Najlepsze przepisy na Tłusty Czwartek

Kotlety mielone to jedno z najbardziej klasycznych dań polskiej kuchni. Są one nie tylko proste w przygotowaniu, ale również niezwykle smaczne – o ile oczywiście przyrządzi się je z dobrej jakości mięsa i odpowiednio doprawi. Jak przyprawić mięso mielone, żeby zachwycało swoim smakiem?

Jakie dodatki najlepiej sprawdzają się do kotletów mielonych? | Fot.123RF/Picsel/lenyvavsha

Spis treści: 

Kotlety mielone to przysmak, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Podawane z ziemniakami i mizerią lub zasmażanymi buraczkami, goszczą na naszych stołach od pokoleń. Trudno się temu dziwić – nie dość, że są proste w przygotowaniu, to jeszcze zachwycają swoim smakiem i soczystością. Aby jednak osiągnąć taki efekt, należy przyrządzić je z dobrej jakości mięsa i odpowiednio doprawić. Jak przyprawić mięso mielone, żeby było smaczne i aromatyczne? I co zrobić, aby przy każdym kęsie rozpływało się w ustach? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w poniższym artykule. 

Najlepsze mięso na kotlety mielone 

Nie od dziś wiadomo, że smak i konsystencja kotletów zależy w dużej mierze od tego, z jakiego mięsa się je przyrządzi. Jak wybrać najlepsze mięso na kotlety mielone? Opcji jest co najmniej kilka, dlatego najpierw musisz zastanowić się, jaki efekt chcesz osiągnąć. Jeśli chcesz, aby były one soczyste i delikatne, postaw na wieprzowinę, np. łopatkę i karkówkę. Preferujesz bardziej wyrazisty smak i zwartą teksturę? W takim razie idealnym rozwiązaniem będzie połączenie wieprzowiny z wołowiną. Jesteś na diecie odchudzającej i nie wyobrażasz sobie swojego jadłospisu bez kotletów mielonych? Wiedz, że wcale nie musisz z nich rezygnować – wystarczy, że zrobisz je z indyka lub cielęciny i po smażeniu dokładnie odsączysz z nadmiaru tłuszczu, lub upieczesz w piekarniku. 

Jakie jest najlepsze mięso na kotlety mielone – to gotowe czy zmielone w domu? Tak naprawdę obie opcje niosą za sobą pewne zalety. Mieląc mięso w domu, masz pewność co do jego świeżości i proporcji. Nie oznacza to jednak, że gotowy produkt jest zawsze gorszym wyborem – wystarczy kupić go w zaufanym sklepie i dokładnie mu się przyjrzeć przed wrzuceniem do koszyka. Pamiętaj, że mięso nie powinno być zbyt blade ani szare lub sine. Zwróć również uwagę na jego zapach oraz to, czy w opakowaniu nie zebrał się płyn. Nie zapomnij także zweryfikować składu – im będzie on prostszy, tym lepiej. 

Sprawdź także: Karkówka skąpana w porzeczkach. W sam raz na popisowy niedzielny obiad

Jak smażyć kotlety mielone? 

Kolejnym elementem, który musisz wziąć pod uwagę, jeśli chcesz zrobić idealne kotlety mielone, jest ich odpowiednia obróbka termiczna. Oczywiście najlepiej jest usmażyć je na patelni. Umieść je na dobrze rozgrzanym tłuszczu i smaż na dużej mocy palnika przez półtorej minuty z każdej strony. Gdy delikatnie się zarumienią, zmniejsz ogień i smaż je z obydwu stron przez cztery-pięć minut. Jeśli chodzi o rodzaj tłuszczu do smażenia, świetnym wyborem będzie smalec, masło klarowane lub olej rzepakowy. 

Co się dodaje do mielonych, żeby były smaczne? 

Sekretem pysznych kotletów jest nie tylko wysokiej jakości mięso i odpowiednia obróbka termiczna, ale również dobrze dobrane przyprawy i dodatki. Co się dodaje do mielonych, żeby były smaczne? Jeśli preferujesz ich klasyczną wersję, możesz ograniczyć się jedynie do cebuli, jajka, czerstwej bułki – oczywiście namoczonej wcześniej w wodzie lub mleku – bułki tartej oraz soli i pieprzu 

Lubisz eksperymentować ze smakami? W takim razie możesz sięgnąć po inne dodatki – a masz ich do dyspozycji całkiem sporo. Do mięsa mielonego świetnie pasuje szczypiorek, natka pietruszki, koperek, czosnek, majeranek, tymianek, rozmaryn, oregano oraz słodka i ostra papryka. Ponadto nic nie stoi na przeszkodzie, aby wzbogacić je orzechami, żurawiną, serem, pieczarkami, a nawet ulubionym sosem. Zwykle podajesz je z ziemniakami i mizerią lub zasmażanymi buraczkami? Jeśli potrzebujesz urozmaicenia, to wiedz, że doskonale komponują się one także z kaszą gryczaną lub jęczmienną oraz różnego rodzaju surówkami, np. z marchewki, buraków lub kapusty. 

Szukasz niebanalnych pomysłów na kotlety mielone? Poniżej znajdziesz kilka przepisów, którymi możesz się zainspirować: 

 

1. Kotlety mielone z warzywami

 Kotlety mielone z warzywami Zobacz przepis

Kotlety mielone z warzywami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kotlety mielone kwiatki

 Kotlety mielone kwiatki Zobacz przepis

Kotlety mielone kwiatki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kotlety mielone pod pierzynką

 Kotlety mielone pod pierzynką Zobacz przepis

Kotlety mielone pod pierzynką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kotlety mielone z grzybami

 Kotlety mielone z grzybami Zobacz przepis

Kotlety mielone z grzybami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kotlety mielone z drobiu

 Kotlety mielone z drobiu Zobacz przepis

Kotlety mielone z drobiu / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kotlety mielone z szynki

 Kotlety mielone z szynki Zobacz przepis

Kotlety mielone z szynki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kotlety mielone z kalafiorem

 Kotlety mielone z kalafiorem Zobacz przepis

Kotlety mielone z kalafiorem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Kotlety mielone po lwowsku

 Kotlety mielone po lwowsku Zobacz przepis

Kotlety mielone po lwowsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Kotlety mielone z cebulką

 Kotlety mielone z cebulką Zobacz przepis

Kotlety mielone z cebulką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Kotlety mielone z papryką

 Kotlety mielone z papryką Zobacz przepis

Kotlety mielone z papryką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Kotlety mielone po indyjsku

 Kotlety mielone po indyjsku Zobacz przepis

Kotlety mielone po indyjsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

12. Kotlety mielone z żurawiną

 Kotlety mielone z żurawiną Zobacz przepis

Kotlety mielone z żurawiną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Źródła: smaker.pl 

Opracowanie: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Ciasta z mrożonymi owocami. Smakują jakbyś robiła w środku lata >>

Co oznacza piana na miodzie? Szybko rozpoznasz, czy miód jest oszukany >>

Brzmi wytwornie, choć jest prosta i tania. W PRL-u była prawdziwym przysmakiem >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery ciasto ptysiowe

Ciasto ptysiowe inaczej ciasto parzone otrzymuje się poprzez zaparzanie mąki...

Odsłon: 209

60 min
2
Dania główne pizza

Przeważnie każda pizza jest wyśmienita, ale ta robiona własnoręcznie w domu j...

Odsłon: 74

>60 min
1
15 min
2
30 min
8