Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu słoika z ogórkami kiszonymi, zauważyłeś na nich biały nalot. Sprawdź, co oznacza oraz, czy takie ogórki nadają się do spożycia.

Czy można zjeść ogórki z białym nalotem? | Fot.123RF/Picsel

Jedzenie ogórków kiszonych to prosty sposób na to, aby zadbać o swoją odporność, są także bombą witaminową, zawierają witaminę A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Nie brakuje w nich również minerałów, wapnia, potasu, magnezu i fosforu.

Mają działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Kiszonki nazywane są naturalnymi probiotykami, ponieważ wspierają mikroflorę jelitową. Pomagają regulować ciśnienie krwi oraz obniżają poziom "złego cholesterolu we krwi. Niewiele osób wie o tym, że pozytywnie wpływają również na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci.

Ogórki kiszone to bardzo zdrowy produkt, czasem jednak pojawić się może na nich biały nalot. Wówczas nasuwa się pytanie, czy są one bezpieczne do spożycia. Podpowiemy ci, co zrobić w takiej sytuacji, wyrzucić je, czy zjeść. 

Skąd się bierze biały nalot na ogórkach kiszonych?

Czy można jeść ogórki kiszone, które mają biały nalot? Tak, bez obawy możesz zjeść je wraz z kanapką, dodać do sałatki, czy zrobić z nich zupę ogórkową. Ogórki kiszone powstają w procesie fermentacji mlekowej. Przez co często w słoiku zaobserwować możemy charakterystyczny biały nalot.

To właśnie bakterie kwasu mlekowego, które mają właściwości probiotyczne. Doskonale wzmacniają odporność, a także doskonale wpływają na trawienie oraz pracę jelit. Co więcej, ogórki po otwarciu mogą lekko "musować", jest to jednak zupełnie normalnie i bez obawy możesz je zjeść.

Warto jednak przyjrzeć się ogórkom, które straciły swoją jędrność, a po odkręceniu słoika unosi się z niego nieprzyjemny zapach. Co więcej, jeśli do tego pojawił się biały "puszek" z czarnymi plamkami, to wówczas mamy do czynienia z pleśnią. A takie ogórki należy niestety, jak najszybciej wyrzucić.

1. Ogórki kiszone Magdy Gessler

 Ogórki kiszone Magdy Gessler Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Ogórki kiszone w kamionce

 Ogórki kiszone w kamionce Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Ogórki kiszone po staropolsku

 Ogórki kiszone po staropolsku Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Przepis na ogórki kiszone z 1895 roku

 Przepis na ogórki kiszone z 1895 roku Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Chrupiące ogórki kiszone

 Chrupiące ogórki kiszone Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kiszone po diabelsku

 Kiszone po diabelsku Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Ogórki kiszone z Hajnówki

 Ogórki kiszone z Hajnówki Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Kiszone babci

 Kiszone babci Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: smaker.pl

Autor: Anna Hutek

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

To najlepsze jedzenie na upały. Chłodzą i szybko nawadniają »

Siemię lniane może zaszkodzić. Chcesz wprowadzić do diety, to tylko w ten sposób »

To prawdziwa uczta dla miłośnika polskiej kuchni. Przepis na kotlety sarmackie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
2
Dania główne Danie z bobu i młodych ziemniaków

Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...

Odsłon: 99

30 min
5
30 min
3
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 123

15 min
5
Ciasta Brzoskwiniowa nuta

Delikatne, subtelne ciasto , pięknie wygląda i super smakuje.

Odsłon: 132

60 min
7
Śniadania Nadzienie serowe do naleśników- 2 składniki

Tylko twaróg i kremowy jogurt smakowy, u mnie kokosowo, migdałowy. Tak wykorz...

Odsłon: 135

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

25
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

326