Piwo jako półprodukt do przygotowania dań to nie nowość. Historia jego wykorzystania w kuchni sięga czasów średniowiecznych. Wytwarzane było przez zakonników, najpierw na potrzeby własne, a później na sprzedaż. Dzisiaj, Polacy nie tylko chętnie piją piwo, ale też przygotowują różnorakie dania z jego wykorzystaniem. Przykłady można mnożyć w nieskończoność: Kurczak na butelce z piwem, wątróbka w sosie piwnym, żeberka marynowane w piwie, golonka w piwie karmelowym, wołowina z piwem i piernikiem... Od tego wyboru, aż kręci się w głowie.

Potrawy, które powstają na bazie piwa opierają się jednak nie tylko na połączeniach ziół i słodu. Istnieje cały wachlarz możliwości, aby zastosować ten złoty trunek do codziennych dań.. Zupa piwna? Pestka! Potrzeba tylko włoszczyzny, odrobiny liścia laurowego, mąki, bulionu, trochę śmietanki i oczywiście dobrego piwa, najlepiej ciemnego. Warzywa kroimy w kostkę i gotujemy wraz z bulionem. Pod koniec wystarczy dodać śmietankę i piwo. Całość doprawiamy czosnkiem, oprószamy żółtym serem i voila! Możemy rozkoszować się daniem, rodem z najdroższych restauracji, w domowym zaciszu.
Każdy prawdziwy obiad, należy oczywiście zakończyć smakowitym deserem. W tym wypadku, z dodatkiem chmielowego napitku.
- Jedną z ciekawszych propozycji jaką serwuję są racuchy piwne z jabłkami, cynamonem i sosem waniliowym z pieprzem - mówi Rafał Kosiński, szef kuchni w Restauracji Browar Lubicz w Krakowie. - To z pewnością przysmak, który znany jest wszystkim jeszcze z dzieciństwa, ale podany w takiej formie zyskuje uznanie także wśród starszych Gości- zaznacza.
Kluczem do nienagannego smaku i wyglądu potraw jest świeżość i selekcja produktów. Należy je zakupić w dniu przygotowania potrawy, aby cały zawarty w nich smak i aromat, mógł dopełnić całości potrawy. Bardzo dobrym pomysłem jest wykorzystanie produktów takich jak dziczyzna, oscypek, gęsina czy łosoś, które w efekcie końcowym, świetnie współgrają ze swoim piwnym towarzyszem.
- Nie wyobrażam sobie przygotowywania dań rybnych bez świeżej ryby, która przywożona jest do mnie prosto ze stawu hodowlanego. Pstrąg, którego przyrządzam w Restauracji, z prażonymi migdałami i duszonymi na maśle warzywami, dostarczany jest z Ojcowa. Takie połączenie nie może się nie udać - chwali Rafał Kosiński.
Warto zaznaczyć, że piwo to stały bywalec polskiej sztuki gastronomicznej, o czym przypomina nasz ekspert.
- Właściwie w każdym przepisie z naszej kuchni możemy odnaleźć elementy piwne. Mam kilku faworytów, np. golonka duszona w pszenicznym piwie, kaszotto ze słodem czy kaczka z żurawiną i cydrem. O tym, co jest najlepsze decydują jednak nasi Goście - podsumowuje Rafał Kosiński.
Gotowanie z wykorzystaniem piwa to na pewno nie bułka z masłem, ale cały trud zostaje szybko wynagrodzony wraz z pierwszym kęsem. Nasz specjalista Rafał Kosiński zdradza przy okazji dwa przepisy na dania, których można skosztować w Browarze Lubicz.
Przepis na kaczkę z słodem piwnym, żurawiną i jabłkami duszonymi w ciemnym piwie
Składniki na 2-4 osób:
- Kaczka 1 cała około 1,8 kg
- Sól do smaku
- Pieprz
- Goździki
- Jabłka szara reneta 1 kg
- Miód 300 ml
- Pomarańcze 0,5 kg
- Majeranek do smaku
- Słód piwny 150 g
- Żurawina suszona 80 g
- Cebula 2 szt.
- Czosnek 4 ząbki
- Masło klarowane ½ kostki
- Czerwone wino 200 ml
- Śmietana kremówka 100 ml
- Demi glace z pieczenia kaczki do smaku
- Cukier brązowy 60 g
- Ciemne piwo około 1 l
Kaczkę nacieramy solą i pieprzem, faszerujemy jabłkami, pomarańczami, goździkami, miodem i majerankiem. Pozostawiamy na 12 godzin w lodówce, żeby kaczka przeszła aromatami. W międzyczasie namaczamy słód piwny w piwie i miodzie i odstawiamy na 12 godzin. Następnego dnia wkładamy kaczkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około dwóch godzin, polewając ją wydobywającym się smakiem z pieczeni. Słód piwny gotujemy do miękkości w piwie i podlewamy sosem demi glace z pieczenia kaczki. Na klarowanym maśle dusimy cebulę do miękkości, dodajemy czosnek, żurawinę i podlewamy ciemnym piwem, śmietaną kremówką i łączymy z wcześniej namoczonym słodem, doprawiamy solą i pieprzem. Jabłka drylujemy, kroimy na mniejsze cząstki, podsmażamy na klarowanym maśle, zasypujemy brązowym cukrem i prażymy, podlewamy czerwonym winem i miodem, następnie redukujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Kaczkę po upieczeniu odstawiamy na 5 do 10 m i drylujemy. Podajemy z wcześniej przygotowanym słodem z żurawiną i jabłkami w winie i miodzie.
Suszi ze słodu piwnego z wędzonym pstrągiem i prawdziwkami
Składniki na 4 osoby
- glony nori 3 szt
- słód piwny 50 g
- twaróg 100g
- pstrąg wędzony 1 szt/ok 250g
- cytryna 2 szt
- Prawdziwki 50 g
- Masło 50 g
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
- Sok z limonki 100 ml
- Kolendra 50 g
- Kuskus 100g
- Jogurt naturalny 250 ml
- Pieprz cytrynowy do smaku
Pstrąga wędzonego filetujemy z ości, łamiemy na drobne kawałki. Twaróg ucieramy z solą na masę, dodajemy wcześniej ugotowany słód, łączymy s rybą. Tak powstałą masę ,dodajemy wcześniej podsmażone prawdziwki na maśle .Doprawiamy pieprzem i sokiem z limonki, odstawiamy na 20 minut do lodówki. W tym czasie do kuskusu dodajemy odrobinę wywaru warzywnego aby napęczniał. Doprawiamy solą pieprzem, kolendrą i sokiem z limonki. Odstawiamy. Do jogurtu naturalnego dodajemy szczyptę pieprzu cytrynowego, soli i soku z limonki. Rozkładamy glony nori ,rozprowadzamy równomiernie masę z pstrąga i słodu piwnego, rolujemy. Kroimy na małe porcje ,podajemy z kuskusem i jogurtowym sosem. Smacznego.
Źródło: materiały prasowe