Sponsorowane

Pyszne ciasto z piekarnika – jak najlepiej je przygotować?

Słodkości są bliskie Twojemu sercu, ale chcesz, żeby były możliwie zdrowe? Przygotowuj je w domu! Piekąc domowe ciasteczka albo ciasta, masz kontrolę nad tym, jakie składniki się w nich znajdą. Niezależnie od tego, czy stawiasz na szybkie wypieki, czy skomplikowane przepisy, zapoznaj się z poradami dotyczącymi pieczenia. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować ciasto z piekarnika, aby było dobrze upieczone i bardzo smaczne.

Fot. Materiały promocyjne

Jaki piekarnik do zabudowy? Wskazówki przed zakupem

Na rynku jest bardzo dużo tych urządzeń. Mimo to na pierwszy rzut oka może się wydawać, że… większość jest taka sama. Dominują piekarniki elektryczne, a każdy ma podobne funkcje. Różnice pojawiają się, gdy głębiej wczytamy się w instrukcję.

Najpierw zastanów się, czy chcesz piekarnik pełnowymiarowy czy kompaktowy. Te drugie przeważnie mają też funkcję mikrofali, ale jak nazwa wskazuje – są mniejsze. Jednak możesz w nich przygotować np. szybkie ciasto z mikrofali. Piekarnik elektryczny kompaktowy ma pojemność 30–50 litrów, natomiast standardowy pełnowymiarowy – ok. 70 litrów. Gdy wybierzesz rodzaj urządzenia, możesz dopasować je do planowanej zabudowy.

Określ opcje, na których najbardziej Ci zależy. Czy ważne dla Ciebie jest pieczenie z termoobiegiem albo funkcją pary? Odpowiedz sobie na pytanie, co najczęściej będziesz piec. Czy będą to słodkości, czy raczej wytrawne potrawy? Wtedy szukaj najbardziej odpowiadającego Ci modelu.

Zwróć też uwagę na zabezpieczenia, takie jak chłodna szyba i blokada rodzicielska.

Piekarnik elektryczny do zabudowy KBO 1076 S PT B / Fot. Materiał promocyjny

Jak piec ciasto w piekarniku elektrycznym?

Nie istnieje jeden niezawodny przepis na idealne ciasto z piekarnika. Wszystko zależy od jego rodzaju – czy jest to ciasto drożdżowe, kruche, francuskie, czy to duży placek, czy np. babeczki albo muffinki. Jednak można wskazać parę zasad, które pomogą Ci przygotować wspaniałe wypieki. Poniżej przedstawiamy podstawowe zagadnienia.

  • Jak ustawić piekarnik do pieczenia ciasta?

W większości przypadków komora piekarnika powinna być rozgrzana do temperatury, która jest wskazana w przepisie. Wtedy dopiero możesz włożyć do niej ciasto. Ustawienie do pieczenia to najlepiej góra – dół albo sam dół. Taka informacja również powinna się znaleźć w przepisie. Pamiętaj, że każde urządzenie grzeje trochę inaczej. Dlatego musisz przetestować swój piekarnik elektryczny, żeby sprawdzić, na jakich ustawieniach ciasto piecze się w nim najlepiej. To samo tyczy się czasu pieczenia. Czasem trzeba piec 10 minut albo nawet 20 minut dłużej niż wskazuje przepis. Innym razem wystarczy krótszy czas pieczenia.

  • Na którym poziomie piec ciasto w piekarniku?

Najczęściej foremkę układa się na środkowym poziomie. To sprawia, że placek jest możliwie równo dogrzewany z obu stron. Jeśli nie pieczesz równocześnie większej ilości słodyczy, wstawiaj ciasto na środkowy poziom.

  • Pieczenie ciasta z termoobiegiem czy bez?

To zależy. Termoobieg sprawia, że ciepło równomiernie się rozkłada, a wypieki dzięki temu są równo upieczone. Z tą funkcją szybciej upieczesz placek. Sprawdzi się też przy pieczeniu na dwóch blachach równocześnie. W taki sposób jest chyba najczęściej wykorzystywany. Jednak jest wiele głosów, że ten tryb może wysuszać ciasto albo nawet przypalić je z góry. Pamiętaj również, że temperatura z nawiewem jest ok. 20 stopni wyższa niż bez niego. Należy to uwzględnić podczas jej ustawiania.

  • Jak sprawdzić, czy ciasto jest upieczone?

Najlepiej wykorzystać metodę naszych babć, czyli nakłuwanie patyczkiem pod koniec pieczenia. Jeśli drewienko po wyjęciu jest suche, placek jest gotowy. Ten sposób sprawdza się w przypadku biszkoptów, ciast ucieranych, serników itp. W niektórych przypadkach musisz zaczekać, zanim wyjmiesz ciasto z piekarnika – czasem powinno chwilę odstać w cieple, żeby nie opadło. 

Doskonałe ciasto z piekarnika – przydatne wskazówki

W zależności od rodzaju wypieku możesz wykorzystać różne triki, które pomogą ci uzyskać rewelacyjny efekt.

Jednym z najczęstszych zagadnień na różnych blogach kulinarnych jest: jak zrobić idealne kruche ciasto? Po pierwsze – najlepiej na prawdziwym maśle. Po drugie – bardzo istotną sprawą jest tu temperatura. Wszystkie składniki muszą być dobrze schłodzone i zagniatane tylko do momentu, aż się połączą. Dlatego lepiej je ucierać w malakserze, zamiast wyrabiać ręcznie. I dlatego też do przepisu nie nadaje się cukier kryształ, bo nie zdąży się rozpuścić. Po trzecie – ciasto kruche schładzamy po zagnieceniu min. 30 minut, a drugi raz już po rozwałkowaniu i wyłożeniu w formie, również ok. 30 minut. Dzięki temu po włożeniu do mocno nagrzanego piekarnika wysokie brzegi zapieką się, zanim masło zdąży się roztopić i spłynąć na dół.

Innym częstym pytaniem jest to, jak upiec puszysty biszkopt. Placek wyjdzie lepszy, jeśli dodasz do niego trochę octu. Ten składnik sprawi, że ciasto będzie ładnie wyrośnięte, wilgotne i sprężyste. Co więcej, jeśli chcesz upiec wegański biszkopt, octem i sodą całkowicie zastąpisz jajka.

Gdy natomiast pieczesz sernik, zadbaj o odpowiednie nawilżenie komory piekarnika. Możesz do niej włożyć naczynie z wodą albo zanurzyć blachę z sernikiem w kąpieli wodnej. To sprawi, że ciasto nie wyschnie. Jeśli masz piekarnik z funkcją pary, będzie idealny do sernika. Takie ciasto z piekarnika parowego wyjdzie miękkie i puszyste.

Co można łatwo i szybko upiec?             

Masz ochotę na coś słodkiego, co nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych? Wystarczy wyszukać prosty przepis na szybkie ciasto z 4 składników albo z 3 składników i w ciągu 30 minut możesz mieć gotowy smakołyk. Dodatkowo delektować się, jedząc jeszcze ciepły placek. W sieci jest bardzo dużo przepisów np. na ciasto czekoladowe w 10 minut albo niewiele więcej. Takie proste ciasto upieczesz też np. z wykorzystaniem bananów. Jeśli natomiast marzy Ci się ciasto marchewkowe, musisz przeznaczyć na nie trochę więcej czasu, jeśli będziesz ręcznie trzeć marchewkę. Bardzo szybko przygotujesz także ucierane albo kruche ciasteczka. Pieką się nawet 3 minuty i od razu możesz zajadać pierwszą partię słodkości. 

Świąteczne ciasteczka z imbirem i cynamonem

Składniki

  • 100 g masła
  • 120 g miałkiego cukru
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 2,5 lub 3 łyżeczki tartego imbiru
  • 1 łyżeczka tartego cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

To proste ciastka z piekarnika, które w smaku trochę przypominają pierniczki. Dlatego są idealne na Boże Narodzenie. To opcja dla zapominalskich, którzy zaczynają myśleć o świątecznych pierniczkach dopiero przed Wigilią.

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło utrzeć z miodem i cukrem. Nie przerywając ucierania, dodawać mąkę, jajko, cynamon, imbir, sodę. W razie mocnego zgęstnienia ciasta można je zagnieść, zamiast ucierać.

Gotowe ciasto włożyć do lodówki na ok. 30 min, aby stwardniało. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować i wycinać ciasteczka. Piec w temperaturze 180 stopni od 1 do 12 minut (w zależności od grubości ciastek), do zarumienienia.

Ciasteczka są kruche, a imbir w nich delikatnie szczypie w język.

Fot. Materiał promocyjny

Szybkie ciasto bez pieczenia

Inną opcją jest ciasto bez pieczenia. Spodem do takich słodkości są najczęściej biszkopty, herbatniki lub krakersy. Na nie nakłada się masę: budyniową, z bitej śmietany, serka mascarpone. Popularnym ciastem bez pieczenia jest lubiany deser tiramisu. Innym smakowitym przykładem jest ciasto z kokosem i ananasem. Jest to łatwe ciasto, które przygotujesz w ok. pół godziny. Doskonałe dla miłośników delikatnych, egzotycznych smaków. 

Ciasto bez pieczenia kokosowo-ananasowe na krakersach

Składniki na budyń:

Składniki

  • 3 żółtka
  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru
  • Opakowanie cukru waniliowego (ok. 20 g)

Pozostałe składniki:

Składniki

  • 200 g słonych krakersów
  • 200 g wiórków kokosowych
  • Puszka ananasa
  • Kostka masła – w temperaturze pokojowej

Ugotować budyń, przestudzić, ale nie dopuścić do zastygnięcia.

Ananas z puszki odsączyć, pokroić w kosteczkę. Masło utrzeć, dodawać do niego stopniowo przestudzony budyń, potem dodać wiórki kokosowe i ananasa.

Na blaszce lub w naczyniu ułożyć pierwszą warstwę krakersów, na niej masę, później kolejną warstwę krakersów i znów masę – ile warstw uda się ułożyć. Po wierzchu posypać wiórkami kokosowymi lub startą czekoladą – mleczną albo białą.

Ciasto wstawić do lodówki min. na parę godzin, a najlepiej na całą noc.

Fot. Materiały promocyjne

Przygotuj ciasto z piekarnika zamiast smażonego

Jeśli dbasz o linię, wykorzystaj piekarnik do przygotowania produktów, które przeważnie się smaży. Każdy już chyba kojarzy oponki i pączki z piekarnika. Są idealnym zamiennikiem tradycyjnych słodkości na tłusty czwartek. Ich smak jest trochę inny, ale również są pyszne. Podobnym smakołykiem jest pieczona wersja hiszpańskich churros.

Ale to nie wszystko, bo w taki sposób można przygotować również taką potrawę, jak naleśniki. Jest to o tyle wygodniejsze, że nie musisz stać cały czas przy patelni, a jedynie sprawdzić po jakimś czasie ciasto w piekarniku. Pieczone naleśniki to w holenderskiej wersji dutch baby, a w fińskiej pannukakku. Nieznacznie różnią się składem.

Jak zrobić ciasto na naleśniki z piekarnika? Podobnie jak na naleśniki smażone, jednak w innych proporcjach. Mąki i mleka jest przeważnie tyle samo, jajek proporcjonalnie więcej (2-3), a do ciasta dodajemy masła lub oleju. Można również dodać cukru pudru, jeśli planujemy wersję na słodko. Takie naleśniki piecze się na żeliwnej patelni, naczyniu żaroodpornym albo po prostu na blaszce. Czas pieczenia to ok. 20-30 minut.

Fot.Materiały promocyjne

Artykuł sponsorowany

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Zupy Krupnik na golonce wieprzowej

Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...

Odsłon: 144

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

0
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

2
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

6
Informacje Co zrobić, żeby kaszanka z grilla nie pękała?

Szybka w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna - Polacy właśnie za to uwielbiają kaszankę z grilla. Jaki jest przepis na to, żeby nie pękała podcza...

11