Potrawka z kurczaka - sprawdzony pomysł na szybki obiad dla rodziny

Szukasz pomysłu na szybki obiad? Z poprzednich dań został ci ugotowany albo upieczony kurczak? Koniecznie zrób prostą w przygotowaniu potrawkę - to idealny pomysł na posiłek (nie tylko obiad), który pozwoli nie marnować żywności.

Fot. 123RF/Picsel

Czasem w kuchni brakuje pomysłu lub sił, aby przygotować skomplikowane danie. Większość z nas w codziennej kuchni stawia na proste przepisy. Podpowiadamy, w jaki sposób ugotować pyszne danie z drobiem, które zasmakuje całej rodzinie.

Potrawka z kurczaka - prawdziwy zero waste

Na pewno słyszałeś o trendzie "less waste" i "zero waste". Propaguje zużywanie produktów (nie tylko spożywczych) do końca. Chodzi o to, aby nic nie wyrzucać ("zero waste"), albo mało ("less waste"). Jeżeli z poprzednich posiłków zostało ci trochę ugotowanego lub upieczonego kurczaka, to możesz przyłączyć się do ww. trendów. Potrawka z kurczaka to idealny pomysł na obiad w duchu eko. Nie masz pojęcia jak się za to zabrać? Już ci wszystko dokładnie tłumaczymy.

Jak wykorzystać kurczaka z rosołu?

Tego typu danie to idealny pomysł na wykorzystanie kurczaka z rosołu. To często produkt uboczny tej ukochanej przez Polaków, niedzielnej zupy. Wiele osób wykorzystuje go do pasztetu, do farszu pierogowego, albo właśnie do potrawki. Wystarczy pokroić kurczaka, dodać do niego warzywa (np. marchewkę z groszkiem) i poddusić chwilę z ulubionymi przyprawami na patelni. Takie proste, a jakie pyszne!

Potrawka z kurczaka z ryżem

Z czym podawać potrawkę z kurczaka? To często zadawane pytanie. Taka potrawa doskonale smakuje z ryżem. Wystarczy położyć go obok na talerzu albo wymieszać z całością. Z racji tego, że ryż gotuje się szybko (podobnie jak potrawkę), to przygotowanie całego obiadu trwa bardzo krótko. Najprawdopodobniej takie danie będzie smakować wszystkim - dorosłym i dzieciom. Potrawka z kurczaka z ryżem to w wielu domach poniedziałkowy obiad, a wszystko dlatego, że to właśnie z niedzieli zostaje ugotowane mięso. A co jeśli nie ryż? Oczywiście sprawdzą się klasyczne ziemniaki, np. w formie klasycznego purée czy po prostu z wody. My uwielbiamy pieczone ziemniaczki z piekarnika. Również tutaj sprawdzą się wyśmienicie. Sporo osób zajada się potrawką z kurczaka z kaszą. Tutaj można spróbować z każdym jej typem - gryczaną, jęczmienną czy perlistą. Ciekawym dodatkiem może okazać się również bardzo modna w ostatnich latach kasza jaglana.

Węglowodanowy dodatek to coś, bez czego większość osób nie jest w stanie wyobrazić sobie obiadu. Trudno też byłoby pomijać warzywa. Co prawda mamy je już dodane do potrawki, ale my polecamy umieścić ich na talerzu jeszcze więcej. Wszyscy uwielbiają klasyczne surówki. Buraczki, surówka z marchewki i jabłka, a może z kiszonej kapusty? Na wieść o każdej z nich ślinka cieknie! Potrawka z kurczaka z warzywami będzie pełnowartościowym daniem!

Potrawka z kurczaka - przepis dla początkujących

Dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem? Albo po prostu nigdy nie robiłeś potrawki z kurczaka? Wszyscy mówią ci jakie to proste, ale ty nie wiesz, jak się za to zabrać. Mamy dla ciebie bardzo prosty przepis. Zacznij od niego, a potem przygotowanie każdej potrawki z kurczaka nie będzie ci straszne!

Składniki:

  • ok. 2 szklanek ugotowanego mięsa z kurczaka (np. z rosołu),
  • 2 średnie ugotowane marchewki (także mogą pochodzić z rosołu),
  • 1 szklanka rosołu/bulionu/wywaru warzywnego (w ostateczności można wziąć te z kostki),
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • świeży koperek lub natka pietruszki
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu, np. basmati.

 

Wykonanie:

Mięso z kurczaka kroimy na drobne kawałki, a marchewkę na plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i dorzucamy mąkę. Szybko mieszamy, aby całość połączyła się w jednolitą masę (pilnujemy, aby nie powstały grudki!). Wlewamy rosół i znowu bardzo energicznie mieszamy. Czekamy, aż całość dojdzie do wrzenia. Zmniejszamy mocno ogień i dodajemy mięso. Dusimy kilka minut, a potem dodajemy marchewkę. Dusimy jeszcze minutę. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą wedle uznania. Gotowe danie posypujemy świeżą zieleniną i podajemy z ugotowanym ryżem. Można położyć go obok albo po prostu polać nim potrawkę.

Jak widzisz - przygotowanie podstawowej wersji tego pysznego dania jest banalne. Nie wiesz co jutro przygotować na obiad? To świetna okazja, aby powstała twoja pierwsza potrawka z kurczaka. Przepis możesz oczywiście modyfikować. Potrawka z kurczaka z warzywami to na pewno dobry kierunek. Dodaj więcej jarzyn i zrób surówkę. Będzie nie tylko pysznie, ale i zdrowo.

Sprawdź także: Potrawka z kurczaka z kurkumą

Potrawka z piersią z kurczaka - przepis idealny

Często w kuchni zostaje nam pierś z kurczaka, np. ugotowana albo upieczona. To również doskonała baza do przepysznej potrawki, w której zakochają się wszyscy domownicy! Możesz również zrobić taką potrawkę od zera. Po prostu ugotuj pierś z kurczaka. Najlepiej zrób to od razu z warzywami. Poniżej przedstawiamy przepis na taki typ potrawki. Co prawda zajmuje trochę więcej czasu niż ta z (prawie) gotowych składników, ale finalnie taki obiad również zrobisz błyskawicznie i bez żadnych komplikacji!

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • ok. 400 ml wody,
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 1 mała pietruszka
  • ćwiartka selera,
  • biała część pora,
  • 1 łyżeczka curry
  • ulubione zioła (np. prowansalskie, majeranek, rozmaryn itd.),
  • sól, pieprz.

 

Wykonanie:

Kurczaka (jeśli jest już ugotowany) kroimy na małe kawałki. Warzywa również. Najlepiej, by marchewka miała formę plastrów, pietruszka i seler - słupków, a cebule - drobnej kostki. Do garnka wlewamy wodę, solimy ją i dodajemy warzywa oraz mięso. Całość gotujemy (co jakiś czas mieszając) przez około 25 minut. Mięso musi się ugotować. Dodajemy teraz przyprawy i mieszamy. Jeżeli sos jest za rzadki, to dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej. Wiele osób preferuje też do tego typu dań dodanie śmietany, np. 12-procentowej. To świetny pomysł i koniecznie musisz go wypróbować! Potrawka z piersią z kurczaka to bardzo zdrowe danie zaliczane do kategorii fit. Nie ma w nim bowiem tłuszczu, więc jeżeli jesteś na diecie odchudzającej, możesz spokojnie umieścić taką potrawę w swoim menu.

Zobacz przepis na pyszne kaszotto z kurczakiem i bobem:

Potrawka z kurczaka - przepis meksykański

Warto pokusić się o przygotowanie też bardziej oryginalnej potrawki z kurczaka. W sieci znajdziemy masę przepisów w różnym stylu. Co powiesz na potrawkę w stylu meksykańskim? Na pewno takim obiadem bardzo pozytywnie zaskoczysz swoją rodzinę.

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 1 puszka fasoli czerwonej,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 2 papryki czerwone,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka soli,
  • pieprz do smaku wedle uznania.

 

Wykonanie:

Mięso kroimy i smażymy na oleju z pieprzem i solą. Dodajemy pokrojoną drobno paprykę i pomidory z puszki. Wszystko dusimy parę minut, a następnie dorzucamy fasolę i kukurydzę (wcześniej odsączamy je z zalewy). Dodajemy koncentrat i wszystko dusimy. Podajemy oczywiście ryżem. Pychota!

Sprawdź także: Przepis na potrawkę z kurczaka po chińsku

Więcej przepisów na potrawkę z kurczaka znajdziesz poniżej:

1. Potrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka

Fot. Antria na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Potrawka z kurczaka pod "pierzynką"

Potrawka z kurczaka pod

Fot. Granita na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Potrawka z kurczaka w pomidorach

Potrawka z kurczaka w pomidorach

Fot. GREGORHSPEED na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Potrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka

Fot. ElMar na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Potrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka

Fot. kuchmariola63 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Pudding pistacjowy z truskawkami

Desery z truskawkami dają wiele możliwości na oryginalne połączenia smaków. D...

Odsłon: 109

60 min
1
Desery Mus truskawkowy z galaretką i bitą śmietaną

Deser truskawkowy w formie musu truskawkowego zmieszanego z galaretką i zwień...

Odsłon: 182

30 min
3
Desery Kefirowe desery

Na niedzielne popołudnie postanowiłam przygotować jakiś deser. Prosty, niesk...

Odsłon: 104

30 min
2
Dodatki Mini beziki

Mini beziki to świetny pomysł, gdy zostaną nam nadprogramowe białka. Łatwo je...

Odsłon: 29

>60 min
0
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Dania główne Kolorowe szaszłyki z dziczyzną na surówce z jarmużu

Uwielbiam lekko słodki i orzechowy smak dziczyzny, który idealnie komponuje s...

Odsłon: 60

15 min
2

Polecane artykuły

Ewa gotuje 454. odcinek programu Ewa Gotuje

W ostatnim odcinku sezonu programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieliła się z widzami przepisem na zielony barszcz ukraiński, kremowe risotto z kurc...

3
Ewa gotuje Sezonowa kuchnia u Ewy Wachowicz

W sobotnim odcinku sezonu Ewa Wachowicz podzieliła się z widzami przepisem na fantastyczny barszcz pełen różnej zieleniny. Dodatkowo pokazała, jak...

2
Wideo Szparagi w cytrynowym sosie z truskawkami

Białe szparagi w cytrynowym sosie z truskawkami to wspaniała przekąska, którą zajadać możesz tak naprawdę tylko wiosną. Wtedy kupisz niemrożone, a...

0
Wideo Koktajl z natką pietruszki. Prawdziwa skarbnica witamin

Natka pietruszki to jedna z ulubionych nowalijek Polaków. Pasuje jako dodatek praktycznie do wszystkiego, a jej właściwości są naprawdę cenne. To j...

0