Jeśli uwielbiacie ciasta z powidłami i bezą, konieczne wypróbujcie przepis Magdaleny.

Ciasto
200 g mąki pszennej
100 g cukru trzcinowego
50 g mąki ziemniaczanej
150 g mielonych migdałów
150 g masła
5 żółtek

Śliwki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
850 g węgierek

Beza
5 białek
szczypta soli
200 g cukru
2 łyżki cynamonu

Ciasto
Mąkę pszenną zmieszać z cukrem trzcinowym, kopiastą łyżką mąki ziemniaczanej oraz zmielonymi na mąkę migdałami. Dodać zimne masło oraz pięć żółtek. Wszystko sprawnie zagnieść, gotowe ciasto włożyć na pół godziny do zamrażarki. Po upływie 30 minut wyjąć ciasto z zamrażarki i uformować je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piekarnik rozgrzać do 180°C z termoobiegiem.

Śliwki
Śliwki umyć, przekroić na pół i wyciągnąć pestki. Do miski wsypać dwie łyżki mąki ziemniaczanej. Wilgotną stronę śliwki obtoczyć w mące i położyć jedna przy drugiej na kruchym cieście migdałowym. Wstawić do piekarnika na 30 minut. Pod koniec pieczenia przygotować bezę.

Beza
Pięć białek ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać w partiach cukier. Po otrzymaniu lśniącej, sztywnej piany dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i dwie łyżki cynamonu. Rozprowadzić bezę na śliwki i wstawić do piekarnika na 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec 20 minut. Zmniejszyć temperaturę do 100°C i piec kolejne 20 minut.

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto z rabarbarem na kefirze

Ciasto jest bardzo puszyste i wilgotne i nie dość, że szybko się robi to i sz...

Odsłon: 13967

60 min
27
Ciasta Ciasto jogurtowe ze śliwkami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

Odsłon: 653

30 min
5