Do góry

Dania główne Przepis na:

Gołąbki z ryżem

Przepis dnia 2017-02-28
Gołąbki z ryżem

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 565

Dodano:

Odsłon: 7261

Bardzo często przygotowuje się u mnie gołąbki z ryżem. Moja mama je zawsze robi rewelacyjne, a później wszyscy się nimi objadamy :) Jest to pyszne danie, które można przygotować na weekendzie, a następnie można je jeść przez następnych kilka dni. Polecam do nich przygotować sos pieczarkowy – idealnie do nich pasuje.

Składniki

  • 5 saszetek ryżu białego
  • 2 cebula
  • 10 dag masła
  • 1 laska kiełbasy
  • 20 dag boczku (gotowanego)
  • 1 większa główka kapusty
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 cebuli
  • 150 g pieczarek
  • 2 łyżki śmietany 18 %
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sparzamy liście kapusty. Gotujemy saszetki ryżu według wskazań producenta. Podsmażoną cebulkę na maśle mieszamy z ryżem, dodajemy również zmieloną kiełbasę i boczek. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku. Mniej więcej dwie łyżki farszu nakładamy na każdy liść kapusty (zależy od wielkości liści).

    Wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką, dusimy w piekarniku przez 1,5-2 godzin w temp. 180 stopni.

    Polecam przygotować do gołąbków sos pieczarkowy : cebulkę podsmażamy na maśle na złoty kolor, dodajemy pokrojone drobno pieczarki. Smażymy przez około 7 minut, dodajemy 1-2 łyżki śmietany, mieszamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń