Najlepsze przepisy na Tłusty Czwartek

Masz ochotę na pyszne ciasto z malinami, ale sądzisz, że zimą to niemożliwe? Nic bardziej mylnego - są przecież mrożone owoce. Z powodzeniem można wykorzystywać je do różnego rodzaju wypieków, a efekt będzie świetny. Sprawdź to.

Mrożone truskawki świetnie sprawdzają się w wielu przepisach | Fot.123RF/Picsel/feellgood

Spis treści

Mrożone owoce pozwalają cieszyć się letnimi smakami przez cały rok. Wykorzystanie ich w wypiekach to świetny sposób na urozmaicenie deserów, które będą nam przypominać wakacje. Truskawki, maliny czy jagody, zamrożone w pełni dojrzałe, potrafią zachwycić intensywnością smaku i koloru. 

Jakie są sekrety tworzenia wypieków z mrożonymi owocami? Kluczowe jest odpowiednie przygotowanie truskawek czy np. malin. Jak brzmią te sprawdzone techniki? O tym piszemy w poniższym artykule. Znajdziesz w nim również przepisy, które cię nie zawiodą. 

Mrożenie owoców - dlaczego warto? 

Zamrażanie owoców to doskonały sposób na długotrwałe zachowanie ich świeżości i wartości odżywczych. Chowając do zamrażarki dojrzałe truskawki czy maliny, możemy być pewni, że zachowają wszystkie cenne składniki. Dzięki temu będą tak samo zdrowe (i tak samo pyszne) jak świeżo zebrane. Mrożone owoce utrzymują swój naturalny kształt i kolor.

Ważne, aby przed zamrożeniem dokładnie je umyć, usunąć niepotrzebne części i ewentualnie obrać. Sięgnięcie po mrożone owoce jest szczególnie korzystne w okresie jesienno-zimowym, kiedy dostęp do świeżych produktów ograniczony. 

Które mrożone owoce nadają się do ciasta? 

Które mrożone owoce nadają się do ciasta? Najpopularniejsze z nich to maliny, jagody, truskawki i borówki, które dodają ciastom intensywnego koloru oraz słodko-kwaśnego smaku.

Maliny świetnie komponują się z ciastem biszkoptowym i sernikiem, a jagody idealnie nadają się do muffinek i tart. Truskawki wzbogacą ciasta ucierane i drożdżowe. Warto wykorzystać również borówki, które od kilku lat cieszą się dużą popularnością w polskich domach.  

Sprawdź także: Zmniejsza ryzyko zaćmy, działa przeciwzapalnie. Jedz zamiast innych przekąsek

Jak przygotować mrożone owoce do ciasta? 

Odpowiednie przygotowanie mrożonych owoców do ciasta jest kluczowym etapem, który wpływa na jakość wypieku. Aby w pełni wydobyć ich smak, warto przestrzegać kilku zasad. Zatem jak przygotować mrożone owoce do ciasta? Przede wszystkim należy rozmrażać je powoli, w niskiej temperaturze – najlepiej w lodówce. Taki proces pozwala zachować ich kształt oraz soczystość.

Po rozmrożeniu niektóre owoce, takie jak np. brzoskwinie czy truskawki, warto odsączyć na sitku. Zbyt duża ilość wody może spowodować powstanie zakalca.  

Czy można dodać zamrożone owoce do wypieków? 

Czy zawsze trzeba rozmrażać owoce, które dodajemy do wypieków? Niekoniecznie. Ich mrożona forma świetnie sprawdzi się w ciastach drożdżowych oraz tych na bazie galaretki, ponieważ przyspieszają proces jej tężenia. Wtedy przygotuj ją z mniejszą ilością wody, aby uwzględnić płyn wydobywający się z rozmrożonych owoców. 

Mrożonki są także idealne do muffinek, babeczek czy ciast ucieranych. Przed dodaniem ich do masy, usuń ewentualny lód, który może rozrzedzić ciasto i prowadzić do zakalca. Pamiętaj również o nagrzaniu piekarnika. W przeciwnym razie owoce puszczą sok i ciasto stanie się nieprzyjemnie rozmokłe. Warto lekko obtoczyć truskawki czy maliny w mące przed połączeniem ich z innymi składnikami. 

Ciasta z mrożonymi owocami - jakie warto zrobić? 

Mrożone owoce to wspaniały dodatek do ciast. Oto kilka ulubionych propozycji, które z pewnością zachwycą najbardziej wymagających smakoszy.  

Szybkie ciasto z mrożonymi jagodami to idealna opcja dla miłośników ucieranych placków. Przygotowanie tego wypieku zajmuje tylko chwilę, a efekt zrobi wrażenie na domownikach i gościach. Sernik z mrożonymi truskawkami na zimno to klasyk, który nigdy nie wychodzi z mody. Kolejna propozycja? Tarta z truskawkami i kruszonką to prosty, ale wyrafinowany deser, który zawsze się udaje. Truskawki można zalać masą budyniową lub ubitymi białkami, co pozwoli osiągnąć jeszcze bardziej spektakularny efekt.  

A może… ekspresowe czekoladowe ciasto z czereśniami? Na pewno zaskoczy gości, którzy nie będą spodziewać się tych owoców w deserze. Na portalu Smaker.pl znajdziesz dużo więcej wspaniałych propozycji. Wypróbuj koniecznie ciasto drożdżowe z mrożonymi owocami czy np. łaciate ciasto jogurtowe. Ciasta z mrożonymi owocami to klasyki, które można z powodzeniem przygotowywać przez cały rok.  

Źródło: smaker.pl

Opracowanie: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Czarne ziarna chronią przed miażdżycą, zawałem i udarem. Czarny ryż - zastosowanie w kuchni

Ciepłe desery na chłodne dni. Na rozgrzanie i poprawę humoru

Doskonałe na wzmocnieie naczyń krwionośnych, odchudzanie i stany zapalne. Dlaczego warto jeść czerwone pomarańcze?

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy