Najlepsze przepisy na Tłusty Czwartek

Od lat cieszy się dużą popularnością wśród zwolenników medycyny naturalnej, a to wszystko za sprawą licznych prozdrowotnych właściwości. Lapacho można spożywać zarówno w postaci herbaty, jak i kapsułek czy tabletek. Co to jest lapacho, gdzie je kupić i dlaczego warto je stosować?

Dlaczego warto pić lapacho? | Fot.123RF/Picsel/aviavladim

Spis treści: 

Lapacho, znane również pod nazwą pau d’arco lub herbata Inków, to składnik od lat ceniony przez zwolenników medycyny naturalnej. Swoją popularność zawdzięcza on wyjątkowym właściwościom, które wspierają organizm na wielu różnych płaszczyznach. Przypisuje mu się m.in. działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwcukrzycowe oraz immunostymulujące. Co to jest lapacho, gdzie je kupić i w jakiej formie je stosować? Jakie korzyści niesie za sobą jego spożywanie i jak przygotować herbatę z lapacho? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.  

Co to jest lapacho 

To część kory drzew z rodziny Tabebuia naturalnie występujących w tropikalnych lasach Ameryki Środkowej i Południowej. Osiągają one nawet 40 metrów wysokości, a ich najbardziej charakterystycznym elementem są różowo-fioletowe kwiaty, które rozkwitają jeszcze przed pojawieniem się nowych liści.  

Warto mieć świadomość, że to nie kwiaty i liście znajdują zastosowanie w medycynie naturalnej – najcenniejszą częścią drzewa jest kora, a dokładnie jej zewnętrzna warstwa, z której pozyskuje się susz. Surowiec ten był stosowany przez plemię Inków do leczenia rozmaitych dolegliwości – i to stąd wzięła się nazwa „herbata Inków”.  

Lapacho najczęściej spożywane jest właśnie w postaci herbaty. Jeśli nie przepadasz za ziołowymi naparami, równie dobrze możesz sięgnąć po kapsułki lub tabletki. Produkty te dostępne są w aptekach, sklepach zielarskich, drogeriach, sklepach ze zdrową żywnością, a nawet niektórych supermarketach – najczęściej na dziale z suplementami diety.  

Sprawdź także: Przepisy na koktajle proteinowe. Dobre na odchudzanie i przy dużym wysiłku

Jakie właściwości ma lapacho 

Nie bez powodu lapacho cieszy się dużą popularnością wśród zwolenników medycyny naturalnej – stanowi ono bowiem źródło wielu substancji odżywczych, które wspomagają szereg procesów zachodzących w organizmie. Wśród nich wymienić można m.in. magnez, mangan, wapń, potas, żelazo, koenzym Q10 oraz lapachol, kwercetynę i saponiny steroidowe. 

Jakie właściwości ma lapacho? Są one bardzo liczne. W pierwszej kolejności warto wspomnieć o jego działaniu przeciwdrobnoustrojowym. W niektórych badaniach naukowych obecne w nim związki były w stanie zwalczyć bakterie z gatunku Cryptococcus i Enterococcus. W świecie nauki nie brakuje również doniesień wskazujących na jego zdolność do zwalczania wirusa grypy i opryszczki oraz grzyba Candida albicans. 

Co jeszcze do zaoferowania ma ci lapacho? W medycynie alternatywnej służy ono również jako naturalne remedium na choroby pasożytnicze, osłabienie odporności, podwyższony poziom cukru we krwi, a także dolegliwości ze strony układu pokarmowego, w tym wrzody żołądka. Ponadto na uwagę zasługuje jego potencjał przeciwnowotworowy, przeciwzapalny i przeciwutleniający, czyli wspomagający walkę z wolnymi rodnikami. Należy jednak zaznaczyć, że nie wszystkie te właściwości znajdują potwierdzenie w badaniach naukowych lub po prostu wymagają dalszych obserwacji. 

Herbata z lapacho 

Lapacho najczęściej stosowane jest w postaci herbaty. Co ciekawe, można ją nie tylko pić, ale również aplikować zewnętrznie. Niektórzy przemywają nią skórę, aby przyspieszyć gojenie się ran lub owrzodzeń, pozbyć się zmian trądzikowych, złagodzić swędzenie lub pieczenie oraz wspomóc leczenie infekcji bakteryjnych, lub grzybiczych.  

Herbata z lapacho może być parzona na różne sposoby. Tym najprostszym jest wsypanie kory do wrzącej wody i jej gotowanie przez pięć minut. Następnie należy wyłączyć palnik i zostawić ją pod przykryciem na około 15 minut. Wolisz przygotować napar według tradycyjnej receptury? W takim razie wsyp susz do garnuszka, zalej go wrzątkiem i gotuj pod przykryciem przez 20 minut. 



Źródła: poradnikzdrowie.pl, izielnik.pl, smaker.pl 

 Opracowanie: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Ciasta z mrożonymi owocami. Smakują jakbyś robiła w środku lata >>

Co oznacza piana na miodzie? Szybko rozpoznasz, czy miód jest oszukany >>

Brzmi wytwornie, choć jest prosta i tania. W PRL-u była prawdziwym przysmakiem >>

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
22
Ciasta Ciasto 12 łyżek

Lubisz przepisy na ciasta, które można odmierzyć za pomocą łyżki? Jeśli tak,...

Odsłon: 2534

30 min
5
Dania główne Kopytka jaglane

Kopytka jaglane z pomidorowym sosem to świetny pomysł na codzienny obiad. Wyc...

Odsłon: 18656

30 min
18
Desery Babka o smaku pomarańczowym

Prosta, szybka w przygotowaniu babka o smaku pomarańczowym. Jest smaczna i w...

Odsłon: 1208

15 min
4