Spis treści:
Czerwone pomarańcze to owoce, które można coraz częściej spotkać w polskich sklepach. Ich nazwa wzięła się od intensywnie czerwonego miąższu, który jest wynikiem dużej zawartości antocyjanów. Podobnie jak tradycyjne pomarańcze charakteryzują się one wysoką wartością odżywczą, jednak różnią się od nich smakiem, który jest słodszy i delikatniejszy. Istnieje kilka różnych rodzajów tych cytrusów, wśród których największą popularnością cieszą się trzy odmiany: Moro, Tarocco i Sanguinello. Zastanawiasz się, dlaczego warto jeść czerwone pomarańcze i jak wykorzystać je w kuchni? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w artykule.
Dlaczego warto jeść czerwone pomarańcze?
Przede wszystkim ze względu na wysoką wartość odżywczą owoców. Okazuje się, że stanowią one prawdziwą skarbnicę witamin i minerałów, które przynoszą szereg korzyści naszemu zdrowiu. Są one obfitym źródłem witaminy C, która wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego i nerwowego, pomaga zwiększać wchłanianie żelaza niehemowego oraz przyczynia się do produkcji kolagenu, co przekłada się na lepszą kondycję skóry. Ponadto wzmacnia ona naczynia krwionośne i wykazuje działanie przeciwzapalne.
Witamina C nie jest jedyną cenną substancją kryjącą się w czerwonych pomarańczach - można znaleźć w nich także potas, magnez, miedź oraz witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy. Dlaczego jeszcze warto jeść czerwone pomarańcze? Nie sposób nie wspomnieć również o karotenoidach i antocyjanach, czyli silnych przeciwutleniaczach wspomagających walkę ze stresem oksydacyjnym, który stoi za rozwojem wielu poważnych schorzeń, w tym cukrzycy, nowotworów oraz chorób serca.
Czerwone pomarańcze obfitują w błonnik pokarmowy, a do tego skutecznie zaspokajają ochotę na słodycze, dzięki czemu mogą być wartościowym elementem diety odchudzającej. Co więcej - dzięki zawartości wspomnianego błonnika - wspomagają one pracę układu trawiennego, zapobiegając zaparciom, oraz zasilają mikroflorę jelitową w pożyteczne bakterie.
Ogromną zaletą czerwonych pomarańczy jest to, że istnieje niewiele przeciwwskazań do ich spożywania i są one dobrze tolerowane przez większość osób. W pojedynczych przypadkach mogą one zaostrzyć symptomy refluksu żołądkowo-przełykowego i nasilić zgagę. Ponadto nie są one wskazane przy alergii na cytrusy.
Czerwone pomarańcze - co z nich zrobić?
Udało ci się kupić czerwone pomarańcze? Co z nich zrobić, aby wyczarować pyszne i niebanalne przysmaki? Poniżej znajdziesz kilka przepisów, którymi możesz się zainspirować.
Pikantna konfitura z pomarańczy i chili
Pikantna konfitura z pomarańczy i chili to idealna opcja dla osób, które lubią słodko-kwaśno-pikantne połączenia. Świetnie sprawdzi się ona jako dodatek do pieczywa oraz różnego rodzaju mięs i serów.
Pikantna konfitura z czerwonych pomarańczy
Zobacz przepisKonfitura z czerwonych pomarańczy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Odwrócony placek z pomarańczami
Jeśli szukasz pomysłu na niebanalny wypiek z cytrusową nutą, który możesz spożyć do kawy lub zaserwować swoim gościom, postaw na odwrócony placek z pomarańczami.
Odwrócone ciasto z pomarańczami
Zobacz przepisOdwrócone ciasto z pomarańczami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Sałatka z dzikim ryżem i pomarańczami
Czerwone pomarańcze to doskonały dodatek do sałatek, a to wszystko za sprawą ich dużej uniwersalności. Idealnie komponują się one z rozmaitymi składnikami, włączając w to warzywa, kasze, ryż i orzechy.
Sałatka z dzikim ryżem i pomarańczami
Zobacz przepisSałatka z dzikim ryżem i pomarańczami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kiszona marchew z pomarańczą
Uwielbiasz kiszonki, ale kapusta, buraki i ogórki już ci się znudziły? W takim razie przygotuj kiszoną marchew z pomarańczą, która wzbogaci twoje obiady lub kanapki.
Kiszona marchew z pomarańczą
Zobacz przepisKiszona marchew z pomarańczą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Dżem marchewkowo-pomarańczowy
Kolejnym przetworem, który warto mieć w swojej spiżarni, jest dżem marchewkowo-pomarańczowy. Możesz dodawać go do gofrów, owsianki, naleśników, a nawet wytrawnych dań.
Dżem marchewkowo-pomarańczowy
Zobacz przepisDżem marchewkowo-pomarańczowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: healthline.com, vitapedia.pl, smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Miał być paliwem do silników, trafił na talerz. Stosuj codziennie, a serce będzie jak dzwon »
Powinien być w każdej kuchni. Podnosi odporność, trzyma kilogramy i cukier w ryzach »
To mięso na pewno nie zawiera antybiotyków i chemii. Jest najzdrowsze i ma wyjątkowy smak »