Spis treści:
- Michał Piela schudł 30 kg. Jak to zrobił?
- Czym jest cukrzyca typu II?
- Co jeść przy cukrzycy typu II?
Michał Piela schudł 30 kg. Jak to zrobił?
Znany z serialu "Ojciec Mateusz" aktor Michał Piela przeszedł ostatnio ogromną metamorfozę. Lubiany aspirant Mietek Nocula przy wzroście 196 ważył ponad 120 kg, słuszna postura wyróżniała go spośród kolegów z planu. Choć był pogodzony ze swoim wyglądem, do zmian skłoniły go kłopoty ze zdrowiem. Aktor zauważył u siebie objawy takie jak chroniczne zmęczenie, częste drzemki i problemy z koncentracją. Okazało się, że cierpi na cukrzycę typu II. Z powodu tej choroby przeszedł na dietę, dzięki której udało mu się zrzucić 30 kg. Jak wyznał w rozmowie z serwisem "Moja cukrzyca", aby schudnąć, zmienił swoje nawyki żywieniowe:
"Zwracam uwagę na to, co jem, co piję. Unikam napojów gazowanych, zazwyczaj nie piję soków, a jeśli już, to naturalne, wyciskane. Częściej wybieram wodę, herbatę i kawę i przestałem słodzić napoje. Jem więcej warzyw i owoców, czyli to, co każdy cukrzyk powinien stosować".
Michał Piela aktywnie zangażował się w walkę z cukrzycą, bo wie, jakie spustoszenie może zrobić ta choroba w organizmie. W rodzinie aktora była to dość częsta choroba, borykali się z nią jego ojciec i wujek.
Czym jest cukrzyca typu II?
Cukrzyca typu II uznana została za chorobę cywilizacyjną, ponieważ choruje na nią ponad 3 miliony Polaków. Związana jest z nadwagą i otyłością, często również z obciążeniami genetycznymi. Cukrzyca typu II jest chorobą metaboliczną, występuje w niej zwiększony poziom glukozy we krwi. Spowodowany jest on niedoborami insuliny oraz insulinoopornością. Wymaga zmiany stylu życia i leczenia farmakologicznego oraz stałego kontrolowania poziomu cukru we krwi.
Nieleczona cukrzyca typu II może prowadzić do powikłań, takich jak choroby serca, nerek oraz problemy ze wzrokiem. W skrajnych przypadkach dojść może do wystąpienia stopy cukrzycowej zakończonej amputacją. Cukrzyca to cichy zabójca, który może rozwijać się w utajeniu nawet kilkanaście lat.
Co jeść przy cukrzycy typu II?
Dieta w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy typu II odgrywa kluczową rolę. Wyeliminowanie pewnych produktów i zastąpienie ich innymi we wczesnym stadium może pomóc uniknąć leczenia farmakologicznego. Osoby cierpiące na cukrzycę typu II powinny przede wszystkim wyeliminować z diety cukier i to pod każdą postacią. Nawet fruktoza pochodząca z owoców takich jak winogrona, banany czy mango może zaszkodzić diabetykom. Co więc wolno jeść przy cukrzycy typu II?
- warzywa, zwłaszcza surowe. Diabetyk powinien jeść ich 5 porcji dziennie;
- produkty zbożowe gruboziarniste: kasze, makarony i pieczywo razowe, brązowy ryż;
- produkty mleczne, najlepiej w formie kwaśnej, czyli kefiry, jogurty, zsiadłe mleko;
- owoce o niskim indeksie glikemicznym takie jak truskawki, jabłka, jagody, borówki, maliny;
- chude mięso, ryby, jajka oraz rośliny strączkowe, te produkty powinny zastąpić tłuste i czerwone mięso;
- potrawy surowe, gotowane lub gotowane na parze zamiast smażonych i pieczonych;
Osoby z cukrzycą typu II oprócz słodyczy powinny unikać również soli oraz alkoholu. Natomiast wskazane jest picie, zwłaszcza wody, około 1.5 litra dziennie.
Zobacz także:
Takiego masła jeszcze nie jadłeś. Sekret tkwi w jednym składniku »
Zupa ogórkowa będzie smakować wybornie. Zmień w przepisie jedną rzecz »
Polscy naukowcy dowiedli, że działa antyrakowo. Pij łyżeczkę przed posiłkiem »