Osoby dbające o linię jak ognia unikają tłustych potraw. Nie wolno jednak zapominać, że nie powinniśmy eliminować z diety olejów, które dostarczają nam bardzo cennych składników oraz umożliwiają przyswajanie witamin z innych produktów. Mądrze używane nie tylko nam nie zaszkodzą, ale i dobrze wpłyną na nasze zdrowie. Dostarczają organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin, m.in. witaminy E nazywanej witaminą młodości. Oleje doskonale podkreślają smak warzyw i innych składników. Najzdrowsze są te spożywane na surowo, a niektóre z nich możemy jeść tylko w takiej formie, gdyż nie nadają się do smażenia. Możemy wybierać spośród wielu rodzajów dobroczynnych tłuszczów, które różnią się barwą, smakiem i aromatem. Jednym z najzdrowszych olejów jest olej lniany. Ma złocisty kolor i charakterystyczny, lekko goryczkowy smak. Charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów nienasyconych, w tym wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT- Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe).
Najzdrowszą oliwą z oliwek jest ta opatrzona napisem „extra virgin" co oznacza, że pochodzi z pierwszego tłoczenia i jest najbardziej wartościowa. Oliwa „virgin" również pochodzi z pierwszego tłoczenia, ale jest nieco gorszej jakości. Jej smak i aromat zależą od odmiany oliwek, z której została wyprodukowana. Powinna być przechowywana w ciemnych butelkach. Tłuszcze bardzo łatwo wchłaniają smaki i zapachy, dlatego bez trudu możemy zrobić w domu aromatyzowaną oliwę (patrz str. 64). W kuchni śródziemnomorskiej popularny jest również olej z pestek winogron. To doskonały składnik sałatek, nadaje się też do gotowania. Ma neutralny smak.Smakowite oleje otrzymuje się również z rozmaitych orzechów, np. włoskich, arachidowych i laskowych. Mają one lekki orzechowy posmak i aromat. Świetnie sprawdzają się w sałatkach oraz deserach. Nie należy na nich smażyć, gdyż pod wpływem wysokiej temperatury nabierają gorzkiego posmaku, ale można dodawać je do dań na ciepło pod koniec gotowania. W ten sam sposób warto dodawać do potraw olej sezamowy, który ma bardzo intensywny smak oraz aromat i wystarczy kilka kropel, by był wyczuwalny w daniu. To bardzo popularny olej w kuchni azjatyckiej. Orientalnego charakteru nada naszym potrawom też olej ryżowy, który ma delikatny smak i zapach. Doskonale nadaje się do smażenia, gdyż w małym stopniu wchłaniany jest przez potrawy na nim przygotowane. Jak widać, do wyboru mamy całą gamę smakowitych olejów, zarówno z roślin krajowych, takich jak słonecznik, konopia, dynia i ostropest plamisty, jak i egzotycznych, np. awokado.
Źródło: Magazyn Pyszne Nr 9/2016