E-book Wielkanoc

Przepis Krzysztofa Ilnickiego na biszkopty z galaretką

W kolejnym odcinku, zawodnicy będą musieli zmierzyć się z ponadczasową klasyką - ciasteczkami, które z pewnością nie raz gościły na ich stołach w czasie rodzinnych spotkań.

Biszkopt:

  • 150 g białko
  • 130 g cukier drobny
  • 75 g żółtko
  • 38 g mąka migdałowa
  • 90 g mąka pszenna
  • 23 g skrobia kukurydziana

 

Ubić białko z cukrem do sztywności. Dodać płynne żółtko i suche składniki, a następnie wymieszać. Wyszprycować na matę silikonową. Piec w 190 C do złotego koloru.

Galaretka:

  • 310 g sok z pomarańczy
  • 35 g miód naturalny
  • 35 g cukier puder
  • 7 g pektyna NH
  • 15 g Grand Marnier
  • skórka z 2 pomarańczy

 

Połączyć własnoręcznie wyciśnięty sok z pomarańczy z miodem i w rondelku zredukować do 175 gramów. Wymieszać cukier z pektyną, dodać do soku i gotować do pożądanej gęstości.

Zdjąć z ognia, dodać alkohol i skórkę. Gdy zgęstnieje, wylać na ciastka.

Polewa czekoladowa:

  • 500 g czekolada
  • 75 g masło kakaowe

 

Zatemperować czekoladę z masłem kakaowym (w proporcji 500 na 75 gramów). Pokryć ciastka. Gdy czekolada będzie jeszcze płynna, widelcem dotknąć powierzchni i nadać czekoladzie efekt fali (jak na batonikach). Odstawić do krystalizacji.

Temperowanie (technika kamiennego blatu):
Podgrzać czekoladę i masło kakaowe do 42-45 oC. Wylać na płytę granitową 80% ciepłej czekolady. Mieszać metalową skrobką i nożem cukierniczym wylaną czekoladę aż wychłodzi się do około 29 oC. Połączyć z 20% ciepłej czekolady i dobrze wymieszać. W tym momencie czekolada powinna osiągnąć 31-31,5oC. Wykonać test krystalizacji: zanurzyć czubek metalowego narzędzia w czekoladzie i odłożyć na bok. Poprawnie zatemperowana czekolada stwardnieje w ciągu 5 minut, tworząc jednolitą, gładką powierzchnię.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
4
15 min
7
Zupy Zupa chrzanowa

Pyszna, pożywna zupa chrzanowa idealna na Wielkanoc :) Gęsta, wyrazista w sma...

Odsłon: 868

30 min
8
Dodatki Sos do sałatki gyros

Wszyscy uwielbiają sałatkę gyros – dobrze doprawioną i skąpaną w dużej ilości...

Odsłon: 3726

15 min
3
Desery Drożdżówki z rabarbarem

Domowe kołaczyki to słodkości, na które większość się skusi. W tym wydaniu z...

Odsłon: 223

>60 min
5
Desery Babeczki z kremem i owocami

Babeczki z kremem i owocami bazują na kruchym spodzie oraz dodatku skórki z c...

Odsłon: 2269

60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Zielony "uzdrawiacz" organizmu. Dlaczego warto pić wodę z chlorofilem?

Nazwa tego barwnika, z pewnością kojarzyć ci się może z lekcjami biologii. To właśnie chlorofilowi rośliny zawdzięczają swój zielony kolor, co więc...

1
Informacje Czym faszerować jajka na Wielkanoc? Przepisy na najlepsze farsze do jajek

Wielkanoc i jajka to tradycja oraz nierozerwalne połączenie. Warto dla swoich gości przygotować najlepsze przepisy, jakie tylko mogą być. Przygotow...

9
Informacje Surowa czy parzona? Którą białą kiełbasę wybrać do żurku?

Żurek to jedna z najpopularniejszych zup w polskiej kuchni, a kiełbasa biała jest jednym z jej nieodłącznych składników. Jednak wybór odpowiedniej...

3
Informacje Sprytne porady, by świąteczne dania smakowały idealnie

Trwają przygotowania do Wielkanocy. Jak ułatwić sobie pracę i sprawić, by dania smakowały wspaniale? Co zrobić, by skorupki jaj nie pękały w trakci...

2