Najlepsze przepisy na Tłusty Czwartek

Nie ma lepszej zupy na rozgrzewkę niż domowy rosół przygotowany na dużej ilości mięsa i warzyw. Chociaż jego przygotowanie jest bardzo proste, nawet najbardziej doświadczonym kucharzom mogą zdarzyć się wpadki. Jeśli przez nieuwagę posoliłeś rosół dwa razy i wyszedł stanowczo za słony, mamy na to prosty trik. Sprawdź, jak uratować przesolony rosół.

Co zrobić, jeśli w rosole znajdzie się za dużo soli? | Fot.123RF/Picsel/robson309

Spis treści:

Nie wszyscy wiedzą, że rosół to bardzo zdrowa zupa. Oczywiście mowa o tym przygotowanym od podstaw bez sztucznych kostek rosołowych i chemicznych proszków. Jest lekkostrawny, świetnie rozgrzewa, dobrze działa na trawienie i jelita, wspiera odporność, a także zawiera cenny kolagen, który wzmacnia stawy, oraz pomaga dbać o kondycję skóry i włosów. Żeby rosół wyszedł idealny, trzeba przestrzegać kilku prostych zaleceń. W poniższym artykule podpowiemy ci także, jak uratować przesolony rosół. 

Sprawdź także: Parowańce żakowolskie z soczewicą. Tradycyjny przepis na słynne danie z Lubelszczyzny

Jak zrobić rosół idealny?

Rosół, w każdym domu robi się go nieco inaczej. Podstawą jest zazwyczaj spora ilość mięsa, może być to kurczak, na przykład skrzydełka lub nóżki, lub wołowina pod postacią szpondra, mostka lub pręgi. Niektóre gospodynie decydują się gotować go na mięsie z kaczki, gęsi, lub łączą różne gatunki mięsa. Niezbędne są także warzywa, powinny być świeże i jędrne, podstawą są oczywiście marchew, pietruszka, kawałek selera, oraz por. Dodatek opalanej cebuli sprawi, że zupa nabierze złocistego koloru, oraz będzie miała jeszcze bardziej wyrazisty smak. 

Dobry rosół powinien gotować się co najmniej dwie-trzy godziny. Według niektórych kucharzy minimalny czas to cztery, a nawet pięć godzin. Jeśli chcesz, żeby twoja zupa miała jeszcze bardziej intensywny smak, mięso i wszystkie warzywa ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż wszystko ładnie się zarumieni. Następnie przełożyć wszystkie składniki do garnka, zalej je wodą i dopiero ugotuj. Pamiętaj, aby nie zagotowywać rosołu, powinien jedynie lekko pyrkać na małym ogniu. Gotowy rosół podawaj z dobrej jakości makaronie, pokrojoną drobno marchewką i świeżą natką pietruszki.  

Kiedy solimy rosół?

O ile przyprawy, takie jak ziarna czarnego pieprzu, liście laurowe, czy ziele angielskie, warto dodać przed wlaniem wody do garnka ze składnikami na rosół, o tyle z solą lepiej się wstrzymać. Zazwyczaj zaleca się, aby dodać sól na około pół godziny przed końcem gotowania. Ważną wskazówką jest także to, ile soli dodać do rosołu. Na rosół z półtora kilograma mięsa, wystarczą dwie łaskie łyżeczki soli. Pamiętaj, zawsze lepiej dodać nieco mniej i ewentualnie dosolić zupę już po spróbowaniu. 

Jak uratować przesolony rosół  – niezawodne sposoby

Podwójne posolenie zupy, zepsuta solniczka, z której wysypała się zbyt duża ilość soli, czy po prostu zbyt śmiałe wsypanie przyprawy do zupy,  takie wpadki w kuchni zdarzyć mogą się każdemu. Oczywiście, jeśli wsypałeś całą zawartość pojemnika z solą, zupa nie będzie nadawała się do zjedzenia. Jeżeli jednak jest tylko nieco za słona, wystarczy zastosować prosty babciny trik. Jak uratować przesolony rosół? Obierz dużego ziemniaka, jeśli nie masz takiego, wybierz dwa małe, dorzuć je do zupy. Gotuj całość na małym ogniu przez 10 minut, warzywo powinno pochłonąć nadmiar soli. Zamiast ziemniaka, równie dobrze możesz użyć jabłka. 

 

Źródła: smaker.pl 

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Ciasta z mrożonymi owocami. Smakują jakbyś robiła w środku lata >>

Co oznacza piana na miodzie? Szybko rozpoznasz, czy miód jest oszukany >>

Brzmi wytwornie, choć jest prosta i tania. W PRL-u była prawdziwym przysmakiem >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Nugat pistacjowy

Przepyszny deser możesz przygotować z połączenia białk jaj i pistacji. Pistac...

Odsłon: 492

30 min
4
60 min
6
Ciasta Ciasto z lemon curd

Chyba nie ma bardziej orzeźwiające słodkiej propozycji niż ciasto z lemon cur...

Odsłon: 30639

30 min
40
60 min
3
Ciasta Ciasto Rocher

Ciasto Rocher to gratka dla wielbicieli słynnych pralinek. Połączenie mocno c...

Odsłon: 4919

60 min
4