Spis treści:
Wiele osób, które decyduje się przejść na dietę odchudzającą, podchodzi do tematu zbyt restrykcyjnie, przez co już po paru dniach powracają do niezdrowych nawyków. Jeśli chcesz schudnąć bez efektu jojo, zadbaj przede wszystkim o deficyt kaloryczny. Zwróć także uwagę, aby twoje posiłki były nie tylko pełnowartościowe, ale i smaczne - to znacznie ułatwi ci zadanie. Podjadanie słodyczy pomiędzy posiłkami jest jedną z największych przeszkód w osiągnięciu upragnionej wagi. Tu warto pamiętać, że aby dieta redukcyjna była skuteczna, musi być dopasowana do indywidualnych potrzeb. Dlatego, jeśli lubisz jeść słodycze, nie rezygnuj z nich, przygotuj samodzielnie zdrowsze wersje klasycznych łakoci. Oto 4 proste przepisy na zdrowe desery bez cukru.

Sprawdź także: Przepisy na koktajle proteinowe. Dobre na odchudzanie i przy dużym wysiłku
Deser bez cukru – nie tylko dla dbających o wagę
Dobrze skomponowany deser bez może stanowić zdrowy, pełnowartościowy posiłek, który pomoże ci schudnąć, a jednocześnie dostarczy ci sporej dawki cennych składników odżywczych. Słodkie potrawy przygotowane na bazie świeżych i suszonych owoców, orzechów, prawdziwego kakao, czy płatków owsianych to bomba składników mineralnych, witamin i antyoksydantów. Składniki te są także bogate w błonnik pokarmowy, który wspiera prawidłowe trawienie, podkręca metabolizm, a także pomaga regulować poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Dodatkowo przyprawy, takie jak cynamon czy kardamon, które można przemycić w deserach, nie tylko podkręcają smak dań, ale i wspierają przemianę materii oraz wspomagają spalanie tłuszczu, dzięki czemu szybciej zauważysz spadek masy ciała.
W przepisach na zdrowe desery, które przygotowaliśmy w poniższym artykule, nie znajdziesz dodatku białego cukru. Zamiast niego możesz użyć zamienników takich jak stewia, erytrytol lub ksylitol. Zdrowszą alternatywą będzie również miód lub syrop klonowy, które mają prozdrowotne działanie, należy jednak pamiętać, że produkty te mają dość wysoką kaloryczność, dlatego nie można z nimi przesadzać. Oczywiście, jeśli chcesz schudnąć, deserów bez cukru również nie możesz jeść bez ograniczeń. Jednak w dobrze zbilansowanym jadłospisie, jak najbardziej znajdzie się miejsce na porcję słodkości, każdego dnia. Takie smakołyki możesz zajadać na przykład jako podwieczorek lub drugie śniadanie.
Zdrowe desery bez cukru – przepisy
Niskokaloryczne desery bez cukru nie tylko świetnie wpływają na zdrowie, ale i są banalnie proste w przygotowaniu. Zrobisz je z łatwo dostępnych składników, a w dodatku nie będziesz musiał spędzać wielu godzin w kuchni.
Szarlotka w szklance
Składniki
- 1 jabłko,
- 140 ml jogurtu greckiego,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka erytrytolu, ksylitolu lub stewii,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- łyżka soku z cytryny,
- mała garść orzechów włoskich.
Przygotowanie: Jabłko obierz, pokrój w kostkę, podduś na patelni z sokiem z cytryny, cynamonem i słodzikiem. W razie potrzeby podlej je odrobiną wody. Przestudź jabłka. Jogurt wymieszaj z łyżeczką miodu. Do szklanki przełóż połowę jabłek, następnie dodaj kilka łyżek jogurtu. Układaj warstwowo, aż do skończenia składników. Wierzch posyp posiekanymi orzechami.
Owoce pod kruszonką
Składniki
- 300 g mrożonych malin, truskawek, borówek, śliwek, jagód lub wiśni,
- 1 łyżka erytrytolu,
- 100 g płatków owsianych,
- 50 g masła orzechowego,
- 25 g miodu,
- jogurt naturalny do podania.
Przygotowanie: Zmiel płatki owsiane, dodaj masło orzechowe i miód. Wszystko wymieszaj. Wybrane owoce mrożone przełóż do naczynia żaroodpornego, wsyp łyżkę erytrytolu i wszystko wymieszaj. Na owoce wyłóż przygotowaną masę owsiano-orzechową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 25-30 minut. Kiedy przestygnie, podawaj z jogurtem greckim.
Orzechowo-daktylowe kulki mocy
Składniki
- 250 g daktyli,
- 120 g ulubionych orzechów, warto użyć miksu,
- 30 g siemienia lnianego,
- porządna szczypta soli,
- 3 łyżki kakao dobrej jakości,
- pokruszone płatki migdałów do obtoczenia.
Przygotowanie: Zacznij od namoczenia daktyli w gorącej wodzie, włóż je do miski i zalej wodą, tak aby jedynie je przykryć. Po pół godziny przełóż je do naczynia blendera, dodaj orzechy, siemię lniane, kakao i szczyptę soli. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Uformuj kulki, obtocz je w rozdrobnionych płatkach migdałów, odstaw do lodówki na godzinę.
Fit tiramisu
Składniki
- 6-8 podłużnych biszkoptów bez cukru,
- 150 ml waniliowego jogurtu islandzkiego skyr bez cukru,
- filiżanka espresso,
- gorzkie kakao do dekoracji.
Przygotowanie: Zacznij od zaparzenia mocnej kawy. Dno kwadratowego pojemnika wyłóż 3 lub 4 biszkoptami (w zależności od wielkości). Następnie polej je kilkoma łyżkami kawy. Wyłóż połowę porcji jogurtu, a następnie drugą partię biszkoptów. Na wierzch dodaj pozostałą część skyru. Wierzch oprósz kakao. Deser odstaw do lodówki na minimum godzinę.
Źródło: smaker.pl
Zobacz także:
Ciasta z mrożonymi owocami. Smakują jakbyś robiła w środku lata >>
Co oznacza piana na miodzie? Szybko rozpoznasz, czy miód jest oszukany >>
Brzmi wytwornie, choć jest prosta i tania. W PRL-u była prawdziwym przysmakiem >>