania się i dbania o aktywność fizyczną. Poprawia się świadomość naszego społeczeństwa w zakresie zdrowego stylu życia. Nieodłącznym jego elementem jest odpowiednio zbilansowana dieta, która nie wymaga dużego wysiłku, zwłaszcza w sezonie wakacyjnym, gdy wszystkie warzywniaki, bazarki czy sklepy wypełnione są polskimi warzywami i owocami.

Na przestrzeni ostatnich lat znacznie wzrosła jakość oraz ilość upraw w Polsce. Krajowe gospodarstwa są dziś nowocześnie wyposażone, a producenci czerpią z nowinek, kształcą się i wdrażają innowacyjne metody upraw. Jesteśmy w gronie czołowych eksporterów w UE i liczącym się na świecie producentem warzyw i owoców. Polskie jabłka, czarna porzeczka, maliny, borówka wysoka czy truskawki podbijają światowe rynki. Co drugie jabłko wyeksportowane z UE pochodzi z polskiego sadu. Jesteśmy też największym eksporterem soku jabłkowego w Europie. Uznanie za granicą znajdują polskie pomidory, marchew, cebule, warzywa kapustne czy buraki.


Najważniejsze instytuty naukowe zgodnie twierdzą, że warzywa (min. 300g) i owoce ( min. 100g) powinny stanowić podstawę codziennego jadłospisu. Zawarte w nich witaminy m.in. z grupy B, C, A, K, PP oraz substancje mineralne jak sód, potas, żelazo, wapń, cynk czy fosfor wspierają szereg funkcji organizmu, np. pracę układu trawiennego, nerwowego czy sercowo - naczyniowego. Niskokaloryczne i lekkostrawne warzywa i owoce pożądane są w każdej diecie - zapobiegają otyłości, zmniejszają ryzyko nowotworów, opóźniają procesy starzenia się, poprawiają wygląd, a także dają energię na cały dzień. Surowe, mrożone, suszone czy przetworzone polskie owoce i warzywa powinny towarzyszyć nam cały rok.


Wartą podkreślenia jest postawa patriotyzmu konsumenckiego, której przedstawiciele zwracają szczególną uwagę na wysokiej jakości produkty wytwarzane lokalnie lub pochodzące z lokalnych surowców, w tym produkty ekologiczne. W przeciwieństwie do produktów importowanych krajowe owoce i warzywa charakteryzuje naturalny proces dojrzewania, który sprawia, że są smaczniejsze oraz mają więcej wartości odżywczych. Polskie uprawy posiadają szereg regulacji prawnych i poddawane są regularnym kontrolom m.in. pod względem stosowania pestycydów. Wybierając polskie owoce i warzywa stawiamy na jakość, smak i walory zdrowotne, które doceniane są na całym świecie.


Sfinansowano z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

 

 

Materiały promocyjne

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Informacje Jak mrozić sezonowe owoce, żeby się nie sklejały? Truskawki, borówki, czereśnie i wiśnie

Sezonowe owoce to prawdziwy skarb lata. Chcesz cieszyć się nimi przez cały rok? Zamroź je, ale zrób to w odpowiedni sposób. Niestety, niewłaściwe m...

4
Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

2
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

10
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8