Najlepsze przepisy na cukinię

Pieczarki to najczęściej jedzony rodzaj grzybów na świecie. Właśnie teraz możemy zasadzić je w domu. Zobaczmy tylko, czy warto!

Fot. 123RF/Picsel

Pieczarki to dobry dodatek do wielu dań: świetnie smakują na pizzy i w sosie. Można je gotować, dusić, zapiekać, marynować. Mogą zarówno stanowić farsz, jak i być nadziewane. Swoich zagorzałych wielbicieli ma także zupa pieczarkowa.

Pieczarki można kupić w sklepach przez cały rok. Można je też samodzielnie uprawiać w domu lub w ogrodzie. Właśnie teraz najlepiej zacząć hodowlę.

Rzadko mówi się o prozdrowotnych właściwościach tych grzybów, wokół których narosło wiele mitów.

Grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych? To mit!

Pokutuje u nas pogląd, że grzyby nie mają w sobie żadnych wartości odżywczych. To nieprawda! Jeśli mówimy o pieczarkach, to mają one w sobie sporo błonnika oraz antyoksydantów, takich jak polifenole, witamina C, D, B2 i B12. Są także dobrym źródłem kwasu foliowego.

Pieczarki to także grzyby zawierające dużo minerałów, takich jak potas, fosfor, cynk i miedź.

Pieczarką w cukrzycę i cholesterol? Być może

W badaniach na szczurach udowodniono, że pieczarki w trzy tygodnie obniżają poziom glukozy (o około 25%) i "złego cholesterolu" (o około 30%) we krwi. Poziom "dobrego cholesterolu" w czasie eksperymentu znacząco się podniósł, a ilość całkowita trójglicerydów we krwi spadła aż o niemal 40%. Badano szczury z cukrzycą i hipercholesterolemią. Może to oznaczać, że podobnie dzieje się w przypadku ludzi, konieczne są jednak dalsze badania. Powyższe wyniki opublikowano w czasopiśmie naukowym "Nutrition Research".

Pieczarki zwalczają raka!

Badano także związek pieczarek z ryzykiem wystąpienia raka. Kobiety codziennie jedzące pieczarki były o 64% mniej narażone na raka piersi. Te, które jadły pieczarki i piły zieloną herbatę obniżyły to ryzyko o prawie 90%! Już pół szklanki tych grzybów dziennie może zatrzymać rozwój raka piersi.

U japońskich rolników jedzących pieczarki ryzyko wystąpienia raka żołądka było mniejsze o połowę niż u tych, którzy pieczarek nie jedli.

Weź udział w Wielkim Konkursie Urodzinowym. Co miesiąc nowa szansa na nagrody!

Odchudzające pieczarki

Roczny eksperyment dowiódł, że osoby, które zamieniły czerwone mięso na pieczarki, osiągnęły lepsze wyniki niż osoby nadal jedzące mięso po roku stosowania diety. Dotyczyło to zarówno obwodu w pasie, wagi, BMI i masy tłuszczowej. Nie pojawił się u nich także efekt jo-jo. Warto jednak pamiętać, iż nie wszystkie przepisy z pieczarkami są dietetyczne. Zanim po nie sięgniemy, powinniśmy uważnie przestudiować listę składników i zastanowić się nad finalną kalorycznością dania.

Śmiertelne niebezpieczeństwo

Pieczarki w Europie występują w 100 odmianach. Te, które dostaniemy w sklepach to gatunek pieczarki dwuzarodnikowej. Istnieją także odmiany trujące. Zdarza się też, że niedoświadczeni grzybiarze zamiast jadalnych i smacznych pieczarek zrywają muchomory jadowite lub muchomory sromotnikowe, które są do nich nieco podobne. Oba te grzyby mogą wywołać śmiertelne zatrucia.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Karkówka w czerwonej kapuście

Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...

Odsłon: 9967

30 min
13
Dania główne Filet drobiowy w porach

Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.

Odsłon: 8991

>60 min
12
Ciasta Ciasto Lucynka

Wszyscy miłośnicy sezonowych owoców będą zachwyceni tym ciastem. Wbrew pozoro...

Odsłon: 27944

60 min
44
Ciasta Muffinki ze śliwkami

Dziś proponuję przepis na pyszne, mięciutkie i pełne soczystych śliwek muffin...

Odsłon: 2547

30 min
5
Dania główne Ziemniaki biedaka - patatas a lo pobre

Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...

Odsłon: 6369

30 min
4
Dania główne Chili con carne

Chili con carne to klasyczne danie kuchni meksykańskiej, które podbiło serca...

Odsłon: 2253

30 min
6