Najlepsze przepisy na ogórki

Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu słoika z ogórkami kiszonymi, zauważyłeś na nich biały nalot. Sprawdź, co oznacza oraz, czy takie ogórki nadają się do spożycia.

Czy można zjeść ogórki z białym nalotem? | Fot.123RF/Picsel

Jedzenie ogórków kiszonych to prosty sposób na to, aby zadbać o swoją odporność, są także bombą witaminową, zawierają witaminę A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Nie brakuje w nich również minerałów, wapnia, potasu, magnezu i fosforu.

Mają działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Kiszonki nazywane są naturalnymi probiotykami, ponieważ wspierają mikroflorę jelitową. Pomagają regulować ciśnienie krwi oraz obniżają poziom "złego cholesterolu we krwi. Niewiele osób wie o tym, że pozytywnie wpływają również na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci.

Ogórki kiszone to bardzo zdrowy produkt, czasem jednak pojawić się może na nich biały nalot. Wówczas nasuwa się pytanie, czy są one bezpieczne do spożycia. Podpowiemy ci, co zrobić w takiej sytuacji, wyrzucić je, czy zjeść. 

Skąd się bierze biały nalot na ogórkach kiszonych?

Czy można jeść ogórki kiszone, które mają biały nalot? Tak, bez obawy możesz zjeść je wraz z kanapką, dodać do sałatki, czy zrobić z nich zupę ogórkową. Ogórki kiszone powstają w procesie fermentacji mlekowej. Przez co często w słoiku zaobserwować możemy charakterystyczny biały nalot.

To właśnie bakterie kwasu mlekowego, które mają właściwości probiotyczne. Doskonale wzmacniają odporność, a także doskonale wpływają na trawienie oraz pracę jelit. Co więcej, ogórki po otwarciu mogą lekko "musować", jest to jednak zupełnie normalnie i bez obawy możesz je zjeść.

Warto jednak przyjrzeć się ogórkom, które straciły swoją jędrność, a po odkręceniu słoika unosi się z niego nieprzyjemny zapach. Co więcej, jeśli do tego pojawił się biały "puszek" z czarnymi plamkami, to wówczas mamy do czynienia z pleśnią. A takie ogórki należy niestety, jak najszybciej wyrzucić.

1. Ogórki kiszone Magdy Gessler

 Ogórki kiszone Magdy Gessler Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Ogórki kiszone w kamionce

 Ogórki kiszone w kamionce Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Ogórki kiszone po staropolsku

 Ogórki kiszone po staropolsku Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Przepis na ogórki kiszone z 1895 roku

 Przepis na ogórki kiszone z 1895 roku Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Chrupiące ogórki kiszone

 Chrupiące ogórki kiszone Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Kiszone po diabelsku

 Kiszone po diabelsku Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Ogórki kiszone z Hajnówki

 Ogórki kiszone z Hajnówki Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Kiszone babci

 Kiszone babci Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: smaker.pl

Autor: Anna Hutek

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

To najlepsze jedzenie na upały. Chłodzą i szybko nawadniają »

Siemię lniane może zaszkodzić. Chcesz wprowadzić do diety, to tylko w ten sposób »

To prawdziwa uczta dla miłośnika polskiej kuchni. Przepis na kotlety sarmackie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki sałatka brokułowa z jajkiem

Łatwa,szybka sałatka z gotowanego brokuła i jajek na twardo, w sam raz na let...

Odsłon: 172

30 min
4
Dania główne Bigos z cukinii z boczkiem

Sezon na cukinię w pełni, więc pora na smaczny, lekki bigos z cukinii. U mnie...

Odsłon: 8958

30 min
12
Desery Wiśniowy lodowiec

Ciasto/deser bez pieczenia. Z wykorzystaniem wiśni/pulpy wiśniowej, która z...

Odsłon: 416

30 min
13
Dodatki Groszek cukrowy

Nie lubię oleistych dań, więc podaję prosty sposób na groszek cukrowy bez sma...

Odsłon: 71

15 min
2
30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Obiady do słoika na wyjazd. Co zabrać na wakacje pod namiotem, biwak lub wycieczkę?

Ze względu na inflację i wzrost cen, coraz więcej Polaków odwołuje wakacje lub szuka niskobudżetowych rozwiązań. Jednym ze sposobów na zaoszczędzen...

24
Informacje Straszyły w PRL-u, a dziś są popularne. Kanapka z metką czy mortadelą?

Mięsne wyroby w PRL-u pozostawiały wiele do życzenia. Jednocześnie były rzadko dostępne, więc gdy już się pojawiały, każdy ich próbował. Czy pamięt...

9
Informacje Prawie bez kalorii, samo zdrowie. Domowe dżemy z zamiennikiem cukru

Alternatywy dla tradycyjnych, przesyconych przetworów stają się coraz bardziej popularne. Jedną z nich jest ksylitol - naturalny słodzik o niskiej...

12
Informacje Sanepid ostrzega: nie jedz tego mięsa. Wykryto w nim bakterie salmonelli i coli

Niebezpieczne bakterie znalazły się w partii tatara wołowego. Uruchomiono procedury usunięcia rzeczonych towarów ze sklepów. Główny Inspektorat Sa...

2