Uczta Smaków – Kuchnie świata

Ostry jak pieprz

Pieprz czarny mielony lub ziarnisty czy pieprz ziołowy? Galeo podpowiada do czego i kiedy go dodać, żeby najlepiej podkreślić smak i aromat potraw. To oprócz soli jedna z najbardziej uniwersalnych przypraw.

Fot. 123RF/Picsel

Jak uzyskać pieprz?

Jego wartość doceniono już wieki temu - w średniowieczu płacono za niego złotem! Przyprawę stanowią owoce Piper nigrum - pnącej rośliny, którą można uprawiać w krajach strefy tropikalnej i subtropikalnej. Co ciekawe, aby uzyskać pieprz czarny, zbiera się jeszcze niedojrzałe owoce, które nabierają czarnej barwy dopiero podczas suszenia na słońcu. W środku ziarenka pozostają jasne, dlatego grubo mielony pieprz nie ma jednolitego koloru, a drobno sproszkowany wydaje się szary. Za jego ostrość odpowiada piperyna - alkaloid, który w ostatnich latach budzi zainteresowanie pod kątem możliwości wykorzystania go w medycynie.

Niezastąpiony smak małych kuleczek

Pieprz czarny Galeo ma intensywny zapach i palący, lekko korzenny smak. Pasuje praktycznie do wszystkiego - dań na bazie mięs, ryb, warzyw, jaj czy makaronów. Jego szczypta może podkreślić też smak słodkich smakołyków, takich jak niektóre syropy, czy egzotyczne owoce... bądź truskawki. To właśnie pieprz mielony Galeo jest najczęściej wybieraną z portfolio marki przyprawą. Jego wielką zaletą jest wygoda użycia. Z kolei pieprz w postaci całych ziaren jest niezastąpiony

do przygotowania wielu przetworów na zimę, czy chociażby zup. Warto po niego sięgnąć również do dekoracji potrawy. Pieprz mielony dodaje się na końcu, a ziarnisty na początku przyrządzania potrawy.

Kompozycja na bazie pieprzu

Alternatywą dla czarnego pieprzu jest popularny w polskiej kuchni pieprz ziołowy. Idealnie podkreśla smak mięs, zwłaszcza dań z mięsa mielonego i pieczeni, a także potraw z kapusty, roślin strączkowych i jaj. Pieprz ziołowy Galeo ma ostrość porównywalną do pieprzu naturalnego. Jest kompozycją wyrazistych ziół i przypraw: gorczycy, kolendry, majeranku, kminku i chili, której odrobinę słodkości zapewnia papryka. Bogactwo składników tej mieszanki sprawia, że nadaje ona potrawie nie tylko pikantności, lecz także wyjątkowego smaku i aromatu. Pieprz ziołowy Galeo dodaje się do dań mięsnych na początku ich przyrządzania, do pozostałych - w trakcie lub pod koniec.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Napoje Sok z czerwonej kapusty i jabłek

Zdrowy sok z czerwonej kapusty i jabłek to prawdziwa bomba witaminowa. Napój...

Odsłon: 655

15 min
3
Napoje Sok pomarańczowo- marchewkowy z imbirem

Czas grypy i przeziębień trwa i wiele wskazuje na to, że minie jeszcze sporo...

Odsłon: 204

15 min
5
60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Codziennie pij napój z trzech składników. Spala tłuszcz, oczyszcza jelita i świetnie nawadnia

Proces utraty zbędnych kilogramów to nie tylko przestrzeganie diety oraz ćwiczenia. Aby zadbać o zdrowie i figurę, konieczne jest również picie odp...

375
Informacje Obniża ciśnienie krwi, poziom cukru, uspokaja. Zrób i pij codziennie przed śniadaniem

Właściwości koktajli owocowo-warzywnych są nieocenione. Jeśli będziesz pić je regularnie po przebudzeniu, możesz spodziewać się lepszego samopoczuc...

247
Informacje Najpopularniejsze przepisy stycznia

Pierwszy miesiąc nowego roku już minął, więc najwyższy czas na podsumowanie najpopularniejszych przepisów stycznia. 10 receptur cieszyło się szczeg...

8
Informacje Shot z 3 składników na wzmocnienie, odchudzanie i odporność

Picie prozdrowotnych napojów to trend, który warto wprowadzić do swojego codziennego jadłospisu. Nie tylko będzie świetną alternatywną dla słodzony...

5