Najlepsze przepisy na ogórki

Co warto wiedzieć o mrożeniu mięsa?

Mrożenie jest idealnym sposobem na przechowywanie mięsa. W ten sposób znacząco wydłużamy jego przydatność do spożycia oraz zachowamy jego naturalny smak. Warto jednak wiedzieć, w jaki sposób powinno się prawidłowo mrozić i rozmrażać tego typu produkty.

Fot. 123RF/Picsel

Do naszych zamrażarek nierzadko trafiają zbyt duże porcje obiadowe lub produkty, których nie zdążyliśmy zjeść, a chcielibyśmy uchronić je przed zepsuciem. Wiele osób stara się również w ten sposób maksymalnie wykorzystać sklepowe promocje, mrożąc większe ilości produktów zakupionych po okazyjnych cenach. Robiąc to powinniśmy jednak pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym zyskamy pewność, iż nasze jedzenie będzie smaczne oraz zdrowe.

Jak mrozić mięso?

Proces mrożenia jest bardziej skomplikowany niż mogłoby się wydawać i nie ogranicza się jedynie do wrzucenia wybranych produktów na dno zamrażalnika. Niezwykle istotnym jest odpowiednie przygotowanie naszych mrożonek. Mięso, które chcemy zamrozić, dokładnie myjemy, ale nie namaczamy w wodzie. Dobrze jest od razu je poporcjować w oddzielne torebki, aby później móc wyciągnąć tylko tyle kawałków ile nam potrzeba, bez konieczności rozmrażania wszystkiego. Nie polecamy zamrażania mięsa na tackach, na których są sprzedawane.

Największym błędem, który popełniamy w czasie przygotowywania mięsa do mrożenia jest wkładanie go do zwyczajnych torebek foliowych lub tzw. woreczków śniadaniowych. Niestety, nie nadają się one do przechowywania w nich jedzenia w temperaturze poniżej 0 stopni. Torebki takie zaczynają pękać, jedzenie może się z nich wysypać, przejść różnymi zapachami albo ulec zanieczyszczeniu, przez co może być niezdatne do spożycia.

Produkty możemy wkładać do specjalnych torebek foliowych, które są przeznaczone do przechowywania w zamrażarce. Możemy również używać pojemników plastikowych, na przykład po lodach, o których z góry wiemy, że mogą być przechowywane w niskiej temperaturze.

Warto również pamiętać, że w zamrażalniku, w którym przechowujemy mięso powinna panować temperatura pomiędzy -12 a -18 stopni Celsjusza.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Jak długo można mrozić mięso?

O produktach, które włożyliśmy do zamrażalki możemy łatwo zapomnieć. Należy jednak pamiętać, że tak jak wszystkie produkty spożywcze, także mrożonki mają określony czas przechowywania.

Jeśli chodzi o mięsa, najdłużej możemy mrozić wołowinę (od 10 do 12 miesięcy). Pół roku w zamrażalniku wytrzyma wieprzowina, cielęcina 8, a drób około 10 miesięcy. Nieco krócej mrozimy gotowane mięsa (od 4 do 6 miesięcy). Najmniej czasu w naszych zamrażalnikach mogą spędzić tłuste mięsa oraz podroby - ok. 3 miesięcy.

Jak rozmrażać mięso?

Rozmrażanie mięsa wymaga od nas nieco cierpliwości. Za wszelką cenę powinniśmy unikać szybkiego rozmrażania np. w gorącej wodzie, gdyż są to warunki wyjątkowo sprzyjające namnażaniu się bakterii. Mięso można rozmrażać zanurzając je w zimnej wodzie, jednak wówczas musimy ją zmieniać co pół godziny.

Najlepszym rozwiązaniem będzie przełożenie mięsa do lodówki, gdzie powinno odtajać w ciągu kilku godzin, zachowując wszystkie właściwości. W tym wypadku należy jedynie zadbać o to, aby mięso nie dotykało innych produktów przechowywanych w lodówce.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym.

Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 18

15 min
0
60 min
2
Desery Domowa chałwa

Domowa chałwa to jeden z najsmaczniejszych deserów wywodzących się z Iranu i...

Odsłon: 26527

60 min
22
Dania główne Krokiery z farszem drobiowym

Pyszne, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku krokiety z pełnym smaku far...

Odsłon: 785

60 min
4

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4