Pigwy nie da się jeść na surowo, ale można z niej zrobić pyszną marmoladę. / fot. 123rf.com
Pigwa to bardzo twardy i superkwaśny owoc, nie nadaje się więc do jedzenia na surowo. Niewiele osób wie, że można z niej zrobić nie tylko kompot, ale też sos, nalewkę, sok i galaretkę. Pasuje do chleba, jako słodki przysmak i dodatek do mięs. A co więcej, warto wykorzystywać ją w kuchni ze względu na jej niesamowite właściwości.
Prawie jak cytryna...
Warto zwrócić uwagę na ten niedoceniany owoc, szczególnie ze względu na jego właściwości. Pigwa zawiera ogromne ilości witaminy C, a także sporo żelaza, potasu, magnezu, witamin z grupy B i fosforu.
Oto szczegółowa zawartość tych pierwiastków w 100 gramach pigwy (pamiętajmy, że pigwa waży do 500 gramów!):
źródło danych: Wikipedia, fot. 123rf.com, oprac. Anna Wiśniewska
Pigwa ma działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwalergiczne i przeciwrodnikowe. A to znaczy, że pomaga w przeziębieniu, grypie i alergii (w badaniach na myszach wyciąg z pigwy znacznie złagodził u nich skórne reakcje alergiczne!). Zmniejsza też uszkodzenia komórek związane z działaniem wolnych rodników.
Warto zwrócić uwagę na kolor skórki pigwy. Jeśli jest zielonkawy - nie warto jej kupować, bo została zerwana zbyt wcześnie. Dojrzała pigwa ma delikatny, żółtawy kolor, i z zewnątrz, i w środku.
Pigwa w słoiku i co jeszcze?
Zazwyczaj z pigwy robi się pyszne nalewki, soki, kompoty, konfitury, dżemy i sosy. Dzięki wysokiej zawartości pektyn, nadaje się do żelowania przetworów. Najprościej jest kawałki pigwy po prostu zasypać cukrem i zawekować. Świetnie nada się na zwalczanie zimowych przeziębień. W Turcji pigwę się zapieka w całości, podobnie jak jabłka czy gruszki. Stanowi wtedy pyszny deser.
Ja chciałam Wam pokazać niespotykane w Polsce danie o nazwie membrillo. Jest to tradycyjna hiszpańska galaretka z pigwy, którą je się razem z serem z La Manchy, nazywanym Manchego. Jak przyrządzić sobie taką galaretkę i choćby przez chwilę poczuć się jak na słonecznych plażach Hiszpanii? Zobaczcie!
fot. grongar/flickr.com
Składniki:
- 1,8 kg pigw
- laska wanilii
- cukier
Przepis na membrillo krok po kroku:
1. Umyj pigwy, obierz je, wydrąż i pokrój.
2. Zalej wodą w garnku z grubym dnem. Dodaj rozciętą laskę wanilii.
3. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu około 30-40 minut (aż pigwy staną się miękkie).
4. Wyjmij wanilię i użyj blendera, aby rozdrobnić masę.
5. Zważ membrillo, podgrzej i dodaj do niego dokładnie tyle samo cukru, ile waży.
6. Mieszaj na wolnym ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
7. Gotuj na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez ok. 1,5 godziny.
8. Nagrzej piekarnik do 52 st. C.
9. Wysmaruj formę do pieczenia masłem i wyłóż do niej masę.
10. Trzymaj w piekarniku około godziny, aby masa dobrze się wysuszyła.
Do podania galaretkę kroi się ją w płaskie prostokąciki. Najlepiej jeść z żółtym, dojrzewającym serem, ale będzie dobra też na kanapce.
Przepisy na dania z pigwy. Kliknij!
Zobacz też: Jak hodować pigwę? Kliknij!
Anna Wiśniewska/Smaker.pl
Źródła:
ncbi.nlm.nih.gov, spanishfood.about.com,Wikipedia
Pigwa według Magdy Gessler
Dżem z owoców pigwy
Pyszne przetwory z owoców
Jesienne przetwory Małgorzaty Rozenek