Najlepsze przepisy na dania z dyni

Pizza z cukinii, kotlety z kalafiora - szybkie i pełnowartościowe obiady bez mięsa

Coraz więcej osób poszukuje przepisów na zdrowe, pełnowartościowe obiady, które nie zawierają mięsa. Dieta roślinna zdobywa coraz większą popularność, a kreatywność w kuchni pozwala na odkrywanie nowych, smakowitych dań, które nie ustępują tradycyjnym posiłkom. W tym artykule zaprezentujemy ciekawe wege przepisy, m.in. na pizzę z cukinii oraz kotlety z kalafiora.

Pyszne wegetariańskie dania | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Sprawdź proste, szybkie i pożywne dania, które idealnie sprawdzą się jako obiad nie tylko dla wegetarian. Są pełne wartości odżywczych, a jednocześnie zachwycają smakiem i prostotą przygotowania. 

Sprawdź także: Zielony olej szczypiorkowy to pogromca przeziębień. Podbije smak każdej potrawy

Co jeść zamiast mięsa? 

Ten artykuł nie jest skierowany wyłącznie do osób, które całkowicie rezygnują z mięsa, ale także do tych, którzy pragną wprowadzić większą różnorodność do swojej diety i ograniczyć tradycyjne posiłki. Roślinne zamienniki, takie jak fasola, tofu czy tempeh oferują bogactwo smaków i wartości odżywczych. Dzisiejsza kuchnia daje nam niemal nieograniczone możliwości eksperymentowania z roślinami, co pozwala odkrywać nowe, smaczne i zdrowe dania. Warto zainspirować się tymi pomysłami i włączyć do codziennego menu więcej roślinnych potraw, które mogą być równie sycące i satysfakcjonujące jak te tradycyjne z mięsem w roli głównej. Sprawdź konkretnie, co jeść zamiast mięsa 

Szybkie i pełnowartościowe obiady bez mięsa  

Niezależnie od tego, czy jesteś wegetarianinem, czy po prostu chcesz urozmaicić swoją dietę, poniższe przepisy pomogą ci cieszyć się smacznymi wege posiłkami każdego dnia. Dzięki nim szybkie i pełnowartościowe obiady bez mięsa staną się twoją codziennością.  

Pizza z cukinii - prosty przepis 

Składniki: 

  • 500 g młodej cukinii, 
  • 3 jajka (rozmiar M), 
  • 180 g mąki,
  • 200 g pomidorków cherry, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • pół pęczka koperku, 
  • pół pęczka szczypiorku, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 100 g tartego sera, 
  • sól i pieprz do smaku. 

Sposób wykonania: 

  1. Zetrzyj cukinię na tarce o grubych oczkach, posól i odstaw na kwadrans, aby puściła wodę. 
  2. W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki. Posiekaj drobno koperek oraz szczypiorek. Przeciśnij czosnek przez praskę. 
  3. Teraz odciśnij nadmiar wody z cukinii i przełóż ją do miski. 
  4. Do miski z cukinią dodaj roztrzepane jajka, posiekaną zieleninę, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz czosnek. Wszystkie składniki wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Dopraw solą i pieprzem według uznania. 
  5. Przełóż przygotowane ciasto do formy wysmarowanej olejem.  
  6. Na wierzchu ciasta ułóż pomidorki cherry, lekko wciskając je w masę. 
  7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170-180°C przez około 30 minut. 
  8. Po tym czasie wyjmij formę z piekarnika, posyp tartym serem i wstaw z powrotem na kolejne 10 minut, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni. 
  9. Pizza z cukinii jest gotowa. Podawaj na gorąco.  

Kotlety z kalafiora  

Składniki: 

  • średni kalafior, 
  • 150 g tofu, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • pół pęczka natki pietruszki, 
  • 2 jajka, 
  • 4 łyżki mąki pełnoziarnistej,
  • 3 łyżki bułki tartej, 
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżeczka soku z cytryny.

Sposób wykonania: 

  1. Kalafior podziel na różyczki i ugotuj do miękkości. Po ugotowaniu odcedź i rozgnieć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, aby uzyskać jednolitą konsystencję. 
  2. Tofu rozkrusz w dłoniach lub zblenduj na gładką masę. Dodaj do ostudzonego kalafiora. 
  3. Przeciśnij czosnek przez praskę i dodaj do masy. Posiekaj drobno natkę pietruszki i również dodaj do miski. 
  4. Wbij jajka, wsyp mąkę oraz bułkę tartą. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż masa stanie się jednolita i będzie się łatwo formować. 
  5. Z przygotowanej masy uformuj kotlety i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C z funkcją termoobiegu przez około 25-30 minut, aż kotlety staną się złociste i chrupiące. 
  7. Kotlety z kalafiora podawaj na ciepło jako główne danie lub dodatek.  

Pulpety z fasoli  

Składniki: 

  • 400 g ugotowanej fasoli (biała lub czerwona), 
  • 100 g tofu,
  • mała cebula, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • marchewka, 
  • 1/2 pęczka natki pietruszki, 
  • 4 łyżki bułki tartej, 
  • 2 łyżki mąki owsianej, 
  • łyżka sosu sojowego, 
  • łyżeczka papryki wędzonej, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • olej do smażenia.

Sposób wykonania: 

  1. Ugotowaną fasolę przełóż do dużej miski i rozgnieć widelcem lub zblenduj na gładką masę. 
  2. Tofu rozkrusz w dłoniach lub zblenduj, a następnie dodaj do fasoli. 
  3. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Podsmaż cebulę i czosnek na odrobinie oleju do zeszklenia, a następnie dodaj marchewkę i smaż jeszcze przez kilka minut. Dodaj do masy. 
  4. Posiekaj drobno natkę pietruszki i dodaj do miski razem z bułką tartą, mąką owsianą, sosem sojowym oraz wędzoną papryką. Dopraw solą i pieprzem do smaku. 
  5. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz zwartą masę. W razie potrzeby dodaj więcej bułki tartej. 
  6. Z przygotowanej masy formuj niewielkie pulpety i smaż je na rozgrzanym oleju, obracając je co jakiś czas, aż będą złociste i chrupiące ze wszystkich stron. 
  7. Pulpety z fasoli podawaj na ciepło z ulubionym sosem lub jako dodatek do dań głównych.  

Spaghetti à la bolognese z tofu 

Składniki: 

  • 200 g tofu, 
  • 400 g makaronu spaghetti (pełnoziarnistego lub zwykłego), 
  • puszka krojonych pomidorów (400 g), 
  • średnia cebula, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • marchewka, 
  • łodyga selera naciowego, 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 
  • łyżka sosu sojowego, 
  • łyżeczka suszonego oregano, 
  • łyżeczka suszonej bazylii,
  • sól i pieprz do smaku, 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • świeża bazylia do dekoracji (opcjonalnie).

Sposób wykonania: 

  1. Zacznij od rozkruszenia tofu w dłoniach lub zblendowania go na drobne kawałki, przypominające konsystencją mielone mięso. 
  2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj posiekaną cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze przez chwilę, uważając, by się nie przypalił. 
  3. Dodaj do patelni startą marchewkę i drobno posiekany seler naciowy. Smaż, aż składniki zmiękną. 
  4. Dodaj tofu do warzyw na patelni, wlej sos sojowy i smaż, mieszając, aż tofu się lekko zrumieni. 
  5. Dodaj puszkę krojonych pomidorów oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszaj wszystko dokładnie i dodaj oregano oraz bazylię. Dopraw solą i pieprzem do smaku. 
  6. Zmniejsz ogień i gotuj sos na małym ogniu przez 15-20 minut, aby smaki się dobrze połączyły. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody lub bulionu, jeśli sos będzie zbyt gęsty. 
  7. W międzyczasie ugotuj spaghetti (al dente). Po ugotowaniu odcedź makaron, ale zostaw trochę wody z gotowania, którą możesz dodać do sosu, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. 
  8. Podawaj spaghetti polane sosem bolognese z tofu, udekorowane świeżą bazylią.  

Sojowe schabowe - prosty przepis 

Składniki: 

  • 4 plastry suchych kotletów sojowych, 
  • szklanka mąki pszennej, 
  • szklanka bułki tartej,
  • szklanka mleka roślinnego (np. sojowego, migdałowego), 
  • 2 łyżki sosu sojowego, 
  • łyżeczka papryki wędzonej, 
  • łyżeczka czosnku w proszku, 
  • łyżeczka cebuli w proszku, 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy, 
  • sól i pieprz do smaku, 
  • olej do smażenia. 

Sposób wykonania: 

  1. Umieść suche kotlety sojowe w dużej misce. Zalej je wrzącą wodą, aby całkowicie je przykryła. Dodaj szczyptę soli i, jeśli chcesz, kilka kropel sosu sojowego dla dodatkowego smaku. Odstaw na około 20-30 minut, aż kotlety staną się miękkie i nasiąkną wodą. Po namoczeniu dokładnie odcedź i odciśnij nadmiar wody. 
  2. W jednej misce wymieszaj mąkę z papryką wędzoną, czosnkiem w proszku, cebulą w proszku, kurkumą, solą i pieprzem. 
  3. W osobnej misce wymieszaj mleko roślinne z sosem sojowym. 
  4. Rozgrzej olej (duża patelnia, średni ogień). 
  5. Każdy namoczony kotlet sojowy obtocz najpierw w mące, następnie zanurz w mieszance mleka roślinnego i sosu sojowego, a na końcu obtocz w bułce tartej, dokładnie pokrywając całą powierzchnię. 
  6. Smaż kotlety na rozgrzanym oleju przez 4-5 minut z każdej strony, aż staną się złociste i chrupiące.  
  7. Po usmażeniu odsącz kotlety na papierze kuchennym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 
  8. Podawaj kotlety sojowe na gorąco z ulubionymi dodatkami, takimi jak puree ziemniaczane, sałatka czy warzywa. 

 

Źródła: smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Zobacz także:

Pij zamiast kawy i herbaty. Jakie właściwości ma kefir i co daje jego picie? »

Najlepszy zamiennik soli i kostki rosołowej. Wystarczy dodać łyżeczkę do zupy »

Wyborne naleśniki z kurczakiem z przepisu teściowej. Zdradziła mi nawet tajemny składnik »

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
Dodatki Gratin z batatów

Prosta i pyszna zapiekanka ze słodkich ziemniaków. Słodki smak batatów przeła...

Odsłon: 29

15 min
2

Przepis dnia

Dania główne Łosoś z sosem cytrynowym

Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w moje...

Odsłon: 964

15 min
16

Polecane artykuły

Informacje Pyszne ciasta z gruszkami. Wybierz dobrą odmianę, zawsze się uda

Gruszki to doskonały wybór, jeśli szukacie owoców, które wzbogacą wasze wypieki o naturalną słodycz i delikatny aromat. Niezależnie od tego, czy pl...

1
Informacje Jest chętnie kupowana, bo nie kosztuje majątku. Tymczasem jest gorsza od pangi

Potrawy rybą w roli głównej to częsty widok na polskich stołach. Z pozoru zdrowe, chociażby z uwagi na zawartość cennych dla organizmu kwasów omeg...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Krem z pieczonych ziemniaków, ragout z indyka, sernik z malinami

Ewa Wachowicz zaprasza na 519 odcinek programu kulinarnego "Ewa Gotuje". Tym razem prowadząca podzieli się z widzami wyjątkowymi przepisami na jesi...

2
Informacje Jak bezpiecznie pokroić dynię? Oto sposoby, dzięki którym unikniesz skaleczenia

Dynia to warzywo o niezwykle uniwersalnym zastosowaniu w kuchni, choć potrafi sprawić spory kłopot podczas krojenia. Twarda skórka stanowi wyzwanie...

0