Najlepsze przepisy na Tłusty Czwartek

Pistacje zyskały w ostatnim czasie na popularności. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwycają one swoim smakiem i przyjemną chrupkością, to jeszcze stanowią prawdziwą skarbnicę składników odżywczych. Dlaczego warto jeść pistacje i jak zrobić pyszny, aksamitny krem pistacjowy domowej roboty?

Dobrej jakości krem pistacjowy zapewnia sporą dawkę cennych substancji odżywczych | Fot.123RF/Picsel/kwasny221

Spis treści:

W ostatnim czasie pistacje wyprzedziły pod względem popularności niemal wszystkie orzechy, włączając w to migdały, nerkowce i orzechy włoskie. Chętnie stosowane są one jako samodzielna przekąska oraz dodatek do rozmaitych przysmaków, o czym można się przekonać, odwiedzając sklepy, kawiarnie i restauracje. Ciastka, czekolady, batony, drożdżówki, lody czy koktajle to tylko kilka z wielu opcji, jakie oferowane są konsumentom. Do tego należy dorzucić kremy, które chętnie wykorzystywane są jako dodatek do owsianek, omletów, naleśników czy domowych wypieków. Masz ochotę wyczarować taki przysmak w zaciszu własnej kuchni? Z tego artykułu dowiesz się, jak przyrządzić krem pistacjowy domowej roboty, do czego go stosować i dlaczego w ogóle warto wprowadzić pistacje do swojego jadłospisu.  

Dlaczego warto jeść pistacje 

Pistacje warto dorzucić do jadłospisu nie tylko ze względu na walory smakowe i chrupiącą konsystencję, ale również wysoką wartość odżywczą. Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, jak mnóstwo cennych związków kryją w sobie te niepozorne zielone orzechy. W ich wnętrzu można znaleźć różnorodne witaminy i minerały, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Mowa m.in. o miedzi, manganie, potasie, magnezie, żelazie, kwasie foliowym oraz witaminach B6 i B1. Na uwagę zasługuje także błonnik pokarmowy oraz związki bioaktywne z grupy karotenoidów, tj. luteina, zeaksantyna i beta-karoten. 

Jakie korzyści dla zdrowia niesie za sobą spożywanie pistacji? Są one naprawdę liczne i – co bardzo ważne – wiele z nich znajduje potwierdzenie w badaniach naukowych. W pierwszej kolejności warto wspomnieć o ich wpływie na układ sercowo-naczyniowy. Nauka dowodzi, że regularne jedzenie pistacji przyczynia się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu, cholesterolu całkowitego i trójglicerydów we krwi. Ponadto pomaga ono zmniejszyć ciśnienie tętnicze – a taki efekt można uzyskać, sięgając po 25 g pistacji dziennie. 

Dlaczego warto jeść pistacje, jeśli nie ze względu na ich korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy? Przede wszystkim dlatego, że pozytywnie oddziałują one na funkcjonowanie gospodarki węglowodanowej – są w stanie obniżyć stężenie glukozy i hemoglobiny glikowanej na czczo, co jest dobrą informacją dla osób borykających się z cukrzycą lub insulinoopornością. Kropką nad i ich wyjątkowych właściwości jest zdolność do ochrony organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, co jest możliwe dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy.  

Krem pistacjowy domowej roboty – przepis 

Jak zrobić krem pistacjowy domowej roboty? Przepis na jedną z jego najsmaczniejszych wersji znajdziesz poniżej.  

Składniki

  • 60 g pasty pistacjowej, 
  • 300 g białej czekolady, 
  • 150 g śmietany kremówki. 

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotuj pastę pistacjową, miksując uprażone orzechy z solą. Upraż je na suchej patelni lub w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, a następnie zblenduj na gładką masę. 
  2. Zagotuj śmietankę. 
  3. Pokrusz tabliczki białej czekolady do miseczki, zalej je gorącą śmietanką i dokładnie wymieszaj. 
  4. Dodaj pastę pistacjową i całość zmiksuj.
  5. Przed użyciem odstaw krem do ostygnięcia. 

Jeśli chcesz, aby twój krem był jeszcze bardziej aksamitny, możesz dodać do niego serek mascarpone. Preferujesz słodszą wersję? W takim razie dodaj do niego nieco cukru pudru. 

Do czego używać kremu pistacjowego? 

Zastanawiasz się, do czego używać kremu pistacjowego? Opcji jest naprawdę wiele. Świetnie sprawdzi się on jako dodatek do ciast, gofrów, naleśników, owsianki, drożdżówek oraz omletów na słodko. Równie dobrze możesz wzbogacać nim swoje koktajle i desery w pucharkach oraz stosować jako dekorację do ciasteczek i muffinek. Jeśli zabraknie ci pomysłów, koniecznie zainspiruj się poniższymi przepisami.  

1. Croissanty z kremem pistacjowym

 Croissanty z kremem pistacjowym Zobacz przepis

Croissanty z kremem pistacjowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Tartaletki z kremem pistacjowym

 Tartaletki z kremem pistacjowym Zobacz przepis

Tartaletki z kremem pistacjowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Ciasto z kremem pistacjowym

 Ciasto z kremem pistacjowym Zobacz przepis

Ciasto z kremem pistacjowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Pączki z kremem pistacjowym

 Pączki z kremem pistacjowym Zobacz przepis

Pączki z kremem pistacjowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Bułki z kremem pistacjowym, malinami i białą czekoladą

 Bułki z kremem pistacjowym, malinami i białą czekoladą Zobacz przepis

Bułki z kremem pistacjowym, malinami i białą czekoladą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Cannoli z kremem pistacjowym

 Cannoli z kremem pistacjowym Zobacz przepis

Cannoli z kremem pistacjowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Tiramisu pistacjowe

 Tiramisu pistacjowe Zobacz przepis

Tiramisu pistacjowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Rogaliki krucho drożdżowe z kremem pistacjowym i malinami

 Rogaliki krucho drożdżowe z kremem pistacjowym i malinami Zobacz przepis

Rogaliki krucho drożdżowe z kremem pistacjowym i malinami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Rolada pistacjowa

 Rolada pistacjowa Zobacz przepis

Rolada pistacjowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: vitapedia.pl, healthline.com, smaker.pl 

Opracowanie: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Ciasta z mrożonymi owocami. Smakują jakbyś robiła w środku lata >>

Co oznacza piana na miodzie? Szybko rozpoznasz, czy miód jest oszukany >>

Brzmi wytwornie, choć jest prosta i tania. W PRL-u była prawdziwym przysmakiem >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery ciasto ptysiowe

Ciasto ptysiowe inaczej ciasto parzone otrzymuje się poprzez zaparzanie mąki...

Odsłon: 54

60 min
0
60 min
6
60 min
3