Najlepsze przepisy na Tłusty Czwartek

Podczas zakupów najczęściej sięgasz po sałatę lodową, masłową, lub rzymską? Kiedy następnym razem będziesz w sklepie, koniecznie sprawdź, czy na półkach z warzywami nie ma cykorii. Warzywo to jest nieco zapomniane, w polskich domach używa się go sporadycznie, a szkoda. Surówka z cykorii to prawdziwa prozdrowotna bomba.

Co daje jedzenie surówki z cykorii? | Fot.123RF/Picsel/olepeshkina

Spis treści: 

Zdrowa dieta bogata w warzywa to sprawdzony sposób na wyeliminowanie wielu dolegliwości zdrowotnych. Jeśli chcesz poprawić trawienie, czuć się bardziej syty po posiłku i zadbać o prawidłowy poziom cukru we krwi, do swojego jadłospisu możesz włączyć prostą i smaczną surówkę z cykorii. Jak ją zrobić i dlaczego warto jeść cykorię? Podpowiadamy. Jest pyszna, a jej przygotowanie to bułka z masłem.  

Cykoria, zapomniane warzywo 

Cykoria kojarzy się przede wszystkim z produkcją kawy bezkofeinowej, podczas gdy można wykorzystać ją na wiele sposobów w kuchni. Świetnie sprawdza się do pieczenia, gotowania, a także pałaszowania na surowo formie rozmaitych sałatek. Cykoria jest rośliną należącą do rodziny astrowatych, występuje osiem gatunków cykorii, najpopularniejsze z nich to cykoria podróżnik oraz cykoria endywia. Część jadalna przyjmuje formę główki stworzonej z liści w kolorze biało-zielonym lub biało-fioletowym, która wyrasta z korzenia. Warzywo to ma świeży, lekko gorzkawy smak i chrupiącą konsystencję.  

Sprawdź także: Niskokaloryczne, zdrowe desery bez cukru. Możesz jeść codziennie i chudnąć

Dlaczego warto jeść cykorię?

Jakie właściwości ma cykoria? Jest źródłem inuliny, czyli rodzaju błonnika pokarmowego, składnik ten należy do naturalnych prebiotyków, dzięki czemu wspiera mikroflorę jelitową. Dodatkowo błonnik poprawia trawienie, zapobiega zaparciom, wpływa na sytość po posiłku, a także pomaga regulować poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. W liściach cykorii znajdują się także cenne antyoksydanty, które neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników, mają właściwości przeciwstarzeniowe, przeciwzapalne oraz antynowotworowe. Cykoria to także dobra opcja na diecie redukcyjnej, w 100 g znajduje się tylko 17 kcal, ponadto ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie podniesie gwałtownie poziomu cukru we krwi. 

Cykorię warto jeść także, ze względu na korzystne działanie na pracę wątroby. Dodatkowo spożywanie jej będzie korzystne dla kobiet karmiących piersią, ponieważ ma działanie wspierające laktację. Natomiast, jeśli chcesz wesprzeć układ krążenia, również możesz sięgnąć po to warzywo. Ma działanie wspierające funkcje krwiotwórcze, a także, dzięki obecności potasu, pomaga regulować ciśnienie krwi. Znajdują się w niej także witaminy z grupy B, które między innymi wpływają układ nerwowy, krążenia i odpornościowy, oraz witamina C, która wykazuje działanie antyoksydacyjne oraz wspiera odporność organizmu. W tej sałacie nie brakuje również minerałów: cynku, który wspiera odporność, poprawiającego pracę serca i mózgu magnezu, czy manganu i fosforu, które wzmacniają kości. 

Surówka z cykorii

Zanim zabierzesz się za przygotowywanie surówki, wykorzystaj jeden prosty trik, dzięki czemu zawarta w niej cykoria nie będzie gorzka. Wystarczy do miski wlać wodę, a następnie wsypać do niej dwie łyżki soli i dokładnie wymieszać. Cykorię należy zanurzyć głąbem do dołu w przygotowanej solance, dzięki czemu pozbędziesz się niechcianej goryczki. Niektórzy zamiast tej metody, stosują namaczanie całej cykorii przez godzinę w bardzo zimnej wodzie z solą i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną cykorię należy wypłukać, usunąć z niej głąb i pokroić do sałatki.

Do przygotowania surówki z cykorii, będziesz potrzebować:

  • 1 awokado,
  • 1 jabłko,
  • garść orzechów włoskich
  • 1/2 pęczku natki pietruszki,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, 
  • 1 łyżka soku z cytryny, 
  • 1 łyżka miodu.

Przygotowanie: Wszystkie warzywa i owoce umyj. Z cykorii usuń głąb, a następnie drobno ją poszatkuj, zostaw kilka liści do dekoracji. Jabłko i awokado pokrój w kostkę. Orzechy i natkę pietruszki posiekaj i dorzuć do innych składników. Oliwę z oliwek, sok z cytryny i miód połącz w miseczce i wlej do sałatki. Wszystko wymieszaj. Podawaj na talerzu z dodatkiem całych liści cykorii.

Źródła: smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Lekko pikantna, w smaku podobna do rzodkiewki, dodaje daniom chrupkości. Szkoda, że to rzadko używana przyprawa >>

Teraz jest jego czas, szukaj w promocji. Owocowa przekąska, która ma mało kalorii, dużo witamin i syci na długo >>

Polski król odkrył je przez przypadek. Baby Neapolitańskie to wilgotne ciastka z kremem >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Dania główne Roladki nadziewane szpinakiem i serem

Roladki nadziewane szpinakiem i serem wyglądają i smakują ekskluzywnie i eleg...

Odsłon: 67110

30 min
64
Desery ciasto ptysiowe

Ciasto ptysiowe inaczej ciasto parzone otrzymuje się poprzez zaparzanie mąki...

Odsłon: 84

60 min
1
Desery Pączki drożdżowe - stary przepis

Bardzo stary przepis na idealne pączki. Nie chłoną tłuszczu i wychodzą puszyste

Odsłon: 872

>60 min
3
30 min
5
Ciasta Ciasteczka domowe zdrowe

...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...

Odsłon: 6245

30 min
47