Ewa_Gotuje

Polska może pochwalić się doskonałymi serami. Zobacz, jakie pyszności możesz z nich przygotować!

Polska kuchnia kryje w sobie niesamowitą różnorodność smaków, tekstur oraz wyjątkowych regionalnych produktów, wśród których na szczególną uwagę zasługują… sery! Zbliżający się Dzień Miłośników Sera to doskonała okazja, aby docenić te niepozorne wyroby i odkryć, jak mogą wzbogacić nasze potrawy. Paweł Suchenek, szef kuchni restauracji Nova Wola, serwującej dania kuchni polskiej w Warszawie, zdradza przepisy na rodzime, zimowe dania z wykorzystaniem lokalnych serów.

Fot. 123RF/Picsel

Ser, podobnie jak pieczywo, jest nieodłącznym elementem na naszych stołach, ale jego prawdziwa wartość często pozostaje nieodkryta. Polskie sery, zwłaszcza te produkowane w sposób tradycyjny i rzemieślniczy, odzwierciedlają bogactwo regionalnych smaków i kulturowe dziedzictwo Polski. A to dlatego, że tradycyjne metody wytwarzania serów przekazywane były z pokolenia na pokolenie, a każdy region kraju rozwijał swoje unikalne receptury i techniki serowarskie. To produkt unikalny zarówno pod względem smaku, jak i wyrobu, gdzie każda partia tworzona z dala od przemysłowej rutyny, jest nieco inna.

– Mamy naprawdę wiele do zaoferowania w kategorii serów – od delikatnej goudy i długodojrzewającego bursztynu, po intensywne sery pleśniowe. I choć wiele z nich nie jest jeszcze powszechnie dostępnych w każdym sklepie, to polskie sery zagrodowe, tworzone w serowarniach rozsianych po całej Polsce, brylują na światowych konkursach, takich jak World Cheese Awards, gdzie doceniane są nie tylko za smak, ale i naturalność. Wspaniale komponują się z wieloma potrawami, wzbogacając ich smak. Warto je poznawać, próbować i na własnej skórze sprawdzić, jakie pyszności można z nich przygotować, do czego jak najbardziej zachęcam! – przekonuje Paweł Suchenek, szef kuchni restauracji Nova Wola i autor książki z przepisami kuchni polskiej „Smaki Domu. Polskie przepisy na cztery pory roku”.

Pierogi z bakłażanem i kozim serem 

Składniki na ciasto: 

  • 2 ½ szklanki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • ¾ szklanki ciepłej wody,
  • łyżka oleju roślinnego,
  • szczypta soli.

     Nadzienie: 

    • 1 bakłażan (pokrojony w kostkę),
    •  200 g koziego sera (pokrojonego w kostkę),
    •  1 drobno pokrojona cebula,
    •  2 drobno posiekane ząbki czosnku,
    •  2 łyżki oleju roślinnego,
    •  do smaku: sól i pieprz,
    •  opcjonalnie: posiekane świeże zioła (tymianek, bazylia).

     Sos:

    •  ½ szklanki jogurtu naturalnego,
    •  2 łyżki świeżo posiekanej mięty,
    •  do smaku: sól i pieprz.

     Sposób przygotowania:

     Żeby przygotować ciasto na pierogi, w dużej misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj jajko, ciepłą wodę i olej roślinny. Składniki wyrabiaj, aż masa stanie się jednolita i elastyczna. Następnie przykryj ciasto ściereczką i odstaw na ok. 30 minut. 

    Przygotuj nadzienie. Na patelni rozgrzej olej. Smaż cebulę i czosnek, aż będą miękkie i nabiorą lekko złocistego koloru. Dodaj pokrojonego bakłażana i smaż do miękkości. Na patelnię dołóż koziego sera i mieszaj, dopóki się nie rozpuści. Nadzienie odstaw do wystygnięcia. W tym czasie rozwałkuj ciasto, a następnie za pomocą szklanki (lub foremki do pierogów) wytnij z niego kółka. Każdy krążek napełnij łyżką nadzienia, złóż na pół, formując półksiężyce i dokładnie sklej brzegi. Pierogi wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj do wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pierogi podsmaż na patelni z odrobiną masła, aż się zarumienią. Wymieszaj jogurt z posiekaną miętą, dopraw solą oraz pieprzem. Gorące, podsmażone pierogi polej miętowym sosem jogurtowym.

     Kluski leniwe z szafirem 

    Składniki na ciasto:

    •  500 g twarogu (sera białego),
    •  1 jajko,
    •  2 szklanki mąki pszennej,
    •  łyżeczka soli.

     Do podania:

    •  2 łyżki masła,
    •  2 łyżki cukru,
    •  ser szafir (starty),
    •  opcjonalnie: cynamon.

    Sposób przygotowania:

     W misce połącz twaróg, jajko, mąkę i sól. Wyrabiaj składniki, aż ciasto będzie jednolite. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodaj odrobinę więcej mąki.

     Na posypanym mąką blacie (lub stolnicy) uformuj z ciasta podłużne wałki o grubości ok. 2 cm. Kolejno odcinaj kawałki o długości ok. 2 cm. Leniwe wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj, aż wypłyną na powierzchnię. Odcedź. W rondelku rozpuść masło, dodaj cukier i mieszaj do jego rozpuszczenia. Leniwe podawaj z masłem i startym serem szafir.

     Sałatka z pieczonym burakiem i serem pijana koza 

    Składniki:

    • 150 g sera pijana koza (pokrojonego w kostkę),
    •  100 g rukoli,
    •  ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich,
    •  2 łyżki octu balsamicznego,
    •  3 łyżki oliwy z oliwek,
    •  1 łyżka miodu,
    •  do smaku: sól i pieprz,
    •  opcjonalnie: ¼ szklanki kiełków rzodkiewki, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki.

     Na pieczone buraki:

    •  3 duże buraki (obrane i pokrojone w kostkę),
    •  2 łyżki oliwy z oliwek,
    •  1 łyżka miodu,
    •  do smaku: sól i pieprz.

     Sposób przygotowania: 

    Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W misce wymieszaj pokrojone buraki z oliwą z oliwek, miodem, solą i pieprzem. Buraki rozłóż na blaszce, a następnie piecz przez ok. 25-30 minut do momentu, aż staną się miękkie i lekko zarumienione. W dużej misce połącz ze sobą buraki, ser, rukolę, orzechy włoskie i kiełki rzodkiewki. W małej miseczce wymieszaj ocet balsamiczny, oliwę z oliwek, miód i dopraw solą oraz pieprzem.

    Polej sałatkę przygotowanym sosem i delikatnie wymieszaj. Posyp posiekaną natką pietruszki. Danie podawaj na zimno lub lekko schłodzone.

    Polskie sery, choć na pierwszy rzut oka niepozorne, to lokalny specjał, który dodaje daniom niepowtarzalnego charakteru. Można je znaleźć, odwiedzając lokalne targi, poszukując w małych sklepach z delikatesami, a także kupując online. A warto po nie sięgnąć choć raz, ponieważ ich oryginalny smak i wyjątkowość są nie do zastąpienia!

    Źródło: materiały prasowe

    Komentarze

    Ostatnio komentowane przepisy

    15 min
    7
    Desery Ciasto bez pieczenia

    Ciasto bez pieczenia przygotowane na 1 maja. Ciasto na spodzie z podłużnych b...

    Odsłon: 653

    60 min
    11
    30 min
    14

    Polecane artykuły

    Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

    To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

    1
    Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

    Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

    1
    Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

    Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

    5
    Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

    Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

    3