Sprawdzone przepisy na karnawał

Wraz z początkiem lata nadchodzi czas na lekkie i pyszne desery, które przyniosą ulgę w upalne dni. Nic nie sprawdzi się lepiej niż lody i sorbety, które można przygotować w domowym zaciszu, ciesząc się ich naturalnym smakiem. Oto cztery wyjątkowe przepisy, które z pewnością zachwycą (i ochłodzą) Twoje podniebienie!

Fot. materiały prasowe

Lato to idealny czas na eksperymentowanie z domowymi deserami. Bogactwo świeżych owoców, ziół i dodatków sprawiają, że nawet najprostsze dania nabierają wakacyjnego, letniego charakteru. Bez wątpienia nieodłącznym elementem ciepłych miesięcy są lody i sorbety, które można w prosty sposób, przy wykorzystaniu kilku sprzętów i sezonowych produktów, przygotować w domu. Najlepsze przepisy na zimne desery, które umilą nie tylko słoneczne dni, zdradza Dariusz Baryga, prywatny szef kuchni, prowadzący audycje i programy kulinarne oraz ekspert marki Kohersen, producenta sprzętów i akcesoriów kuchennych.

Najmodniejsze domowe lody pistacjowe

Pistacja to hit tego roku i jeden z najmodniejszych smaków, który zawładnął internetem. Wszystko smakuje z nią lepiej, a zrobienie pistacjowego deseru wcale nie jest trudne! Pierwsza propozycja to prawdziwa uczta dla miłośników tych wyjątkowych orzechów. Kremowa konsystencja i intensywny smak pistacji sprawiają, że lody zachwycą każdego smakosza. Możesz je przygotować w tradycyjny sposób, a także z pomocą robota gotującego. Wystarczy dodać składniki, ustawić odpowiedni program, a robot zajmie się resztą.

Składniki:

  • 180 g niesolonych, obranych pistacji,
  • 500 ml mleka (ponad 3,2% tłuszczu),
  • 500 g śmietany 36%,
  • 200 g cukru (lub ksylitolu),
  • 20 g skrobi kukurydzianej.

Sposób przygotowania:

Przygotowanie lodów rozpocznij od posiekania pistacji ostrym i precyzyjnym nożem. W rondelku z nieprzywierającym dnem (np. o dwustronnej strukturze plastra miodu) wymieszaj mleko ze śmietanką, cukrem i skrobią kukurydzianą. Możesz to także zrobić w wielofunkcyjnym robocie kuchennym z funkcją gotowania – zdecydowanie usprawnisz sobie dzięki temu pracę i ograniczysz ilość brudnych naczyń. Korzystając z takiego sprzętu, umieść wszystkie składniki w jego misie. Podgrzewaj mieszankę na średnim ogniu, ciągle mieszając. Gdy masa zgęstnieje, dodaj posiekane pistacje i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia, a następnie przelej do hermetycznego pojemnika. Umieść go w zamrażarce na co najmniej 8 godzin, mieszając co godzinę przez pierwsze 3-4 godziny, aby lody były bardziej kremowe. Przed podaniem wyjmij masę z zamrażarki i pozwól im nieco zmięknąć (wystarczy około 10 minut). Możesz je także lekko zmiksować, aby uzyskać bardziej aksamitną konsystencję. Taki deser podaj w szklanych pucharkach lub w wafelkach. Dla podbicia smaku całość posyp posiekanymi pistacjami. Idealnie wkomponuje się tutaj także szczypta soli gruboziarnistej, która podkręci smak orzechów i nada im charakteru.

Nieco inna jagodzianka

Polowanie na najlepsze jagodzianki w Polsce trwa w najlepsze! Z kruszonką czy z cukrem pudrem? A może w formie sorbetu? Ta propozycja z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom jagód, którzy będą zachwyceni ich intensywnym smakiem, podkreślonym sokiem z cytryny. Całość tworzy świeży i lekki deser, balansując słodycz z delikatną kwasowością. Dodatek złocistej, maślanej kruszonki jeszcze bardziej przypomni ulubiony smak lata.

Składniki:

  • 150 g zmielonego ksylitolu (można zastąpić cukrem pudrem),
  • 250 g mieszanki mrożonych owoców jagodowych,
  • 1 mała cytryna obrana ze skórki,
  • opcjonalnie: kilka listków mięty lub bazylii.

Kruszonka:

  • 100 g mąki,
  • 50 g masła,
  • 50 g cukru.

Sposób przygotowania:

W blenderze (lub w misie robota kuchennego, jeśli z niego korzystasz) umieść mrożone owoce, pokrojoną na mniejsze kawałki cytrynę oraz ksylitol. Jeśli chcesz dodać sorbetowi rześkości i świeżego aromatu, wrzuć kilka listków mięty lub bazylii. Miksuj składniki do uzyskania gładkiej masy. Przełóż gotowy sorbet do płaskiego naczynia i umieść w zamrażarce na co najmniej 2 godziny, mieszając co 30 minut. W tym czasie wykonaj sekretny składnik tego pysznego deseru – najlepszą i bardzo prostą w przygotowaniu… kruszonkę! Wystarczy, że w misce wymieszasz palcami mąkę, cukier i masło, aż powstaną małe grudki ciasta. Następnie rozłóż je równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 10-15 minut, aż kruszonka stanie się złocista i chrupiąca. Pozostaw do ostygnięcia.

Przed podaniem posyp lody obficie kruszonką i udekoruj je ulubionymi dodatkami – listkami ziół, posiekaną białą czekoladą czy dodatkowym cukrem pudrem. To będzie hit tego lata!

Sorbet ananasowo-kokosowy z nutą mięty

Sorbet ananasowo-kokosowy to propozycja z tropikalnym twistem dla wszystkich, którzy lubią egzotyczne smaki lub tęsknią za rajskimi wakacjami. Słodki, soczysty ananas i mleczko kokosowe doskonale komponują się z kwaskowatością limonki i świeżością mięty, tworząc pyszne połączenie.

Składniki:

  • 1 średni ananas, obrany i pokrojony w kawałki,
  • 200 ml mleczka kokosowego,
  • 100 g cukru (można zastąpić ksylitolem),
  • sok z 1 limonki,
  • kilka listków mięty,
  • opcjonalnie: wiórki kokosowe.

Sposób przygotowania:

Ananasa obierz i pokrój na małe kawałki, po czym umieść je w zamrażarce na kilka godzin. Całkowicie zamrożone kawałki ananasa przełóż do misy robota gotującego z ostrzem wielofunkcyjnym lub blendera, dodając mleczko kokosowe, cukier, sok z limonki i listki mięty. Zmiksuj wszystko na gładką masę, a następnie przełóż ją do płaskiego naczynia i umieść w zamrażarce na około 2-3 godziny. Misę wielofunkcyjnego robota umyjesz w dosłownie 3 minuty, po to, aby przejść do przygotowania polewy. Z miętą idealnie komponuje się gorzka czekolada, którą roztopisz w kielichu urządzenia. Wlej do niej odrobinę śmietanki 36% oraz wiórki kokosowe. A dla odważnych smakoszy, świetnie sprawdzi się mały dodatek mielonego chilli. Przed podaniem udekoruj sorbet wiórkami kokosowymi i listkami świeżej mięty.

Lody Dulce de Leche

Kolejna propozycja na upalne dni to kwintesencja karmelowej przyjemności! Dulche de Leche to mleczny karmelowy krem, który wywodzi się z Argentyny. Tym kultowym przysmakiem podbijesz kubki smakowe domowników! Kremowa, delikatna baza wzbogacona o słodki kajmak i orzechy tworzy deser, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Subtelny dodatek soli kontrastuje ze słodyczą, a karmelizowane orzechy nadają lodom wyjątkowej tekstury i chrupkości. Przepis może wydawać się skomplikowany, ale wykonanie takich lodów jest banalnie proste, jeśli Twoim pomocnikiem będzie robot gotujący. Zmiksujesz w nim lody, rozpuścisz składniki, a po wszystkim misa sama się umyje w odpowiednim trybie!

Składniki:

Orzechy włoskie w karmelu:

  • 100 g cukru,
  • 3-4 krople soku z cytryny lub wody,
  • 50 g orzechów włoskich, pokrojonych na większe kawałki.

Lody:

  • 400 ml mleka,
  • 200 g śmietanki 36%,
  • 6 żółtek,
  • 50 g cukru,
  • 300 g kajmaku,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Rozpocznij od przygotowania orzechów w karmelu. Do rondla z nieprzywierającą, dwustronną powierzchnią funkcyjną, która zapobiegnie przypaleniu się składników, wsyp cukier, dodaj kilka kropli cytryny lub wody i podgrzewaj na średnim ogniu, ciągle mieszając. Gdy cukier się rozpuści i nabierze złotego koloru, dodaj do niego pokrojone orzechy włoskie i dobrze połącz składniki. Wylej orzechy na silikonową matę i pozostaw do wystudzenia.

W dużej misce lub w misie robota gotującego umieść mleko, śmietankę, żółtka, cukier i szczyptę soli. Mieszaj, aż składniki dobrze się połączą. Dodaj kajmak i ponownie wymieszaj, aż masa będzie jednolita. Gotową masę przelej do foremek do lodu i pozostaw do ostygnięcia. Następnie umieść foremki w zamrażarce na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie wyjmij zamrożony krem z foremek i umieść go ponownie w misie robota lub w misce. Miksuj, aż masa stanie się kremowa i nabierze jednolitej konsystencji. Orzechy w karmelu posiekaj i dodaj do lodów. Całość delikatnie wymieszaj szpatułką. I gotowe!

Domowe lody i sorbety to nie tylko doskonały sposób na ochłodzenie się podczas gorących, letnich dni, ale także wspaniała okazja do kulinarnych eksperymentów. Tworząc te pyszne desery w domu, z przepisami od szefa kuchni i eksperta polskiej marki sprzętów i akcesoriów kuchennych Kohersen, możemy cieszyć się wyjątkowymi smakami przez całe lato, a nawet dłużej. Pamiętaj, że każda łyżeczka to chwila przyjemności, którą możesz dzielić z najbliższymi. Smacznego!

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1
Ciasta Orzechowy Kochanek

Orzechowy Kochanek czyli ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego to p...

Odsłon: 1598

60 min
4
15 min
2

Przepis dnia

Sałatki Surówka z selera naciowego

Surówka z selera naciowego z jabłkiem to świetny wybór dla miłośników zdroweg...

Odsłon: 5000

15 min
12
Dania główne Dorsz w ziołach

Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...

Odsłon: 202

60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Zmniejsza ryzyko zaćmy, działa przeciwzapalnie. Jedz zamiast innych przekąsek

Mango to owoc, który wyróżnia się wyjątkowym smakiem i wysoką wartością odżywczą. Warto spożywać je zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej - w ty...

2
Informacje Śniadania, od których nie przytyjesz. Sycą na długo i pomogą nie podjadać

Nie bez powodu śniadanie uznawane jest za najważniejszy posiłek dnia. Ma ono za zadanie nie tylko zaspokoić głód, ale również dodać energii na kole...

8
Informacje Tacos z warzywami i guacamole – szybki obiad w stylu fit

Większość z nas uwielbia jedzenie, które kojarzy się z „grzeszną przyjemnością” – hamburgery, frytki, pizzę czy kebaby. Często jednak omijamy takie...

0
Informacje Dieta dla cukrzyków. Co jeść, żeby cukier był w normie

Dieta odgrywa istotną rolę w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Odpowiedni dobór produktów spożywczych oraz ich umiejętne łączenie mogą...

15