Przepisy pachnące kardamonem

Kardamon to jedna z najdroższych przypraw świata, cenowo wyprzedza ją tylko szafran. Ma niemal cudowne właściwości zdrowotne i - nie bez naukowych podstaw - jest uznawana za silny afrodyzjak.

Fot. 123RF/Picsel

Kardamon jest od wieków zarówno przyprawą, dodatkiem do perfum, afrodyzjakiem, jak i lekiem, między innymi w medycynie ajurwedyjskiej. Najnowsze badania potwierdzają jego właściwości.

Najczęściej spotykany jest kardamon zielony, ale istnieje też odmiana czarna (nazywana brązową, białą lub czerwoną). Bywa nazywany królową przypraw. Już odrobina tego egzotycznego proszku może znacząco zmienić smak potrawy, dlatego powinniśmy uważać, dodając go do potraw.

Naturalny afrodyzjak

Kardamon zmniejsza nadciśnienie, które może być przyczyną obniżenia libido zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet.

Po przyjmowaniu 3 gramów kardamonu dziennie (w dwóch dawkach) przez 3 miesiące, bez zmian pozostał ich profil lipidowy, ale ciśnienie spadło i nie było żadnych efektów ubocznych, a sami badani czuli się dobrze. 3 gramy kardamonu to niecała łyżeczka tej przyprawy.

Związki chemiczne zawarte w kardamonie pobudzają również krążenie krwi, dzięki czemu tę przyprawę uznaje się za bardzo silny afrodyzjak.

Właściwości lecznicze

Kardamon ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, a także przeciwzapalne. Olejki eteryczne zawarte w kardamonie wykazują także działanie antyoksydacyjne, czyli przeciwdziałające szkodliwemu oddziaływaniu wolnych rodników.

Lecznicze właściwości tej przyprawy docenili już starożytni, którzy zalecali spożywanie jej w przypadku zaburzeń układu pokarmowego, zatruć oraz przeziębień. W tradycyjnej medycynie Azji Południowej stosuje się go w leczeniu infekcji dziąseł i gardła, a także w przypadku kamieni nerkowych. W tradycyjnej medycynie chińskiej jest natomiast środkiem na niestrawność.

Kardamon w kuchni

Kardamon, ze swoim korzennym aromatem, świetnie nadaje się do słodkich deserów, ale jest także idealnym dodatkiem do rozgrzewających napojów, kawy czy nawet mięs. Doskonale sprawdzi się w roli dodatku do dań kuchni indyjskiej oraz skandynawskiej. Jeśli brakuje ci pomysłów na wykorzystanie tej przyprawy, skorzystaj z przepisów naszych użytkowników.

 

1. Imbirowo-kardamonowe ciasto z gruszką

Fot. FitSweet na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

2. Kardamonowy kurczak z kaszą gryczaną

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

3. Waniliowo-kardamonowy sernik z toffi

Fot. MagdaKucharzy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

4. Proste ciasto ze śliwkami i kardamonem

Fot. Mimiwiki na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

5. Ciasteczka kokosowo-kakaowe z kardamonem

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

6. Kawa z kardamonem

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie lub tutaj.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka wiosenna rzodkiewkowa

Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...

Odsłon: 298

15 min
4
60 min
2
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0
Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0