Spis treści:
Korzystając z sezonowych warzyw, produktów pełnoziarnistych oraz zdrowych białek, możecie stworzyć posiłki, które będą cieszyć smakiem i dostarczać energii, bez obciążania portfela. Przekonajcie się, że tani obiad może być pełen smaku, kolorów i korzyści zdrowotnych dla całej rodziny.
Sprawdź także: Dieta przeciwzapalna. Co jeść, by zmniejszyć stany zapalne?
Tani obiad może być zdrowy
Nie trzeba wydawać dużych kwot, aby stworzyć zbilansowane danie, bogate w składniki odżywcze. Wystarczy skupić się na prostych, łatwo dostępnych produktach, takich jak warzywa sezonowe, pełnoziarniste kasze, ryż czy makarony oraz rośliny strączkowe – soczewica, fasola czy ciecierzyca są tanie, sycące i pełne białka. Zamiast drogich mięs można wybrać jaja lub tofu, które są niedrogim źródłem wartości odżywczych. Tani obiad może być zdrowy również dzięki unikaniu przetworzonej żywności, która często jest droższa i pełna konserwantów. Warto postawić na gotowanie w domu, gdzie mamy kontrolę nad jakością i ilością używanych składników. Nawet prosta zupa z warzyw i strączków czy sałatka z kaszą i sezonowymi dodatkami to pełnowartościowe danie, które dostarczy energii i potrzebnych składników odżywczych. Tym samym tani obiad może być zdrowy, smaczny i przyjazny dla budżetu, jeśli tylko zainspirujemy się prostymi, ale wartościowymi składnikami.
Tani obiad – przepisy
Jednak nie każdy pomysł na danie za grosze jest dobry. Aby upewnić się, że waszemu posiłkowi niczego nie brakuje, sprawdźcie nasze pomysły na tani obiad. Przepisy, które przygotowaliśmy, powinny odpowiadać każdemu budżetowi i każdej osobie.
Zupa grzybowa
Grzybów w lasach coraz mniej, ale wciąż można je znaleźć. A nie ma przecież nic tańszego niż obiad z darów natury. Grzyby, które najbardziej nadadzą się do tej zupy, to borowiki i kurki, ale możecie spróbować również z innymi gatunkami. Oczyśćcie 450 g świeżych grzybów i opłuczcie je pod bieżącą wodą, a następnie pokrójcie na mniejsze kawałki. Jeśli używacie suszonych borowików, namoczcie je dzień wcześniej, zalewając 45 g suszonych grzybów gorącą wodą i zostawiając na noc. W dużym garnku rozgrzejcie 2 łyżki oleju roślinnego i dodajcie 1 drobno pokrojoną cebulę. Podsmażajcie cebulę, co chwilę mieszając, aż stanie się miękka i lekko zeszklona. Dodajcie 2 obrane i pokrojone w kostkę marchewki, dokładnie wymieszajcie i smażcie przez około 3-4 minuty. Następnie wrzućcie 1 łyżkę masła i dorzućcie 5 obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków. Podsmażajcie warzywa przez kolejne 2-3 minuty, mieszając co chwilę.
Wlejcie do garnka 2 litry gorącego bulionu, najlepiej drobiowego i zagotujcie zupę. Po 10 minutach gotowania dodajcie przygotowane wcześniej grzyby (świeże lub namoczone suszone) i ponownie doprowadźcie do wrzenia. Gotujcie zupę przez około 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Doprawcie solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodajcie 2 łyżki posiekanego koperku, zmniejszcie ogień do minimum i delikatnie wmieszajcie 200 ml śmietany 18 proc., aby zupa zyskała kremową konsystencję. Podgrzejcie ją jeszcze przez chwilę, nie dopuszczając do wrzenia, a następnie odstawcie z ognia.
Makaron z kiełbaskami w sosie grzybowym
Jeśli nie jesteście fanami zup, a macie w domu dużo grzybów, ten przepis może być dla was idealny. Najlepiej sprawdzą się borowiki, ale kurki także będą odpowiednie. Możecie użyć również zwykłych pieczarek. Wrzućcie do dużej, nieprzywierającej patelni mięso z 3 kiełbasek i smażcie na sucho przez 8-10 minut, aż się zarumieni, rozdrabniając je drewnianą łyżką. Po tym czasie wyjmijcie mięso z patelni i odłóżcie na bok. Na tej samej patelni podsmażcie 2 pokrojone w kostkę plastry boczku oraz 200 g posiekanych grzybów przez 5-8 minut, aż będą złociste. Dodajcie z powrotem mięso z kiełbasek i trzymajcie wszystko w cieple. W międzyczasie ugotujcie 350 g ulubionego makaronu zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotujcie sos, ubijając razem 50 g startego parmezanu, 2 żółtka, większość drobno posiekanej natki pietruszki oraz 2 łyżki śmietany o obniżonej zawartości tłuszczu. Kiedy makaron będzie gotowy, odcedźcie go, zostawiając chochlę wody z gotowania. Przełóżcie makaron do patelni z mięsną mieszanką, postawcie na małym ogniu i dodajcie przygotowany sos. Doprawcie do smaku i szybko wymieszajcie, dodając trochę wody z makaronu, jeśli sos wydaje się zbyt gęsty. Nałóżcie porcje do misek, posypcie parmezanem lub innym serem, który akurat macie w lodówce i resztą natki pietruszki.
Dyniowa zupa krem
Rozgrzejcie 1 łyżkę oliwy w dużym garnku. Dodajcie 2 posiekane cebule i smażcie, aż zmiękną i zaczną nabierać złocistego koloru. Dołóżcie do garnka 2 posiekane ząbki czosnku, około 800 g pokrojonego miąższu dyni, 100 g czerwonej soczewicy i listki z połowy małego pęczka tymianku. Wlejcie 1 litr gorącego bulionu warzywnego, doprawcie szczyptą soli i cukru, przykryjcie i gotujcie na małym ogniu przez 20-25 minut, aż soczewica i warzywa zmiękną. W międzyczasie umyjcie pestki dyni, usuwając pozostałości miąższu, a następnie osuszcie je ręcznikiem papierowym. Rozgrzejcie 1 łyżeczkę oliwy na nieprzywierającej patelni, wrzućcie pestki i smażcie, aż zaczną podskakiwać i strzelać. Gdy nabiorą złocistego koloru, posypcie je szczyptą soli i odrobiną cukru. Zblendujcie ugotowaną zupę na gładko, dodajcie 50 g kwaśnej śmietany i ponownie zblendujcie. Podawajcie zupę z dodatkiem kwaśnej śmietany, posypaną listkami tymianku i prażonymi pestkami dyni.
Makaron z buraczkami i fetą
Zagotujcie duży garnek osolonej wody. Obierzcie 2 duże buraki, pokrójcie je na kawałki i wrzućcie do wrzącej wody. Gotujcie przez 5 minut. Na dużej patelni rozgrzejcie 1 łyżkę oliwy na średnim ogniu. Dodajcie drobno posiekane 2 cebule, 4 łodygi selera (zachowajcie listki) oraz 4 drobno pokrojone marchewki. Smażcie przez około 8 minut. Dodajcie 400 g pełnoziarnistego makaronu do wrzącej wody po burakach i gotujcie al dente. Ugotowane buraki, połowę podsmażonych warzyw, 75 g kwaśnej śmietany, oraz liście bazylii zmiksujcie na gładki sos, rozcieńczając wodą z makaronu. Wymieszajcie sos z makaronem i resztą warzyw. Podawajcie z pokruszoną fetą i listkami bazylii.
Zdrowe i smaczne jedzenie wcale nie musi być kosztowne – wystarczy odrobina pomysłowości i kilka prostych składników, aby stworzyć pełnowartościowy, tani obiad, który ucieszy całą rodzinę. Przepisy na tani obiad pokazują, że zdrowe gotowanie jest dostępne dla każdego, a satysfakcja z jedzenia domowych posiłków jest bezcenna.
Źródło: smaker.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Surówka kopenhaska dobra na wszystko. Dostarczy witamin, pasuje do każdego obiadu »
Przepis na zapiekane naleśniki. Puszyste i kremowe jak najlepszy sernik »
Górują nad innymi orzechami. Dają uczucie sytości i chronią przed rozwojem miażdżycy »