Spis treści:
Popularna restauratorka i osobowość telewizyjna - Magda Gessler - podzieliła się w mediach społecznościowych przepisem na esencjonalny, klasyczny polski rosół. Zupę przygotowała według swojej receptury, stosując prosty trik, który nadaje daniu więcej smaku. Jak zrobić rosół Magdy Gessler?
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Jak zrobić rosół Magdy Gessler?
Rosół Magdy Gessler zaczyna się w... piekarniku. To nie żarty, sekretem zupy pełnej smaku są właśnie pieczone warzywa. Restauratorka zaczyna od tych twardych - seler, pięć marchwi, cztery cebule i cztery pory umieszcza w piekarniku na 30 minut, aby się zrumieniły. W międzyczasie w garnku przygotowuje wywar z jednej całej kury z dodatkiem przypraw (m.in. liści laurowych). Mięso jest zanurzone do połowy w wodzie.
Do drobiowego bulionu Magda Gessler wrzuca pieczone warzywa i przez chwilę trzyma na palniku, aby zupa nabrała pysznego smaku. Następnie restauratorka wyjmuje kurę, aby się nie rozgotowała i umieszcza w rosole pozostałe, miękkie warzywa. Do garnka trafia zielona część porów, seler naciowy i duża gałązka koperku (wkładana w całości do naczynia, ale nie wciskana do wywaru). Rosół Magdy Gessler już prawie gotowy - restauratorka przysłoniła garnek pokrywką, by powoli się gotował i nabrał aromatu pieczonych i gotowanych warzyw.
Przepis na rosół Magdy Gessler
To niejedyny przepis na rosół Magdy Gessler. Ten restauratorka nazywa rosołem z piekarnika i zdradza widzom jeden ze swoich trików na to, jak podbić smak zupy. W innych recepturach podaje jednak instrukcję na to, jak przyrządzić aromatyczną zupę drobiowo-wołową lub na kaczce. Poniżej znajdziesz dwa sprawdzone przepisy mistrzyni kuchni:
2. Rosół z kaczki Magdy Gessler
![Rosół z kaczki Magdy Gessler](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2022_12_16/fd03ac805d3119fff513c9e0fe02d6da-recipe_main.jpg)
Rosół z kaczki Magdy Gessler / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: Smaker.pl, Facebook @magdagessler.official
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Ustalono, kto nie powinien jeść cukinii. To warzywo może być silnie trujące »
Zmieszaj z wodą i wlej do czajnika. Gruba warstwa kamienia rozpuści się w mig »
Masz refluks, zgagę albo pokasłujesz? Dietetyk: tych produktów nie jedz ani nie pij »