Najlepsze przepisy na ogórki

Poznaj domowe sposoby na zgagę

Zgaga to dobrze wszystkim znane uczucie pieczenia za mostkiem. Zwykle ten nieprzyjemny objaw dopada nas po obfitym, tłustym posiłku. Jak mu zapobiegać? Co zrobić, kiedy się już pojawi?

Jak bronić się przed nieprzyjemnym pieczeniem? Fot. 123RF/Picsel

Zgaga może u każdego przebiegać nieco inaczej. Warto zwracać uwagę, po jakich produktach mamy nieprzyjemne objawy, aby móc ich w przyszłości unikać lub ograniczać ich ilość w diecie.

1. Zgaga może być objawem zwykłego przejedzenia. Najlepszym sposobem na nią jest jedzenie kilku (na przykład pięciu lub nawet sześciu) niewielkich posiłków dziennie zamiast trzech obfitych dań. Ostatni posiłek można zjeść najpóźniej dwie godziny przed snem.

2. Ważne jest spokojne, powolne jedzenie i dokładne przeżuwanie każdego kęsa. Nie jedzmy też przed ćwiczeniami fizycznymi lub wysiłkiem!

3. Korzystnie działa ograniczenie ilości tłuszczu w diecie. Bardzo tłuste potrawy są ciężkostrawne i zwiększają zgagę. Podobnie dobrze jest uważać z daniami wysoko węglowodanowymi.

4. Aby ograniczyć nieprzyjemne pieczenie ograniczmy alkohol, kawę i papierosy oraz słodycze i mocną herbatę.

5. Wyjątkowo pogarszającymi zgagę produktami są cebula, czosnek, pieprz, mięta, musztarda i pomidory, ostre przyprawy. Na liście zwiększających zgagę smakołyków jest także czekolada i kakao. Picie soków z owoców cytrusowych i napojów zawierających kofeinę także zwiększy nieprzyjemne objawy.

 

Reklama

 

6. Chudy nabiał nie powinien wywołać zgagi. To samo tyczy się chudego mięsa, jabłek i ziemniaków (bez dodatku tłuszczu!). Warunkiem jest oczywiście umiar.

7. Przy zgadze może pomóc szklanka mleka lub roztwór sody oczyszczonej z wodą (na jedną szklankę wody należy dodać jedną łyżeczkę sody oczyszczonej).

8. Posiłki powinniśmy popijać po 30 minutach od ich zjedzenia, nie w trakcie.

9. Do picia najlepiej wybierać wodę niegazowaną. Jeśli zgaga się już pojawiła można stosować wywar z siemienia lnianego lub napar z rumianku. Przypominamy, że przygotowanie wywaru polega na gotowaniu ziaren, aż do uzyskania pożądanej konsystencji (w tym przypadku przypominającej kisiel), a napar na zalaniu ziół wrzątkiem i pozostawienie pod przykryciem (w tym przypadku wystarczy 15 minut, po czym napar odcedzamy).

10. Po obfitym posiłku warto wyjść na spokojny spacer. Wspomaga to trawienie i sprawia, że być może uda się uniknąć zgagi.

Pamiętajmy, aby nie bagatelizować tego objawu, szczególnie jeśli pojawia się regularnie. Refluks żołądkowo-przełykowy, który może wywoływać zgagę, wymaga konsultacji z lekarzem, a niekiedy nawet leczenia operacyjnego.

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przetwory Ogórki kanapkowe

Sezon ogórkowy w pełni . W każdym domu pachnie ogórkami i robimy je z przyjem...

Odsłon: 57

>60 min
2
Ciasta Malinowa Delicja

Malinowa Delicja to lekki, niezbyt słodki torcik jogurtowy ze świeżymi malina...

Odsłon: 673

>60 min
2
Desery Ciasto z kakao i kawą

Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu ciasto . Ciasto o smaku kakaowo - kaw...

Odsłon: 665

>60 min
13
30 min
3
Desery Prosty krem malinowy

Ten prosty przepis na krem malinowy jest wyjątkowy, krem wychodzi bardzo smac...

Odsłon: 18614

15 min
26

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

0
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

4
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9