Fot. 123RF/Picsel
Któż z nas nie pamięta smaku gołąbków przygotowywanych przez mamę lub babcię? Ciasno zwijane paczuszki z aromatycznym farszem w wielu domach stanowiły jeden z częściej serwowanych posiłków. Szczególnie dobrze smakują o tej porze roku, kiedy w najlepsze trwa sezon na kapustę.
Kapusta na wszelkie dolegliwości
Jedząc kapustę, dostarczymy do naszego organizmu wiele cennych składników odżywczych. Czy wiedzieliście, że kapusta zawiera tyle samo witaminy C, co cytryna, a głąb nawet więcej? Substancja ta jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a zwłaszcza układu odpornościowego, o czym z pewnością wiedzą wszystkie osoby, które w naturalny sposób pragną uchronić się przed różnego rodzaju infekcjami i przeziębieniami.
Poza witaminą C w kapuście znajdziemy również witaminy z grupy B, witaminę A, E oraz K. Warzywo to jest również smacznym źródłem magnezu, potasu, wapnia i siarki, która odpowiada za piękny wygląd włosów, skóry oraz paznokci. Cenną informacją dla pań w ciąży jest fakt, że zewnętrzne, najbardziej zielone liście kapusty, są fantastycznym źródłem kwasu foliowego, odpowiedzialnego za prawidłowy rozwój płodu.
Naukowcy zwracają również uwagę, że zawarte w kapuście substancje mogą odgrywać bardzo istotną rolę w profilaktyce raka jajników, jąder, piersi i prostaty.
Liście kapusty to nie tylko świetny materiał na gołąbki. Dzięki nim możesz również pozbyć się dokuczliwych bóli stawów. Wystarczy, że lekko rozbijesz je tłuczkiem do mięsa, a następnie rozgrzejesz je, zanurzając w gorącej wodzie lub kładąc na kaloryferze. Ciepłe liście przykładamy w bolące miejsce. Już po kilku takich zabiegach powinniście zauważyć różnicę. Osobom, które mają problemy z odpornością, anemią lub zatrzymywaniem płynów w organizmie szczególnie poleca się regularne picie soku z kapusty. W medycynie naturalnej bardzo często wykorzystuje się go również jako remedium na wrzody żołądka. Okłady nasączone sokiem z kapusty to z kolei bardzo stary sposób na bóle reumatyczne, owrzodzenia i niegojące się rany.
Jak przygotować najlepsze gołąbki?
Niestety, przygotowanie gołąbków jest bardzo pracochłonne, dlatego coraz rzadziej goszczczą one na naszych stołach. Warto jednak wiedzieć, że dzięki sprawdzonym przepisom naszych użytkowników, możecie zaoszczędzić nieco czasu, dokładnie odtwarzając smak potraw znanych wam z dzieciństwa. Oto niekóre z ich propozycji.
Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. PatiGotuje na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Jagoda50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Mariwanna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. Poprostupycha na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Fot. SlodkoSlodka83 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!