Oto 50 najlepszych restauracji na świecie. Triumfuje duńskie Geranium

Prestiżowy ranking „The World’s 50 Best Restaurants" wskazuje 50 najlepszych restauracji na świecie. W tym roku na pierwszym miejscu uplasował się lokal Geranium z Kopenhagi. Odkryj, kto jeszcze znalazł się w zestawieniu i sprawdź, dlaczego.

Fot. screen z Instagrama @restaurant_geranium

Spis treści:

Marzeniem każdego restauratora jest stworzenie lokalu, który nie tylko przyciągnie uwagę klientów, ale również krytyków i znawców kulinarnych. Nietuzinkowe połączenia smaków i wyjątkowy charakter przestrzeni z pewnością przyczynia się do większej popularności. Sprawdź, które restauracje okazały się najlepsze w 2022 roku.

Sprawdź także: Ranking 50. najlepszych ciast. Polskie wypieki podbijają świat

O konkursie na najlepszą restaurację

Condé Nast Traveller, czyli luksusowy magazyn turystyczny, w 2002 roku stworzył prestiżowe zestawienie 50. najlepszych restauracji na świecie. Znalezienie się wśród nagrodzonych lokali traktowane jest prawie tak samo, jak otrzymanie gwiazdki Michelin. Jak twierdzą organizatorzy, coroczne rankingi wskazują na niezwykłą różnorodność kulinarną świata.

Panel 1080. ekspertów kulinarnych głosuje na restauracje, w których można znaleźć unikalne smaki i dania oraz które wyznaczają trendy w danym regionie geograficznym. 18 lipca 2022 roku w Londynie odbyła się uroczysta gala z okazji 20. edycji rankingu, podczas której odsłonięto listę laureatów.

Reklama

Ranking 50. najlepszych restauracji na świecie

Na pierwszym miejscu prestiżowego rankingu znalazła się duńska restauracja Geranium, którą założono w 2007 roku i która w zeszłorocznym zestawieniu plasowała się na drugiej pozycji.

Szefem kuchni jest Rasmus Kofoed, odpowiadający za 16-daniowe menu degustacyjne, skupiające się na hipersezonowości, czyli używaniu łatwodostępnych, roślinnych produktów sezonowych oraz owoców morza. Od ponad roku restauracja Geranium nie serwuje swoim gościom mięsa.

Jurorzy docenili przestronne, jasne wnętrza i pozyskiwanie produktów spożywczych z organicznych i biodynamicznych farm. Okrzyknęli restaurację prawdziwą wizytówką Danii.

Na drugim miejscu prestiżowego rankingu znalazła się restauracja Central z Południowej Ameryki. Zlokalizowana w Limie, serwuje gościom najlepsze peruwiańskie potrawy. Za kuchnię odpowiada małżeństwo Martínez i León, którzy od lat pracują na sukces tego miejsca. Jurorzy docenili lokal za wprowadzenie idei zrównoważonego rozwoju - niemarnowanie resztek, recycling i poszanowanie produktów spożywczych.

Ostatnie miejsce na podium zajęła hiszpańska restauracja Disfrutar. Nazwę lokalu, który siedzibę ma w Barcelonie, można przetłumaczyć jako „Smacznego". Prowadzony przez trio szefów kuchni zaskakuje smakiem i oryginalnymi przepisami. Panel znawców kulinarnych określił ich menu degustacyjne jako prawdziwą niespodziankę. Doceniono zastosowanie współczesnych technik gotowania, odważne kombinacje smakowe i chęć zaskoczenia jury. 

Wśród 10. najlepszych restauracji wyróżnionych w rankingu, znalazły się jeszcze:

4. DiverXO z Madrytu (Hiszpania),
5. Pujol z Mexico City (Meksyk),
6. Asador Etxebarri z Kraju Basków (Hiszpania),
7. A Casa do Porco z São Paulo (Brazylia),
8. Lido 84 z Gardone Riviera (Włochy),
9. Quintonil z Mexico City (Meksyk),
10. Le Calandre z Sarmeola di Rubano (Włochy).

Listę wszystkich nagrodzonych lokali możesz znaleźć, klikając w link: „The World’s 50 Best Restaurants". Niestety brakuje w nim polskich restauracji. 

Zobacz także:

Quiz: mało znane nazwy popularnych produktów. Czy wiesz, co się pod nimi kryje? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Polecane artykuły

Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

2
Informacje Wystarczy dodać do herbaty trzy przyprawy. Zbędne centymetry w pasie giną

Przyprawy takie jak pieprz, kurkuma, czy imbir świetnie sprawdzają się w daniach kuchni azjatyckiej. Możesz także przygotować z nich napój, który w...

4