Składniki:
- szklanka drobnego cukru do wypieków
- 3-4 łyżki mielonego cynamonu
- 100 g masła
- 600 g ciasta na pizzę
- 1 kg cukru cynamonowego
- szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki gorącej wody
- mięta (do dekoracji)
W miseczce zmieszać drobny cukier do wypieków oraz cynamon. Połowę masła rozpuścić w rondel-ku. Gotowe ciasto na pizzę podzielić na dwie części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt 25 cm na 40-45 cm i przy użyciu pędzelka posmarować wcześniej roztopionym masłem. Następnie obydwa blaty posypać cukrem cynamonowym. Zwinąć dwie rolki, zaczynając od dłuższego boku i pokroić je w krążki grubości około 1,5 cm. Wyłożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 190°C na 25-30 minut (do zarumienienia).
Podczas pieczenia ciasta przygotować polewę. W miseczce zmieszać cukier puder z pozostałym masłem, dodać gorącą wodę. Przelać do dzbanuszka lub od razu polać ciasto. Pizzę udekorować miętą.