Najlepsze ciasta na lato - przepisy

Truskawki to bezdyskusyjna królowa lata. Soczyste, pachnące słońcem i pełne smaku – aż żal, że sezon na nie trwa tak krótko. Na szczęście istnieje prosty sposób, by zatrzymać ten smak na dłużej. Wystarczy kilka słoików, chwila wolnego czasu i ulubiony przepis na przetwory.

Letnie truskawki to jedne z najlepszych owoców na przetwory | Fot.123RF/Picsel/ziashusha

Konfitury, dżemy, frużelina czy syropy – wybór jest ogromny. I choć każda babcia miała swój sprawdzony sposób na truskawki, dziś chętnie sięgamy po nowe rozwiązania, łącząc tradycję z odrobiną nowoczesności. W tym zestawieniu znajdziesz 5 najlepszych przetworów z truskawek, które zimą smakują jak wspomnienie wakacji. 

Jakie właściwości mają truskawki? 

Choć kuszą przede wszystkim smakiem, truskawki to także prawdziwa skarbnica zdrowia. Zawierają mnóstwo witaminy C – porównywalnie do cytrusów – a do tego są niskokaloryczne, co czyni je idealną przekąską dla osób dbających o linię. Dzięki dużej zawartości błonnika wspierają trawienie, przyspieszają metabolizm i pomagają w naturalnym oczyszczaniu organizmu. 

Warto też wiedzieć, jakie właściwości mają truskawki w kontekście profilaktyki chorób cywilizacyjnych. Te niepozorne owoce wykazują silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające – neutralizują wolne rodniki, wspomagają odporność i spowalniają procesy starzenia. Flawonoidy zawarte w truskawkach wspierają pracę serca i pomagają w obniżaniu poziomu „złego” cholesterolu LDL. Warto również pamiętać, że truskawki mają niski indeks glikemiczny, więc mogą znaleźć się także w diecie osób z insulinoopornością lub cukrzycą. 

To nie tylko smak lata, ale i naturalna recepta na dobre samopoczucie – warto korzystać z ich dobrodziejstw jak najczęściej, nie tylko w sezonie. 

5 najlepszych przetworów z truskawek 

Truskawki są wdzięcznym owocem do domowych przetworów – łatwe w obróbce, naturalnie słodkie i pełne aromatu. Świetnie sprawdzają się nie tylko w klasycznych dżemach, ale także w syropach, konfiturach, frużelinie czy orzeźwiających sokach. Dzięki nim zimą możemy wrócić do smaku letniego popołudnia – wystarczy słoiczek i kromka świeżego pieczywa. 

Sprawdź także: Najlepsze ciasta z truskawkami. Ucierane, kruche i biszkoptowe

Truskawki w słoiku – najprostszy smak lata na zimę 

Chcesz zachować smak słodkich, soczystych truskawek na długie, zimowe miesiące? Ten przepis to klasyka przetworów – potrzebujesz tylko owoców, cukru i odrobiny cierpliwości. Efekt? Naturalny, domowy deser do owsianki, naleśników, a nawet herbaty. Możesz też dodać maliny lub inne owoce, by stworzyć swoją własną wersję. 

1. Truskawki w słoiku

 Truskawki w słoiku Zobacz przepis

Truskawki w słoiku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Truskawki janginizowane – dżem bez cukru, który zaskakuje smakiem 

Jeśli szukasz zdrowszej alternatywy dla klasycznych przetworów, truskawki janginizowane będą strzałem w dziesiątkę. Nie zawierają ani grama cukru, a mimo to zachowują naturalną słodycz owoców i intensywny smak lata. Idealne dla osób na diecie lub unikających przetworzonego cukru – prosty skład, tylko truskawki i odrobina soli. 

2. Truskawki janginizowane

 Truskawki janginizowane Zobacz przepis

Truskawki janginizowane / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Konfitura z truskawek według przepisu babci Leokadii 

Ten przepis ma ponad sto lat i smakuje jak z dzieciństwa. Konfitura z truskawek przygotowana według receptury babci Leokadii nie wymaga żadnych żelujących dodatków – wystarczą truskawki, cukier i odrobina cierpliwości. Idealna do naleśników, chałki i podjadania prosto ze słoika. 

3. Konfitura z truskawek

 Konfitura z truskawek Zobacz przepis

Konfitura z truskawek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Najprostszy dżem truskawkowy – klasyka dla zabieganych 

Ten dżem zrobisz bez stresu i bez zbędnych dodatków – wystarczą truskawki, cukier i odrobina skórki pomarańczowej. Idealny dla początkujących i tych, którzy chcą szybko zamknąć lato w słoiku. Pyszny, gęsty i naturalny – jak u mamy. 

4. Najprostszy dżem truskawkowy

 Najprostszy dżem truskawkowy Zobacz przepis

Najprostszy dżem truskawkowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Dżem z truskawek i rabarbaru – kwaskowa rozkosz na zimowe poranki 

Słodycz truskawek i lekko kwaśna nuta rabarbaru to duet idealny. Ten dżem nie tylko świetnie smakuje, ale też pięknie pachnie i rozświetla każdy kęs. Sprawdzi się jako dodatek do śniadań, deserów i wypieków. Koniecznie spróbuj – zanim skończy się sezon. 

5. Dżem z truskawek i rabarbaru

 Dżem z truskawek i rabarbaru Zobacz przepis

Dżem z truskawek i rabarbaru / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

W PRL-u była przysmakiem, dziś mało kto pamięta. Warzywo idealne dla cukrzyka i na wysokie ciśnienie

Włoski przysmak, który świetnie nadaje się do rosołu. Możesz dodać do sałatek i dań jednogarnkowych

Dodaj do zupy zamiast śmietany. Będzie nie tylko lżejsza, ale też zyska wyrazisty smak

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3
30 min
12
Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 5118

60 min
14
Dania główne Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...

Odsłon: 264

15 min
27