Kalafior to warzywo, które zajmuje ważne miejsce w polskiej kuchni. Najczęściej dodajemy go do zup, gotujemy na parze lub serwujemy z masłem i bułką tartą. Nie każdy jednak wie, że równie dobrze można przyrządzić go w piekarniku. W tej wersji jest on nie tylko smaczny i chrupiący, ale także zdrowy i pożywny. Jak zrobić pieczony kalafior na obiad? I dlaczego warto wdrożyć go do jadłospisu? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w artykule.

Kalafior - właściwości i wartości odżywcze
Co do zaoferowania pod względem zdrowotnym ma nam kalafior? Właściwości i wartości odżywcze tego warzywa są naprawdę imponujące. Jest on cennym źródłem witamin i minerałów, wśród których przewagę stanowią: witamina C, kwas foliowy, witamina K, potas oraz mangan. Wśród obecnych w nim składników odżywczych znaleźć można także witaminę E, niektóre witaminy z grupy B, magnez, miedź, żelazo, wapń, selen oraz cynk. Na uwagę zasługują również związki aktywne, zwłaszcza glukozynolany i polifenole.
Kalafior to doskonała naturalna broń przeciwko stresowi oksydacyjnemu - jednemu z największych wrogów naszego zdrowia. Obserwacje naukowców wykazały, że ekstrakty z tego warzywa skutecznie zwalczają wolne rodniki tlenowe. Ponadto posiadają one zdolność do hamowania utleniania tłuszczów. W świecie nauki kalafior znany jest też z silnego potencjału przeciwdrobnoustrojowego. W niektórych badaniach przyczynił się on do zahamowania namnażania bakterii Gram-ujemnych, w tym pałeczki z gatunku Salmonella enterica, odmieńca pospolitego oraz pałeczki okrężnicy. Do tego zapobiegł on wzrostowi drożdżaka z gatunku Candida albicans.
Kalafior to idealny wybór dla osób dążących do zrzucenia nadprogramowych kilogramów. Warzywo to charakteryzuje się niską kalorycznością, która wynosi ok. 25 kcal na 100 g. Na uwagę zasługuje również fakt, że posiada ono niski indeks i ładunek glikemiczny, co oznacza, że po jego spożyciu nie dochodzi do gwałtownych skoków cukru we krwi. Co więcej - dzięki wysokiej zawartości błonnika - zapewnia ono długotrwałe uczucie sytości.
Pieczony kalafior na obiad na 5 sposobów
Kalafior to jedno z twoich ulubionych warzyw, ale zazwyczaj gotujesz go na parze, dodajesz do zup lub serwujesz z masłem i bułką tartą? W takim razie wiedz, że równie dobrze możesz przyrządzić go w piekarniku. W połączeniu z przyprawami, ziołami i innymi dodatkami z pewnością zachwyci cię on swoim smakiem. Sprawdź, jak zrobić pieczony kalafior na obiad, który przypadnie do gustu całej twojej rodzinie.
1) Pieczony kalafior z czosnkiem i cebulą
Pieczony kalafior w tej wersji wyróżnia się prostym składem i wyrazistym smakiem, który zawdzięcza połączeniu czosnku, cebuli, musztardy miodowej oraz przypraw. Dodatek octu jabłkowego nadaje mu lekko kwaśną nutę, która równoważy naturalną słodycz warzyw.
2) Kalafior pieczony w całości
Kalafior pieczony w całości to danie, które robi wrażenie już samym swoim wyglądem. Aby podkreślić jego smak, warto dodać do niego nieco oregano i słodkiej papryki. Po upieczeniu będzie on delikatny w środku i lekko chrupiący na zewnątrz.
Kalafior pieczony w całości

Pieczony kalafior w całości / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3) Pieczony kalafior z serem
Masz ochotę na coś bardziej treściwego? W takim razie przygotuj pieczony kalafior z serem, np. cheddar i mozzarellą. W przepisie możesz uwzględnić również takie składniki jak czosnek, cebula, musztarda, wędzona papryka oraz sól i pieprz.
Pieczony kalafior z serem

Pieczony kalafior z serem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4) Pieczony kalafior z sosami
Pieczony kalafior to przysmak, który świetnie łączy się z sosami. Możesz upiec jego różyczki z mieszanką przypraw, np. ostrą i słodką papryką, curry oraz czosnkiem granulowanym, a następnie maczać je w sosie pomidorowym i czosnkowym. Jest to idealna opcja na pyszną i zdrową przekąskę do pracy lub do szkoły.
Pieczony kalafior z sosami

Pieczony kalafior z sosami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5) Sałatka z pieczonego kalafiora
Wśród pomysłów na pieczony kalafior na obiad nie może zabraknąć także sałatki. Poza kluczowym warzywem możesz sięgnąć po ciecierzycę, czerwoną cebulę, paprykę oraz swoje ulubione przyprawy. Całość warto zwieńczyć sosem na bazie oliwy z oliwek, miodu, octu winnego oraz soli i pieprzu.
Sałatka z pieczonego kalafiora

Sałatka z pieczonego kalafiora / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: vitapedia.pl, healthline.com, smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Możesz jeść z pestkami, a nawet skórką. Mają mnóstwo błonnika, witamin i niewiele kalorii »
Pomidorowa po hiszpańsku. Nie ma lepszej zupy na upalne dni »
To najgorsza i bardzo niezdrowa kawa. Polacy się przyzwyczaili i piją na okrągło »