Pączki na dziewięć sposobów

Co roku Polacy zjadają w tłusty czwartek około 100 milionów pączków. Tego dnia wręcz nie wypada zastanawiać się nad odchudzaniem i wartością kaloryczną takiego przysmaku. Zgodnie z dawnym przesądem jeśli nie zjemy pączka w tłusty czwartek, nie będzie nam się wiodło w życiu.

Fot. 123RF/Picsel

Zgodnie z legendą, stworzenie oraz popularyzację pączków zawdzięczamy Elizie Knapf, która podczas oblężenia Wiednia przez Turków, właśnie tym smakołykiem miała częstować żołnierzy. Co ciekawe, zwyczaj smażenia słodkich pączków pojawił się w Polsce dopiero około XIX wieku, wcześniej nadziewano je słoniną oraz boczkiem.
Od tego momentu pączki rozpowszechniły się w całej Europie, a wkrótce trafiły również do innych zakątków świata. W zależności od kraju mają różne nadzienia i kształty. W Polsce najczęściej jest to konfitura różana ukryta w kulce ciasta z kolei w USA znacznie częściej serwuje się oblane czekoladą oponki.

Na Korsyce możemy skoszkotwać fritelli,czyli pączków wyrabianych z mąki kasztanowej. Natomiast miłośnicy tego deseru na Węgrzech mogą raczyć się farsangi fánk, do których nadzienie podaje się na osobno na talerzyku. Bardzo podobne do polskich są pączki niemieckie - berlinery, w samym Berlinie nazywane Pfannkuchen.

Jak powinien wyglądać idealny pączek?

Na przełomie wieku XVII i XVIII warszawscy cukiernicy twierdzili, że idealny pączek powinien być tak lekki i pulchny, żeby wiatr mógł zdmuchnąć go z półmiska. Obecnie jeden pączek ma przeciętnie 226 kcal i waży około 60 gramów, aby go spalić należy przez około 40 minut jeździć na rowerze, przez godzinę tańczyć lub spacerować przez 57 minut.

Jak smażyć pączki?

Do smażenia używamy tłuszczu odpornego na działanie wysokiej temperatury, np. oleju rzepakowego lub smalcu. Tłuszcz musi być bardzo mocno nagrzany, ale nie może dymić. Jeśli zacznie dymić to będzie nie do uratowania i będziemy musieli go wymienić.

Istnieją dwa sposoby sprawdzenia temperatury - próba dłoni i próba ciasta. Jeśli nie damy rady utrzymać dłoni bezpośrednio nad tłuszczem to znak, że można już smażyć. Możemy także wrzucić kawałek ciasta i sprawdzić czy wypłynie, oraz czy zacznie się smażyć. Pamiętajmy jednak, że ten testowy kawałek należy wyłowić, aby się nie spalił.

W różnych przepisach znajdziemy różny czas smażenia. Zazwyczaj jest to dosłownie kilka chwil, tak aby pączki porządnie się zrumieniły. Pączki należy wysmażać z obu stron, pilnując, by nie zanurzyły się zbyt głęboko. Tak może się stać, gdy tłuszcz nie będzie dostatecznie nagrzany. Pączki nie mogą też pływać zbyt blisko siebie, bo to obniży temperaturę tłuszczu, co z kolei sprawi, że pączki będą tłuste.

A jeśli nie mamy pewności, czy pączki są gotowe, to najprościej jest jednego wyłowić i nakłuć wykałaczką. Jeśli wyciągniemy czystą wykałaczkę, bez osadu z surowego ciasta, to możemy je wyławiać.

Zaraz po wyłowieniu z rondla, pączki należy ułożyć na sitku, lub bibule, tak, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Lukrowanie możemy rozpocząć praktycznie zaraz. Jeśli jednak posypujemy je cukrem pudrem, to odczekajmy, aż pączki ostygną. W przeciwnym razie cukier się rozpuści i zamiast eleganckiego pyłu powstanie przezroczysta skorupa. Z dodatków polecamy naturalnie skórkę pomarańczową, a także migdały.

 

1. Pączki - przepis sprzed stu lat

Fot. Izaa_a na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


2. Rogate mini pączki w 20 minut

Fot. UwagaBabciaEwa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


3. Pączki malinowe

Fot. Mariwanna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Pączki ziemniaczane

Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Indyjskie pączki

Fot. Aniolywkuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie


6. Pączki agielskie

Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Pączki ucierane

Fot. Daniel-Coceancig Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

8. Pączki koreańskie

Fot. Agusiowesmakolyki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

9. Pączki wiedeńskie

Fot. WaniliaiKardamon na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Pobierz aplikację smaker

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
0
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Desery Kwiaty w galarecie

Moje kwiaty w galarecie to nic innego tylko same galaretki, z których przygot...

Odsłon: 78

>60 min
0
Dania główne Kasza z kurczakiem i warzywami

Pyszny i sycący obiad, który przygotujecie w kilka chwil. Kasza, warzywa, ku...

Odsłon: 128

30 min
3
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Przekąski Swojski boczek

Jak tylko chcę zjeść coś dobrego a mam na myśli wędlinę to kupuję dobry bocze...

Odsłon: 521

>60 min
3
Dania główne Naleśniki z pieczarkami i szpinakiem

Wysmażone, chrupiące, z bogatym farszem w środku - naleśniki z pieczarkami i...

Odsłon: 1422

60 min
6

Polecane artykuły

Wideo Orzeźwiający koktajl z grejpfruta i mango

Grejpfrut idealnie orzeźwia podczas wakacyjnych upałów, a mango to wspaniały dodatek do przełamania kwaskowatego posmaku koktajlu. Wypróbuj zdrowy...

0
Informacje Co zjeść na Mazurach? Kulinarna podróż po Polsce

Tegoroczne wakacje zamierzasz spędzić w okolicach Warmii i Mazur? Czeka cię wspaniały czas pośród pięknych okoliczności przyrody oraz oczywiście ku...

0
Informacje Wakacje w Polsce. Co zjeść na Pomorzu i Kaszubach?

Początek lata to czas wakacyjnych wyjazdów, obfitujących w nowe doświadczenia i smaki. Podróżując po Polsce, warto spróbować lokalnych specjałów, k...

0
Informacje Co zrobić z kwiatami cukinii? Nie wyrzucaj. Można z nich zrobić wiele potraw

Cukinia to warzywo, które w okresie letnim króluje na polskich stołach. Nie wszyscy jednak wiedzą, że pyszne dania można wyczarować również z kwiat...

0