Spis treści
Przepękla indochińska (GAC) to owoc, który wyróżnia się wyjątkowym smakiem. Szczególną popularnością cieszy się on w Wietnamie - jest on kluczowym elementem wietnamskiej potrawy xôi gac, czyli kleistego ryżu gotowanego z miąższem. GAC charakteryzuje się dość nietypowym wyglądem i wysoką wartością odżywczą - w jego wnętrzu kryje się szereg cennych związków, w tym karotenoidów. Czym dokładnie jest przepękla indochińska? Jakie są jej najważniejsze właściwości? I w jaki sposób ją spożywać? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w artykule.

GAC - co to za owoc?
Skąd wywodzi się GAC? Co to za owoc i czym się wyróżnia? Otóż jest to odmiana rośliny z rodziny dyniowatych, zwana także przepęklą indochińską, wywodząca się z krajów Azji Południowo-Wschodniej. Jej charakterystycznym elementem jest soczysty, krwistoczerwony miąższ i intensywnie pomarańczowa, pokryta niewielkimi kolcami skóra.
Owoc ten jest szczególnie ceniony w Wietnamie, gdzie można spotkać go w wielu sklepach i na targowiskach. Jest on stosowany nie tylko w kuchni, ale również w medycynie chińskiej i kosmetyce. Przepękla indochińska nie jest zbyt dobrze znana w Polsce, więc nie jest dostępna w popularnych marketach. Można natknąć się na nią jedynie w niektórych sklepach z żywnością azjatycką, zwłaszcza tych internetowych.
Jakie właściwości ma przepękla indochińska?
Jakie właściwości ma przepękla indochińska? Okazuje się, że są one naprawdę liczne, a to wszystko za sprawą bogactwa substancji odżywczych kryjących się w jej miąższu. Co ciekawe, zawiera ona 70 razy więcej likopenu niż pomidory, 40 razy więcej witaminy C niż pomarańcze i 20 razy więcej beta-karotenu niż marchew. Ponadto stanowi ona źródło zeaksantyny i witaminy E, które - podobnie jak wyżej wymienione związki - należą do grupy silnych przeciwutleniaczy, czyli składników wspomagających walkę ze stresem oksydacyjnym.
W medycynie chińskiej miąższ i nasiona przepękli chińskiej stosowane są w celu:
- poprawy wzroku,
- przyspieszenia gojenia się ran i oparzeń,
- leczenia problemów skórnych,
- łagodzenia dolegliwości żołądkowo-jelitowych,
- wspierania pracy wątroby,
- wzmocnienia układu odpornościowego,
- walki z niedoborami witaminy A.
Co ciekawe, z przepękli indochińskiej pozyskuje się również olej, który nie zawiera cholesterolu, a do tego obfituje w jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe.
Jakie właściwości ma przepękla indochińska poza tymi wymienionymi powyżej? Regularne spożywanie tego owocu wspiera pracę układu krążenia - obecne w nim związki, w szczególności likopen i beta-karoten, przyczyniają się do obniżenia „złego” cholesterolu we krwi, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju miażdżycy. Niektóre badania wskazują także na jego działanie przeciwnowotworowe.
Jak jeść przepęklę chińską?
Jak jeść przepęklę chińską? Idealnym sposobem na wykorzystanie tego owocu w kuchni jest przygotowanie tradycyjnej wietnamskiej potrawy xôi gac, czyli kleistego ryżu gotowanego z miąższem. Równie dobrze możesz dodać go do koktajlu, smoothie oraz sosu. Ponadto możesz uwzględnić go w przepisach na ciasta, a nawet wyczarować z niego pyszny mus lub sok.
W niektórych sklepach znajdziesz sproszkowany GAC, którym możesz wzbogacić jogurt lub owsiankę. Jeśli chodzi o olej, to najprościej stosować go jako dodatek do sałatek oraz gotowanych lub pieczonych warzyw. Pamiętaj jednak, aby go mocno nie podgrzewać, ponieważ straci on swoje walory odżywcze. Jeśli masz dostęp do świeżych owoców, to zawsze wybieraj te dojrzałe, o intensywnie pomarańczowej lub czerwonej barwie.
Źródła: dietdoctor.pl, dietetycy.org.pl, smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Najlepszy owoc dla seniora. Poprawia kondycję stawów, chroni wątrobę, liście też ma zdrowe »
Zapomniane warzywo o wielkiej mocy. Regeneruje wątrobę, obniża ciśnienie, jelita pracują książkowo »
Na szybki, letni obiad niezastąpiona. Zrób od razu więcej, bo zabraknie »