Sprawdzone przepisy na Wielkanoc

Zazwyczaj na Wielkanoc przygotowujesz klasyczne, gotowane jajka, ewentualnie kroisz je na połówki i podajesz z majonezem? W tym roku pora na małe urozmaicenie. Podpowiemy ci, jak zrobić siedem rewelacyjnych przekąsek z jajkami w roli głównej. Te proste przystawki są tak dobre, że na pewno w mig znikną ze stołu.

Przekąski na Wielkanoc mogą być nie tylko smaczne, ale i zabawne | Fot.123RF/Picsel/iuliian

Spis treści:

Jajka to obowiązkowy produkt na wielkanocnym stole, symbolizują odrodzenie, nowe życie i nadzieję. W dodatku to bomba wartości odżywczych mają sporo białka, witamin i minerałów, dlatego warto na co dzień włączać je do swojego jadłospisu. Wielkanocne jajka kojarzą się przede wszystkim z pięknie pomalowanymi czy ozdobionymi pisankami. Doskonale sprawdzają się również jako pyszne, świąteczne przekąski. W poniższym artykule znajdziesz kilka ciekawych przepisów z jajkami w roli głównej, które zaskoczą twoich domowników. 

Sprawdź także: Jajka nadziewane - pewniak na Wielkanoc. Najlepsze przepisy

Przekąska na Wielkanoc

Jeżeli chcesz zrobić tylko jedną przekąskę na Wielkanoc, postaw na ten przepis. Chrupiące tartaletki z twarogowo-majonezowym farszem, oraz zabawnymi kogucikami na wierzchu to strzał w dziesiątkę. Nie tylko smakują świetnie, ale i będą pięknie prezentować się na stole. 

1. Przekąska na Wielkanoc

 Przekąska na Wielkanoc Zobacz przepis

Przekąska na Wielkanoc / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jajka z łososiem

Podczas przygotowania przekąsek na Wielkanoc możesz wykazać się kreatywnością i zmysłem artystycznym. Jeżeli lubisz smak ryb, postaw na jajka z łososiem, który w tej wersji występuje jako urocze kawałki marchewek. Idealnie wpiszą się w wiosenny i kolorowy klimat świąt wielkanocnych. Połówki jajek wypełnione farszem z jogurtu, majonezu, parmezanu, koperku i żółtek, świetnie będą współgrać z lekko słoną rybą. "Natkę" marchewki zrób z zielonej pietruszki, będzie prezentować się świetnie. 

2. Jajka z łososiem

 Jajka z łososiem Zobacz przepis

Jajka z łososiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jajka "kogutki"

Szukasz przekąski, która podczas Wielkanocy zachwyci wszystkich domowników? Zrób jajka "kogutki". Urocze jajeczka wypełnione farszem z parmezanem są również niezwykle smaczne. Aby uzyskać żółciutki środek, do masy dodaj curry, możesz także użyć kurkumy. Do zrobienia oczu kogucików użyj ziaren pieprzu, natomiast dzióbki zrób z marchewki lub papryki. 

3. Jajka „kogutki”

 Jajka „kogutki” Zobacz przepis

Jajka „kogutki” / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Borowiki z jajek

Z jajek można wyczarować przekąskę, która zachwyci wszystkich wielbicieli grzybobrania. Jajka borowiki to pomysłowa przystawka, która w dodatku jest dziecinnie prosta do przygotowania. Do farszu wykorzystaj szynkę, żółtka, majonez i chrzan. Zastanawiasz się, jak uzyskać brązowe kapelusze? Wystarczy zafarbować je w mocnej herbacie. 

4. Borowiki z jajek

 Borowiki z jajek Zobacz przepis

Borowiki z jajek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Tortille z jajecznym farszem

Wśród twoich domowników nie brakuje miłośników zawijasów z tortilli? Jeśli tak, możesz przygotować je w lekkiej wersji idealnej na Wielkanoc. Placki tortilli posmaruj jajecznym nadzieniem z dodatkiem ogórków zielonych, twarożku śmietankowego, sera żółtego, koperku i czosnku. Zawiń wszystko, pokrój na mniejsze kawałki i gotowe. Rodzina będzie się zajadać. 

    5. Przekąska piknikowa

     Przekąska piknikowa Zobacz przepis

    Przekąska piknikowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    Jajka zięcia

    Przekąskę z jajkami można zrobić również w stylu azjatyckim. Jajka zięcia to danie, w którym króluje świeży smak kolendry, ostrość papryczek chili, słodycz cukru trzcinowego, oraz wyrazisty sos rybny. Jeśli uda ci się zdobyć pastę z tamaryndowca, koniecznie dodaj ją do tej potrawy, nada jej niepowtarzalnej słodko-kwaśnej nuty. 

    6. Jajka zięcia

     Jajka zięcia Zobacz przepis

    Jajka zięcia / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    Różowe jajka

    Ten przepis doskonale sprawdzi się dla osób, które uwielbiają róż. Upragniony kolor można uzyskać, farbując jajka w buraczkach. Wystarcz w garnku umieść buraka pokrojonego w ćwiartki, wodę, ocet i sól. Całość zagotować, a po wystudzeniu w przygotowanym barwniku umieścić połówki jajek. Nadzienie do różowych jajek jest bardzo proste, ale i smaczne, składa się z koziego sera, majonezu, francuskiej musztardy soli i pieprzu. 

    7. Różowe jajka

     Różowe jajka Zobacz przepis

    Różowe jajka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    Źródło: smaker.pl

    Autor: Redakcja Smaker.pl 

    Zobacz także:

    Aromatyczny żurek na święta. Jest sycący, więc wystarczy za cały obiad »

    Sekret jędrnej i młodej skóry. Do rosołu dodaj tylko jeden zapomniany składnik »

    Widzisz w jajku białą nitkę? Wiele mówi o jego jakości »

    Komentarze

    Ostatnio komentowane przepisy

    Ciasta Sernik chałwowy

    Ten kremowy sernik chałwowy bez pieczenia to idealna propozycja na zachwycają...

    Odsłon: 15395

    60 min
    19
    Pieczywo Domowe chrupkie pieczywo

    Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...

    Odsłon: 502

    15 min
    47
    Przekąski Tortilla z kurczakiem

    Tortilla z kurczakiem może być smaczną i pożywną przekąską dla młodzieży lub...

    Odsłon: 139

    30 min
    4
    Desery Kruche ciasteczka budyniowe

    Przepis na kruche ciasteczka budyniowe, które są bardzo proste i szybkie w pr...

    Odsłon: 786

    15 min
    14
    Dodatki Domowy twarożek czosnkowy z kozieradką

    Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...

    Odsłon: 144

    30 min
    45