Sezon na dynię

Aromatyczny cynamon i słodki lukier to doskonałe połączenie. Wie o tym także Marysia, która postanowiła zaserwować ten wypiek jurorom.

Składniki:

  • szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 3-4 łyżki mielonego cynamonu
  • 100 g masła
  • 600 g ciasta na pizzę
  • 1 kg cukru cynamonowego
  • szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • mięta (do dekoracji)

W miseczce zmieszać drobny cukier do wypieków oraz cynamon. Połowę masła rozpuścić w rondel-ku. Gotowe ciasto na pizzę podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt 25 cm na 40-45 cm i przy użyciu pędzelka posmarować wcześniej roztopionym masłem. Następnie obydwa blaty posypać cukrem cynamonowym. Zwinąć dwie rolki, zaczynając od dłuższego boku i pokroić je w krążki grubości około 1,5 cm. Wyłożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 190°C na 25-30 minut (do zarumienienia).

Podczas pieczenia ciasta przygotować polewę. W miseczce zmieszać cukier puder z pozostałym masłem, dodać gorącą wodę. Przelać do dzbanuszka lub od razu polać ciasto. Pizzę udekorować miętą.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami i kruszonką

Bardzo proste ciasto z owocami. Wystarczy wrzucić do miski wszystkie składnik...

Odsłon: 448

30 min
5
30 min
12
Przekąski nalesniki idealne do krokietow

wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...

Odsłon: 231941

15 min
790
60 min
8
>60 min
76