Najlepsze przepisy na ogórki

Ostry jak pieprz

Pieprz czarny mielony lub ziarnisty czy pieprz ziołowy? Galeo podpowiada do czego i kiedy go dodać, żeby najlepiej podkreślić smak i aromat potraw. To oprócz soli jedna z najbardziej uniwersalnych przypraw.

Fot. 123RF/Picsel

Jak uzyskać pieprz?

Jego wartość doceniono już wieki temu - w średniowieczu płacono za niego złotem! Przyprawę stanowią owoce Piper nigrum - pnącej rośliny, którą można uprawiać w krajach strefy tropikalnej i subtropikalnej. Co ciekawe, aby uzyskać pieprz czarny, zbiera się jeszcze niedojrzałe owoce, które nabierają czarnej barwy dopiero podczas suszenia na słońcu. W środku ziarenka pozostają jasne, dlatego grubo mielony pieprz nie ma jednolitego koloru, a drobno sproszkowany wydaje się szary. Za jego ostrość odpowiada piperyna - alkaloid, który w ostatnich latach budzi zainteresowanie pod kątem możliwości wykorzystania go w medycynie.

Niezastąpiony smak małych kuleczek

Pieprz czarny Galeo ma intensywny zapach i palący, lekko korzenny smak. Pasuje praktycznie do wszystkiego - dań na bazie mięs, ryb, warzyw, jaj czy makaronów. Jego szczypta może podkreślić też smak słodkich smakołyków, takich jak niektóre syropy, czy egzotyczne owoce... bądź truskawki. To właśnie pieprz mielony Galeo jest najczęściej wybieraną z portfolio marki przyprawą. Jego wielką zaletą jest wygoda użycia. Z kolei pieprz w postaci całych ziaren jest niezastąpiony

do przygotowania wielu przetworów na zimę, czy chociażby zup. Warto po niego sięgnąć również do dekoracji potrawy. Pieprz mielony dodaje się na końcu, a ziarnisty na początku przyrządzania potrawy.

Kompozycja na bazie pieprzu

Alternatywą dla czarnego pieprzu jest popularny w polskiej kuchni pieprz ziołowy. Idealnie podkreśla smak mięs, zwłaszcza dań z mięsa mielonego i pieczeni, a także potraw z kapusty, roślin strączkowych i jaj. Pieprz ziołowy Galeo ma ostrość porównywalną do pieprzu naturalnego. Jest kompozycją wyrazistych ziół i przypraw: gorczycy, kolendry, majeranku, kminku i chili, której odrobinę słodkości zapewnia papryka. Bogactwo składników tej mieszanki sprawia, że nadaje ona potrawie nie tylko pikantności, lecz także wyjątkowego smaku i aromatu. Pieprz ziołowy Galeo dodaje się do dań mięsnych na początku ich przyrządzania, do pozostałych - w trakcie lub pod koniec.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Ryż z groszkiem i marchewką

Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!

Odsłon: 599

15 min
5
Desery Kawowa pianka na wodzie

Tylko dwa składniki i w 3 minuty powstaje pyszny krem na wodzie. Przepis ten...

Odsłon: 20

15 min
1
Dania główne Krokiery z farszem drobiowym

Pyszne, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku krokiety z pełnym smaku far...

Odsłon: 463

60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3