Opiekanie warzyw do rosołu. Magda Gessler ma genialny patent

Każdy ma swój sprawdzony sposób na przygotowanie rosołu. Pomysłem na tradycyjną zupę podzieliła się popularna restauratorka, która zdradziła przydatny trik. Trzeba przyznać, że rosół Magdy Gessler wychodzi esencjonalnie i nie jest trudny w przygotowaniu.

Jak zrobić rosół Magdy Gessler? Sekretem są warzywa | Fot.123RF/Picsel // Fot. Mateusz Jagielski/East News

Spis treści:

Popularna restauratorka i osobowość telewizyjna - Magda Gessler - podzieliła się w mediach społecznościowych przepisem na esencjonalny, klasyczny polski rosół. Zupę przygotowała według swojej receptury, stosując prosty trik, który nadaje daniu więcej smaku. Jak zrobić rosół Magdy Gessler?

Sprawdź także: Kultowa sałatka Jennifer Aniston. Ten przepis pomógł aktorce zachować świetną sylwetkę na planie „Przyjaciół”

Jak zrobić rosół Magdy Gessler?

Rosół Magdy Gessler zaczyna się w... piekarniku. To nie żarty, sekretem zupy pełnej smaku są właśnie pieczone warzywa. Restauratorka zaczyna od tych twardych - seler, pięć marchwi, cztery cebule i cztery pory umieszcza w piekarniku na 30 minut, aby się zrumieniły. W międzyczasie w garnku przygotowuje wywar z jednej całej kury z dodatkiem przypraw (m.in. liści laurowych). Mięso jest zanurzone do połowy w wodzie.

Do drobiowego bulionu Magda Gessler wrzuca pieczone warzywa i przez chwilę trzyma na palniku, aby zupa nabrała pysznego smaku. Następnie restauratorka wyjmuje kurę, aby się nie rozgotowała i umieszcza w rosole pozostałe, miękkie warzywa. Do garnka trafia zielona część porów, seler naciowy i duża gałązka koperku (wkładana w całości do naczynia, ale nie wciskana do wywaru). Rosół Magdy Gessler już prawie gotowy - restauratorka przysłoniła garnek pokrywką, by powoli się gotował i nabrał aromatu pieczonych i gotowanych warzyw.

Przepis na rosół Magdy Gessler

To niejedyny przepis na rosół Magdy Gessler. Ten restauratorka nazywa rosołem z piekarnika i zdradza widzom jeden ze swoich trików na to, jak podbić smak zupy. W innych recepturach podaje jednak instrukcję na to, jak przyrządzić aromatyczną zupę drobiowo-wołową lub na kaczce. Poniżej znajdziesz dwa sprawdzone przepisy mistrzyni kuchni:

1. Rosół Magdy Gessler

 Rosół Magdy Gessler Zobacz przepis

Rosół Magdy Gessler drobiowo-wołowy

2. Rosół z kaczki Magdy Gessler

 Rosół z kaczki Magdy Gessler Zobacz przepis

Rosół z kaczki Magdy Gessler / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: Smaker.pl, Facebook @magdagessler.official

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Ustalono, kto nie powinien jeść cukinii. To warzywo może być silnie trujące »

Zmieszaj z wodą i wlej do czajnika. Gruba warstwa kamienia rozpuści się w mig »

Masz refluks, zgagę albo pokasłujesz? Dietetyk: tych produktów nie jedz ani nie pij »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Najlepszy krem śmietankowy z brzoskwiniami

Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...

Odsłon: 94

30 min
8
Dodatki brokuły z masłem orzechowym

Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...

Odsłon: 44

30 min
3
60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

21
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

8
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25