Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przetwory
  • Chrupiące ogórki kiszone przepis
  • Przetwory
  • Przepis na

Chrupiące ogórki kiszone przepis

30.07.2025 Odsłon: 15305
5.0 (20 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Czas gotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
5-6 osób
5-6 os.
smaker
smaker

W tym przepisie znajdziesz idealne składniki oraz przygotowanie krok po kroku chrupiących ogórków kiszonych. Dzięki temu będziesz jeszcze chętniej po nie sięgać podczas robienia kanapek, sałatek z ziemniakami czy też jako samodzielną przekąskę na zimno. Ogórki kiszone z tego przepisu dobrze komponują się z wieloma daniami, np. pieczenią rzymską, golonką czy schabowym. Przygotowane w słoikach możesz przechowywać w spiżarni albo w domu, w najchłodniejszym miejscu. Zachowasz ich świeżość i chrupkość na wiele miesięcy. 

Chrupiące ogórki kiszone - przepis na sukces

Żadne ogórki kiszone ze sklepu nie będą tak chrupiące, słone i aromatyczne, jak z tego przepisu. Ich wyjątkowy smak to zasługa nie tylko doboru odpowiednich ogórków, ale również dodatków i ich proporcji. Przygotuj 6 słoików po 500 ml, wyparzonych, czystych i suchych. Wybierz dobrej jakości ogórki gruntowe, najlepiej małe i jędrne. Duże okazy mogą być zdradliwe. Po ukiszeniu często okazuje się, że w środku są puste. Małe ogórki są bardziej zwarte, szybciej się kiszą i lepiej zachowują chrupkość – są idealne do słoików półlitrowych i litrowych. 

Do zrobienia chrupiących ogórków kiszonych przyda ci się duży korzeń chrzanu, dwie główki czosnku, pęczek kopru (najlepiej z baldachami, które są dostępne w sezonie na każdym lokalnym targu), a do tego liście chrzanu, wiśni i porzeczki.  

Zalewa do ogórków jest bardzo prosta do zapamiętania. Na każdy litr wody proponujemy 2 płaskie łyżki soli kamiennej. 

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Co zrobić, aby zrobić chrupiące ogórki kiszone? 

Dodatek liści chrzanu to jeden z najstarszych i najskuteczniejszych sposobów na zapewnienie ogórkom idealnej twardości. Zawierają naturalne garbniki, które mają charakterystyczny lekko gorzki smak niewyczuwalny w przetworach, ale jednocześnie opóźniają rozkład pektyn w warzywach. To sprawia, że ogórki stają się chrupkie i sprężyste. Liście wiśni i czarnej porzeczki również zawierają garbniki i dodatkowo wzbogacają smak ogórków, nadając im delikatnie owocowy, głęboki aromat, który znakomicie współgra z czosnkiem i koprem. 

Aby zrobić chrupiące ogórki kiszone, warto pamiętać o kolejnej złotej zasadzie. Woda z solą powinna zostać podgrzana do momentu całkowitego rozpuszczenia soli - nie trzeba jej gotować. Następnie trzeba ją ostudzić do temperatury letniej, która jest bezpieczna dla ogórków i nie zaburza naturalnego procesu fermentacji.  

Jakich błędów unikać podczas kiszenia ogórków?

Jeśli zależy ci na tym, aby ogórki kiszone były chrupiące, jędrne, odpowiednio kwaśne i słone, zwróć uwagę na najczęściej wykonywane błędy. To one wpływają na smak i strukturę przetworów: 

  • Zalewanie wrzątkiem - wysoka temperatura może sprawić, że ogórki zmiękną już na starcie i nie odzyskają swojej jędrności. Woda z solą powinna być letnia. 
  • Zwiędłe ogórki - zbyt długo leżące warzywa nie są odpowiednie do kiszenia. Unikaj okazów z mocno żółtawymi kolorami, pustymi końcówkami czy zwiędniętymi ogonkami. 
  • Zbyt luźne ułożenie ogórków w słoiku - przestrzeń między nimi nie powinna być duża. W przeciwnym razie uniosą się do góry, co zwiększy ryzyko rozwoju pleśni. 
  • Nieodpowiednia temperatura kiszenia - zbyt ciepłe pomieszczenie (powyżej 25°C) może sprawić, że ogórki zaczną się psuć, zamiast kisić. Zbyt zimne - spowolni fermentację. Najlepsza temperatura do kiszenia to 18-22°C przez pierwsze 3-4 dni. 

Jak przechowywać chrupiące ogórki kiszone, aby były dobre przez całą zimę? 

Prawidłowe przechowywanie ogórków kiszonych to klucz do tego, by cieszyć się ich smakiem nie tylko jesienią, ale nawet w środku zimy. Najlepszym miejscem do przechowywania ogórków kiszonych są chłodne, ciemne i suche pomieszczenia, takie jak piwnica, spiżarnia lub dolna szafka w kuchni. Optymalna temperatura to od 4 do 12°C. Zbyt wysoka temperatura może przyspieszyć fermentację i sprawić, że ogórki staną się zbyt kwaśne lub się rozpadną. 

Przechowuj słoiki z dala od źródeł światła, np. zbyt dużego nasłonecznienia na parapecie. Pamiętaj też, że ogórki kiszone nie wymagają pasteryzacji. 

Przepis w Waszym wykonaniu (0)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Ciasto Izaura

Desery Ciasto Izaura

Bardzo stary przepis, ale ciasto wciąż na czasie :) Można je znaleźć pod kilk...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 40521

do 60 min 60 min
48
PaniMkuchniasmakowita
PaniMkuchniasmakowita
Dania główne

Karkówka w czerwonej kapuście

Dania główne Karkówka w czerwonej kapuście

Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Owoce
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 10194

do 30 min 30 min
14
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Filet drobiowy w porach

Dania główne Filet drobiowy w porach

Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.

  • Wielkanoc
  • Grill
  • Warzywa
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy

Odsłon: 9244

> 60 min >60 min
14
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Lucynka

Ciasta Ciasto Lucynka

Wszyscy miłośnicy sezonowych owoców będą zachwyceni tym ciastem. Wbrew pozoro...

  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 28508

do 60 min 60 min
44
Anika1
Anika1
Ciasta

Muffinki ze śliwkami

Ciasta Muffinki ze śliwkami

Dziś proponuję przepis na pyszne, mięciutkie i pełne soczystych śliwek muffin...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 2763

do 30 min 30 min
5
smaker
smaker
Dania główne

Ziemniaki biedaka - patatas a lo pobre

Dania główne Ziemniaki biedaka - patatas a lo pobre

Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Przyprawy

Odsłon: 6599

do 30 min 30 min
4
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Agusiowesmakolyki
Agusiowesmakolyki
Desery

Ciasto Izaura

Desery Ciasto Izaura

Bardzo stary przepis, ale ciasto wciąż na czasie :) Można je znaleźć pod kilk...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dżemy

Odsłon: 40521

do 60 min 60 min
48
PaniMkuchniasmakowita
PaniMkuchniasmakowita
Dania główne

Karkówka w czerwonej kapuście

Dania główne Karkówka w czerwonej kapuście

Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Owoce
  • Mięso
  • Przyprawy

Odsłon: 10194

do 30 min 30 min
14
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Filet drobiowy w porach

Dania główne Filet drobiowy w porach

Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.

  • Wielkanoc
  • Grill
  • Warzywa
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy

Odsłon: 9244

> 60 min >60 min
14
smaker
smaker
Ciasta

Ciasto Lucynka

Ciasta Ciasto Lucynka

Wszyscy miłośnicy sezonowych owoców będą zachwyceni tym ciastem. Wbrew pozoro...

  • Polska
  • Owoce
  • Jagody
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 28508

do 60 min 60 min
44
Anika1
Anika1
Ciasta

Muffinki ze śliwkami

Ciasta Muffinki ze śliwkami

Dziś proponuję przepis na pyszne, mięciutkie i pełne soczystych śliwek muffin...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ciasta

Odsłon: 2763

do 30 min 30 min
5
smaker
smaker
Dania główne

Ziemniaki biedaka - patatas a lo pobre

Dania główne Ziemniaki biedaka - patatas a lo pobre

Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...

  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Przyprawy

Odsłon: 6599

do 30 min 30 min
4
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przetwory
Smaker
Chrupiące ogórki kiszone przepis
Autor:
smaker
> 60 min
5-6 osób

Składniki

Przetwory:
  • 3 kg ogórków gruntowych,
  • korzeń chrzanu,
  • 2 główki czosnku,
  • pęczek kopru z baldachami,
  • liście chrzanu,
  • liście wiśni,
  • liście porzeczki.
Zalewa:
  • 6 łyżek soli kamiennej,
  • 3 litry wody.
Sposób przygotowania:
1

Z 3 kg ogórków powinniśmy otrzymać około 6 litrowych słoików. Do przetworów najlepiej wybrać ogórki gruntowe średniej wielkości. Duże ogórki po ukiszeniu mogą się okazać puste w środku.

2

Zaczynamy od namoczenia i wymycia ogórków oraz słoików i nakrętek.

3

Do każdego słoika wkładamy ciasno ogórki. Dodajemy po gałązce kopru, kawałku obranego chrzanu, 2 ząbkach czosnku. Na górę wykładamy po liściu chrzanu, porzeczki i wiśni.

4

Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy sól do przetworów. Zalewę podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia soli. Następnie zalewę odstawiamy do przestudzenia.

5

Letnią zalewą zalewamy ogórki. Słoiki szczelnie zakręcamy i obracamy do góry dnem. Po kilku godzinach gotowe słoiki znosimy do spiżarni. Ogórki kiszone będą gotowe do jedzenia po około miesiącu.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki