Ewa_Gotuje

Połączenie pizzy i ravioli. Sprawdź, jak się robi włoskie bombery

Miłośnicy włoskiej kuchni doskonale wiedzą czym jest lazania, calzone czy pizza na cienkim cieście z dużą ilością sosu pomidorowego i pachnących ziół. Nie wszyscy jednak poznali włoskie bombery. Sycące, bogate w różne aromaty i bardzo smaczne. Jak przyrządzić bombery? Przepis nie jest taki trudny.

Czym są bombery? Włoska przekąska to wariacja na temat pizzy | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Bombery stanowią idealną przekąskę na lunch, obiad lub kolację, choć niektórzy z chęcią skosztują ich również na śniadanie. Mogą być przyrządzone na wiele sposobów, dlatego stanowią świetną potrawę zarówno dla wegetarian, jak i mięsożerców.

Sprawdź także: Masło jest twarde? Żaden problem, zastosuj trik ze słoikiem

Czym są bombery?

Bombery są wariacją na temat włoskiej pizzy - idealną alternatywą dla najbardziej znanych potraw tamtejszej kuchni, czyli calzone i ravioli. To rogale z mąki pszennej z serem mozzarella i sosem pomidorowym. Choć bombery zrobione są z tradycyjnego ciasta do pizzy, to wyglądem przypominają raczej burrito. Farsz, który trafia do środka potrawy, może zawierać różne składniki, według kulinarnych upodobań gotującego.

Jak przyrządzić bombery?

Bazą prawdziwych, włoskich bomberów są ciasto i sos. Ciasto wyglądem przypomina spód do pizzy, jednak różni się w składzie. W bomberach przygotowujemy je z mleka, a nie wody.

Składniki

Ciasto:

  • 300 g mąki (najlepiej na pizzę),
  • 10 g świeżych drożdży,
  • 3/4 szklanki letniego mleka,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Przyrządzanie bombera rozpocznij od rozkruszenia drożdży do małego naczynia. Później zalej je dwiema lub trzema łyżkami letniego mleka i dokładnie wymieszaj. Odstaw tak przygotowany zaczyn do wyrośnięcia (ok. 5-10 minut). W międzyczasie, do innej, większej miski, przesiej mąkę. Dodaj szczyptę soli i przemieszaj, aby połączyć ze sobą składniki.

Na środku mąki zrób wgłębienie i wlej tam przygotowany (i już wyrośnięty) zaczyn drożdżowy oraz resztę mleka. Pomieszaj łyżką do połączenia się składników i przez kilka minut wyrabiaj ciasto w misce. Następnie dodaj olej i połącz go dobrze z ciastem. Wyrabiaj ponownie przez co najmniej 10 minut. Na końcu uformuj ciasto w kulę, oprósz delikatnie mąką i przykryj miskę szczelnie płócienną szmatką. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na co najmniej godzinę.

W tym czasie przygotuj sos oraz nadzienie.

Składniki

Sos:

  • puszka krojonych pomidorów,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • bazylia,
  • oregano,
  • szczypta cukru,
  • pieprz i sól do smaku.

Pokrój cebulę w drobną kostkę i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Na małym ogniu smaż do zeszklenia się cebuli, po czym dodaj czosnek (przeciśnięty przez praskę). Uważaj, żeby czosnek się nie przypalił, ponieważ może stać się gorzki. Gdy cebula i czosnek będą już podsmażone, dodaj pomidory wraz z zalewą i gotuj do zgęstnienia sosu. Na końcu dopraw przyprawami do smaku (cukrem, bazylią, oregano, pieprzem i solą).

Z czym podawać bombery?

Bombery wypełnione są wytrawnym nadzieniem. Najczęściej serwuje się je z podsmażonym mięsem (również rybą) oraz dodatkiem smażonych warzyw. Włoski zawijaniec może być więc uzupełniony m.in. wędliną wieprzową, salami, kiełbasą, kurczakiem, tuńczykiem, cebulą, pieczarkami, papryką, brokułami, czosnkiem, oliwkami. W bomberze koniecznie musi znaleźć się też ser, który scali całe danie i doda niezwykłego aromatu. Najczęściej będzie to ser mozzarella, jednak warto spróbować także fety lub tartego sera żółtego. Poniżej propozycja nadzienia, które sprawdzi się na obiad lub kolację.

Składniki

Nadzienie:

  • 500 g pieczarek,
  • 250 g szynki,
  • 3 cebule,
  • czosnek,
  • 1 łyżka oleju,
  • papryka słodka (w proszku),
  • sól, pieprz,
  • ser żółty starty na dużych oczkach.

Cebulę poszatkuj (na drobną kostkę) i lekko posól. Dokładnie oczyszczone pieczarki pokrój na mniejsze kawałki (nie mogą być zbyt cienkie), a szynkę - w kostkę. Na osobnej patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę. Smaż do zeszklenia, po czym dodaj pokrojoną szynkę. Gdy cebula i szynka lekko się zarumienią, dodaj pieczarki. Smaż całość aż do odparowania wody spod grzybów. Na końcu dopraw solą, pieprzem i odrobiną słodkiej papryki w proszku (według własnych preferencji).

Jaki kształt ma bomber?

To, co odróżnia bombera od pizzy czy calzone, to nie tylko skład ciasta, ale przede wszystkim inny kształt. Ta włoska potrawa wyglądem przypomina raczej meksykańskie burrito. Poniżej wskazówki jak najłatwiej uporać się ze zwijaniem bombera.

Gdy przygotujesz sos i nadzienie, wróć do wyrośniętego ciasta (najwcześniej jednak po upływie godziny odkąd przykryłeś je ściereczką). Lekko je zagnieć, a następnie podziel na sześć równych części. Każdą z nich cienko rozwałkuj i posmaruj sosem pomidorowym (niezbyt grubo, żeby ciasto nie zmokło). Posyp tartym serem żółtym i wyłóż nadzienie przez środek uformowanego placka. Na końcu złap ciasto z dwóch stron i dokładnie je zlep, aby farsz pozostał szczelnie zamknięty w środku. Blaszkę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, po czym ułóż na niej bombery. Zapiekaj ok. 20 minut w 200-220 stopniach.

Bombery to mało znane danie kuchni włoskiej, które można przygotować na wiele okazji i jeść w różnych porach dnia. Są sycące i pełne smaku. Możliwość zmiany nadzienia powoduje, że nie powinny szybko się znudzić. Sprawdź przepisy na pyszny dodatek do bombera:

1. Sos czosnkowy

 Sos czosnkowy Zobacz przepis

Sos czosnkowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Sos tysiąca wysp

 Sos tysiąca wysp Zobacz przepis

Sos 1000 wysp / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Ketchup z cukinii

 Ketchup z cukinii Zobacz przepis

Ketchup z cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Sos tzatziki

 Sos tzatziki Zobacz przepis

Sos tzatziki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Zobacz także:

Częsty błąd podczas przyjmowania witaminy D. Nigdy nie bierz ich razem »

Sprawdź patent na twardą kapustę. Liście będą odchodzić od kiści bez trudu »

Przygotujesz z zaledwie trzech składników. Tak zdrowego deseru jeszcze nie jadłeś »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
7
60 min
14
Dania główne Kotlety mielone

Szybki , prosty i smaczny obiad , jakim są kotlety mielone . Myślę że jest to...

Odsłon: 693

30 min
10
Śniadania Parówki z wody

Zagotuj wodę włóż do niej parówki , gotujemy 5 minut i gotowe

Odsłon: 107

15 min
1
Dania główne Racuchy cebulowe

Klasyczne obiady nieco Ci się znudziły? Nie martw się! Mamy na to sposób! Nas...

Odsłon: 953

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Syp do kawy, owsianki i zdrowych deserów. Utrzymasz w ryzach poziom cukru i ciśnienie

Wyznajesz zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć”? Jeśli tak, to musisz pamiętać o tym, że na twoje zdrowie i samopoczucie, w dużej mierze wpływa to,...

1
Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1