Domowe obiady

Pączki na dziewięć sposobów

Co roku Polacy zjadają w tłusty czwartek około 100 milionów pączków. Tego dnia wręcz nie wypada zastanawiać się nad odchudzaniem i wartością kaloryczną takiego przysmaku. Zgodnie z dawnym przesądem jeśli nie zjemy pączka w tłusty czwartek, nie będzie nam się wiodło w życiu.

Fot. 123RF/Picsel

Zgodnie z legendą, stworzenie oraz popularyzację pączków zawdzięczamy Elizie Knapf, która podczas oblężenia Wiednia przez Turków, właśnie tym smakołykiem miała częstować żołnierzy. Co ciekawe, zwyczaj smażenia słodkich pączków pojawił się w Polsce dopiero około XIX wieku, wcześniej nadziewano je słoniną oraz boczkiem.
Od tego momentu pączki rozpowszechniły się w całej Europie, a wkrótce trafiły również do innych zakątków świata. W zależności od kraju mają różne nadzienia i kształty. W Polsce najczęściej jest to konfitura różana ukryta w kulce ciasta z kolei w USA znacznie częściej serwuje się oblane czekoladą oponki.

Na Korsyce możemy skoszkotwać fritelli,czyli pączków wyrabianych z mąki kasztanowej. Natomiast miłośnicy tego deseru na Węgrzech mogą raczyć się farsangi fánk, do których nadzienie podaje się na osobno na talerzyku. Bardzo podobne do polskich są pączki niemieckie - berlinery, w samym Berlinie nazywane Pfannkuchen.

Jak powinien wyglądać idealny pączek?

Na przełomie wieku XVII i XVIII warszawscy cukiernicy twierdzili, że idealny pączek powinien być tak lekki i pulchny, żeby wiatr mógł zdmuchnąć go z półmiska. Obecnie jeden pączek ma przeciętnie 226 kcal i waży około 60 gramów, aby go spalić należy przez około 40 minut jeździć na rowerze, przez godzinę tańczyć lub spacerować przez 57 minut.

Jak smażyć pączki?

Do smażenia używamy tłuszczu odpornego na działanie wysokiej temperatury, np. oleju rzepakowego lub smalcu. Tłuszcz musi być bardzo mocno nagrzany, ale nie może dymić. Jeśli zacznie dymić to będzie nie do uratowania i będziemy musieli go wymienić.

Istnieją dwa sposoby sprawdzenia temperatury - próba dłoni i próba ciasta. Jeśli nie damy rady utrzymać dłoni bezpośrednio nad tłuszczem to znak, że można już smażyć. Możemy także wrzucić kawałek ciasta i sprawdzić czy wypłynie, oraz czy zacznie się smażyć. Pamiętajmy jednak, że ten testowy kawałek należy wyłowić, aby się nie spalił.

W różnych przepisach znajdziemy różny czas smażenia. Zazwyczaj jest to dosłownie kilka chwil, tak aby pączki porządnie się zrumieniły. Pączki należy wysmażać z obu stron, pilnując, by nie zanurzyły się zbyt głęboko. Tak może się stać, gdy tłuszcz nie będzie dostatecznie nagrzany. Pączki nie mogą też pływać zbyt blisko siebie, bo to obniży temperaturę tłuszczu, co z kolei sprawi, że pączki będą tłuste.

A jeśli nie mamy pewności, czy pączki są gotowe, to najprościej jest jednego wyłowić i nakłuć wykałaczką. Jeśli wyciągniemy czystą wykałaczkę, bez osadu z surowego ciasta, to możemy je wyławiać.

Zaraz po wyłowieniu z rondla, pączki należy ułożyć na sitku, lub bibule, tak, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Lukrowanie możemy rozpocząć praktycznie zaraz. Jeśli jednak posypujemy je cukrem pudrem, to odczekajmy, aż pączki ostygną. W przeciwnym razie cukier się rozpuści i zamiast eleganckiego pyłu powstanie przezroczysta skorupa. Z dodatków polecamy naturalnie skórkę pomarańczową, a także migdały.

 

1. Pączki - przepis sprzed stu lat

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Rogate mini pączki w 20 minut

Fot. UwagaBabciaEwa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Pączki malinowe

Fot. Mariwanna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Pączki ziemniaczane

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Indyjskie pączki

Fot. Aniolywkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Pączki agielskie

Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Pączki ucierane

Fot. Daniel-Coceancig Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Pączki koreańskie

Fot. Agusiowesmakolyki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Pączki wiedeńskie

Fot. WaniliaiKardamon na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka z kiszonej kapusty

Proponuję najprostszą surówkę z kapusty kiszonej z marchewką, która nada się...

Odsłon: 65

15 min
7
Desery Gofry

Chrupiące gofry to jeden lepszych pomysłów na obiad lub kolację.

Odsłon: 96

30 min
1
Sałatki Surówka z sałaty rzymskiej

Surówka z sałaty rzymskiej to idealny pomysł na rozpoczęcie dnia, lunch do pr...

Odsłon: 364

15 min
4
Przekąski Parówki w tortilli z dodatkami

Dziś przygotowałam dla Was przepis na bardzo szybko i prostą przekąskę. Jest...

Odsłon: 155

15 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje „Ewa gotuje” w ramówce wiosennej 2024!

W sobotę 2 marca o godzinie 10:10 w Polsacie rozpoczynamy emisję wiosennych odcinków magazynu kulinarnego „Ewa gotuje”. Czym tym razem zaskoczy pro...

1
Informacje Po filiżance napoju masz więcej energii niż po kawie. Spala tłuszcz i oczyszcza organizm z toksyn

Matcha to herbata, która do Europy przybyła z Azji – jest ceniona nie tylko ze względu na swój unikalny smak, ale także na bogactwo zawartych w nie...

5
Informacje Dlaczego kuchnia japońska jest zdrowa? Przenieś jej zasady na swój stół, a nie pożałujesz

Czy wiesz, co jedzą Japończycy? Potrawy kuchni japońskiej ceni się na całym świecie. Są nie tylko smaczne i urozmaicone, ale również bardzo odżywcz...

3
Informacje Chorujesz na niedoczynność tarczycy lub Hashimoto? Stosuj specjalną dietę tarczycową

Niedoczynność tarczycy to schorzenie wywoływane niedoborem hormonu tyroksyny. W konsekwencji powoduje spowolnienie procesów metabolicznych organizm...

11