Fot. 123RF/Picsel
Uszy, jelita i ogony są popularne w Azji, płuca, śledziona we Włoszech a nerki w Szwecji . W Polsce zapomniana grasica rozkochała w sobie francuskie podniebienia, a Włosi dodają ją do bardzo wykwintnego risotto. Dla niektórych niska cena może świadczyć o gorszym gatunku. Kilogram wątróbki kupimy za niewiele ponad 8 złotych, jednakże przysmak ze stłuszczonej gęsiej wątroby, tzw. foie gras to już wydatek rzędu co najmniej 40 złotych. Dobrze przygotowane podroby, zachęcająco podane, mogą zagościć w naszym menu, lecz i w tym przypadku trzeba zachować umiar.
Powrót do łask
Popularność piątej ćwiartki wzrasta. Rozwój sztuki kulinarnej pozwala na coraz smaczniejsze i bardziej wykwintne jej przygotowanie. W restauracjach płaci się niemałe sumy za dania z podrobów a cateringi dietetyczne proponują klientom pate (pasztet) z kurzych wątróbek na zdrowe śniadanie. Jaka siła w nich drzemie?
Podroby możemy podzielić na III klasy:
klasa I: wątroba, ozory, nerki, mózgi, serca
klasa II: płuca, śledziona, żołądki, wieprzowe nogi i głowy
klasa III: głowy, nogi cielęce i wołowe
Klasa I i II zawiera podroby o najlepszych właściwościach. Zawierają wysokojakościowe białko, jednakże prym wiedzie wątroba. 100 g tegoż produktu zaspokaja 100 proc. dziennego zapotrzebowania na żelazo oraz 50 proc. na fosfor. Jest także źródłem witamin C oraz tych rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K). Móżdżek zawiera duże ilości kolagenu i elastyny. Problemem jest jego konsystencja. Dla jednych jest nie do przyjęcia, dla innych dania z wykorzystaniem móżdżku są bardzo delikatne. Cynadery, czyli nerki zawierają dużo białka oraz witaminy A i B a płucka są źródłem biopierwiastków, należy jendak pamiętać, że są ciężkostrawne. Żołądki drobiowe to znakomite źródło białka, a także choliny, która korzystnie wpływa na gospodarkę lipidową i funkcjonowanie naszej wątroby oraz układu nerwowego.Serca dostarczają ogromnej dawki witamin z grupy B, sporej ilości cynku, miedzi, manganu, żelaza i potasu. Podroby polecane są dla osób z problemem niedokrwistości, a także dla kobiet obficie miesiączkujących. Dodatkowo, wprowadzenie tych produktów powinny rozważyć osoby aktywne fizycznie ze względu na dużą zawartość białka o wysokiej jakości. Podroby więc idealnie uzupełniają niedobory składników odżywczych w organizmie.
Dlaczego nie?
Podroby zawierają dużą ilość cholesterolu oraz puryn, a także konkretne dawki witaminy A - wątroba, na przykład, zaspokaja 400 proc. dziennej normy zapotrzebowania na tę witaminę. Ze względu na powyższe czynniki, podroby powinno się spożywać nie częściej niż dwa razy w tygodniu. Jedzone z umiarem dostarczą nam kompleks wszystkich swoich dobrodziejstw.
Co warto wiedzieć o mrożeniu mięsa? Kliknij >>