Fot. 123RF/Picsel
Pierogi to jedno z tych świątecznych dań, które kocha niemal każdy. Serwując pierogi, możemy mieć pewność, że kulinarne oczekiwania naszych gości nie zostaną zawiedzione.
Polskie pierogi doceniają nawet najbardziej wymagający zagraniczni turyści. Choć często stawiamy na wygodę, kupując gotowy produkt, w okresie świątecznym wybieramy bardziej tradycyjne rozwiązanie i wraz z całą rodziną zabieramy się za lepienie pierogów i przygotowywanie farszu. Dla wielu rodzin jest to niemalże rytuał, bez którego nie wyobrażają sobie Wigilii.
W okresie bożonarodzeniowym na naszych stołach najczęściej goszczą pierogi z kapustą i grzybami. Jak się okazuje, można przygotować je również z innymi, nie mniej świątecznymi farszami. Każdy znajdzie coś dla siebie.
1. Pierogi z kapustą i grzybami
Fot. Okawrosole na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Nie oszukujmy się - na pewno nie zabraknie ich na żadnym wigilijnym stole. Są symbolem Bożego Narodzenia i nikt nie wyobraża sobie tego magicznego czasu bez nich. Najlepiej podać je z zeszkloną cebulką.
2. Pierogi z pieczonym karpiem
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Karp to kolejne tradycyjne, wigilijne danie. W wielu domach spożywa się go tylko przy okazji Bożego Narodzenia. Warto więc nacieszyć się tą rybą w każdym wydaniu. Pierogi z karpiem to bardzo unikatowe danie, które na pewno każdemu posmakuje.
Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Te pierogi są warte uwagi przede wszystkim dlatego, że są niesamowicie zdrowe. Kasza gryczana to źródło białka oraz cennego błonnika pokarmowego. Takie pierogi warto jadać nie tylko od święta.
Fot. Dolcevita-in-my-kitchen na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Jeżeli poszukujecie przepisu na ciekawe pierogi, musicie spróbować tej propozycji! Farsz z makiem zachwyca . Do farszu można wykorzystać mak, który pozostał po robieniu kutii lub makowca. Gwarantujemy, że domownicy zakochają się w tym daniu.
5. Pierogi z pieczarkami i soczewicą
Fot. Kucharka-amatorka na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Pierogi z soczewicą są pyszne, ale też zdrowe, ponieważ soczewica jest doskonałym, wysokowartościowym źródłem białka. Pieczarki można z powodzeniem zastąpić leśnymi grzybami.
6. Pierogi z suszonymi śliwkami
Fot. Izaa_a na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Suszone śliwki zwykle dodajemy do świątecznego kompotu lub ciast. A co powiecie na pierogi z takim nietypowym farszem? Gwarantujemy, że przypadną do gustu waszym bliskim.
Fot. Kulinarnagosia na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Chociaż szpinak nie kojarzy się z tradycyjnymi, bożonarodzeniowymi potrawami, warto przemycić go chociażby w jednym daniu. Jest on bowiem nie tylko bardzo smaczny, ale również wyjątkowo zdrowy. Pierogi z jego dodatkiem z pewnością zrobią furorę na świątecznym stole.
Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Pierogi ruskie to już niemal klasyka i teoretycznie każdy potrafi je przygotować. Jednak te naprawdę dobre są rzadkością. W czasie ich przygotowywania koniecznie zwróćcie uwagę na kilka szczegółów, o których wspomina nasza użytkowniczka.
Fot. Kate85 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
A może macie własny pomysł na farsz? W takiej sytuacji z pewnością przyda wam się sprawdzony przepis na ciasto. To z przepisu naszej użytkowniczki wychodzi wręcz perfekcyjnie. Sukces gwarantowany!