Ewa_Gotuje

Nie tylko serce podziękuje ci za wprowadzenie go do diety. Dlaczego warto jeść koperek?

Koperek to składnik, który gości niemal w każdej kuchni. Trudno się temu dziwić - nie dość, że idealnie podkreśla smak potraw, to jeszcze zawiera szereg substancji odżywczych. Dowiedz się, dlaczego warto jeść koperek i jaki koperek jest zdrowszy - surowy czy przetworzony.

Jaki koperek jest zdrowszy - surowy czy przetworzony? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Koperek to produkt, któremu nie poświęca się zbyt wiele uwagi - przez większość uważany jest za zwykły dodatek do dań, który nie kryje w sobie nic szczególnego. Okazuje się jednak, że uchodzi on za prawdziwą skarbnicę witamin i minerałów, które wspomagają ważne procesy zachodzące w organizmie. Czym jest i z czego dokładnie słynie koperek? Charakterystykę, właściwości oraz przepisy z jego zastosowaniem znajdziesz poniżej.

Sprawdź także: Anna Kalata wraca na salony. Niemal nie do poznania, schudła 40 kg

Koperek - charakterystyka

Koperek - a właściwie koper ogrodowy - to roślina z rodziny selerowatych, wywodząca się z rejonów Morza Śródziemnego. Jej charakterystycznym elementem są proste i rozgałęzione łodygi, pokryte delikatnymi, pierzastymi liśćmi. Zazwyczaj kwitnie od lipca do września i osiąga wysokość 90-120 cm. Można rozpoznać ją nie tylko po specyficznym wyglądzie, ale również intensywnym zapachu.  

Uprawa kopru ogrodowego jest niezwykle prosta - wysiewa się go wiosną i można dosiewać go aż do jesieni, żeby mieć stały dostęp do świeżego zioła. Najlepiej rośnie w lekko wilgotnej glebie, w ciepłym i osłoniętym od wiatru miejscu. Jego liście nadają się do spożycia mniej więcej po trzech-czterech tygodniach od wysiewu.  

Koperek - właściwości 

Jakie działanie na organizm wykazuje koperek? Właściwości tego składnika są tak liczne, że trudno wymienić je wszystkie. Przede wszystkim warto wspomnieć o jego korzystnym wpływie na układ trawienny - zawarte w nim olejki eteryczne pobudzają perystaltykę jelit i skutecznie łagodzą objawy zgagi i niestrawności.  

Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że koperek przynosi ulgę w bólu różnego pochodzenia. Ponadto niweluje stany zapalne, a także hamuje namnażanie się wolnych rodników i chroni przed skutkami stresu oksydacyjnego. Co więcej, zwalcza bakterie i poprawia profil lipidowy, obniżając poziom „złego” cholesterolu we krwi.  

Koperek to prawdziwa skarbnica witamin i mikroelementów. Można znaleźć w nim takie związki jak witaminy z grupy B, witaminy D, K, A, C i E oraz wapń, magnez, potas i żelazo. Jego dodatkowym atutem jest niska kaloryczność - 100 g tego produktu to zaledwie 43 kalorie. W jakiej formie najlepiej go spożywać - świeżej czy suszonej? 

Jaki koperek jest zdrowszy - surowy czy przetworzony?

W większości warzywniaków i na ulicznych straganach można natknąć się głównie na świeży koperek. Niektóre sklepy oferują go również w wersji nieco bardziej przetworzonej - suszonej lub liofilizowanej. Wbrew pozorom procesy te nie wpływają znacznie na zawartość substancji odżywczych, więc obydwa zioła wykazują podobne prozdrowotne działanie. Warto jednak pamiętać, że różnią się między sobą smakiem - te suszone/liofilizowane są bardziej intensywne, więc należy używać ich w mniejszych ilościach.

Potrawy z koperkiem - przepisy

Planujesz przyrządzić różnorodne potrawy z koperkiem? Przepisy na dania z jego dodatkiem są bardzo liczne, więc z pewnością nie zabraknie ci pomysłów. Ryby, mięsa, sałatki, zupy oraz sosy - wybierz najlepszą opcję dla siebie i wprowadź nieco świeżości do swojego jadłospisu.

Zupa koperkowa

Masz ochotę na lekki i pożywny posiłek? Zatem postaw na smaczną i aromatyczną zupę koperkową. Poza kluczowym komponentem do jej przygotowania potrzebujesz masła, marchewki, ziemniaków, cebuli, bulionu drobiowego lub warzywnego, śmietany, mielonej papryki oraz kurkumy.  

Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij ją na maśle. Następnie dodaj cienkie kawałki marchewki i kontynuuj obróbkę termiczną przez ok. trzy minuty. Po upływie tego czasu dorzuć ziemniaki wraz z kurkumą i mieloną papryką – smaż całość przez kolejne trzy minuty.  

Wlej na patelnię bulion i zagotuj - duś jej zawartość pod przykryciem przez ok. 15 minut. Niedługo przed zdjęciem jej z palnika dosyp posiekany koperek. Odstaw zupę na bok i dopraw ją śmietaną. Gotowe danie możesz podawać ze świeżym pieczywem.  

Zupa koperkowa - przepis babci

 Zupa koperkowa - przepis babci Zobacz przepis

Zupa koperkowa jak u babci / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Łosoś zapiekany z koperkiem

Pieczony łosoś to absolutny klasyk, jeśli chodzi o potrawy z koperkiem. Przepisy na ten przysmak są bardzo różne - jeśli jesteś fanem prostoty i klasyki, uwzględnij w swojej recepturze tylko podstawowe składniki, tj. filety z łososia, por, pomidorki koktajlowe, oliwę z oliwek, masło, cytrynę oraz koperek.  

Opłucz i osusz filety z łososia, usuń z nich skórę i podziel na mniejsze porcje - każdą z nich oprósz solą i pieprzem i natrzyj oliwą oraz sokiem z cytryny. Odłóż rybę na co najmniej godzinę, żeby dobrze się zamarynowała.  

Przekrój pora wzdłuż, opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz i pokrój. Ułóż jego kawałki na dnie blachy lub naczynia żaroodpornego, skrop oliwą i posyp solą oraz pieprzem. Umieść na nich filety z łososia wraz z wiórkami masła i posiekanym koperkiem. Na koniec dorzuć pomidorki koktajlowe oraz plasterki cytryny. Piecz całość przez ok. 15 minut w temperaturze 220 stopni.  

Szybki łosoś z koperkiem i masłem

 Szybki łosoś z koperkiem i masłem Zobacz przepis

Łosoś z koperkiem i masłem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sos koperkowy

Sos koperkowy to niezwykle uniwersalny przysmak, który doskonale pasuje do ryb, mięs oraz warzyw. Aby go wyczarować, zaopatrz się w mąkę, śmietanę kremówkę, kurkumę, masło, cytrynę, granulowany czosnek, biały i czarny pieprz, bulion oraz świeży koperek.  

Podgrzej bulion wraz z kurkumą i dodaj do niego śmietanę z mąką. Dopraw zawartość garnka solą, pieprzem oraz czosnkiem i kontynuuj obróbkę termiczną przez minutę. Na koniec dołóż masło, sok z cytryny oraz posiekany koperek i gotuj danie jeszcze przez chwilę.  

Sos koperkowy

 Sos koperkowy Zobacz przepis

Sos koperkowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sałatka warzywna z koperkiem  

Szukasz pomysłu na kolorowe i pożywne potrawy z koperkiem? Przepis na sałatkę to idealna opcja dla ciebie. Możesz przygotować ją ze swoich ulubionych składników - poza głównym komponentem świetnie sprawdzi się tutaj rzodkiewka, świeży ogórek, kukurydza, groszek oraz słodki akcent w postaci ananasa. Jeśli chcesz, żeby była bardziej sycąca, możesz uwzględnić w swojej recepturze biały ryż lub drobny makaron. Jeśli chodzi o dip, wystarczy wymieszać wszystkie produkty z jogurtem naturalnym i majonezem, a następnie doprawić je solą i pieprzem.  

Sałatka kalafiorowa z koperkiem

 Sałatka kalafiorowa z koperkiem Zobacz przepis

Sałatka z koperkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sałatka z krewetkami i koperkiem 

Sałatka z krewetkami to doskonały pomysł na przekąskę dla fanów owoców morza, ale nie tylko. W jej skład wchodzi zaledwie kilka elementów, tj. świeży koperek, krewetki, majonez oraz sól i pieprz. Pierwszym krokiem jest oczywiście rozmrożenie krewetek. Po ich osuszeniu wymieszaj je z majonezem i posiekanym koperkiem. Dopraw całość wedle uznania. Sałatka w tym wydaniu znakomicie smakuje z pieczywem tostowym. Palce lizać.

Sałatka makaronowa z tuńczykiem i koperkiem

 Sałatka makaronowa z tuńczykiem i koperkiem Zobacz przepis

Sałatka z tuńczykiem i koperkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Sałatka krabowa z koperkiem

 Sałatka krabowa z koperkiem Zobacz przepis

Sałatka krabowa z koperkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Zmieszaj z wodą i wlej do czajnika. Gruba warstwa kamienia rozpuści się w mig »

Wiadomo, dlaczego osobom otyłym trudniej schudnąć. Wyniki badań są jasne »

Mają więcej kwasów omega-3 niż łosoś norweski. Przed zjedzeniem - rozgnieć »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 49

30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0